Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 30th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. With which of the following cyber security company, Bharti Airtel has recently entered into a partnership to serve the growing cyber security requirements of businesses in India?
(a) Akamai Group
(b) Symantec Corp
(c) Secure India
(d) Cyberoam
(e) Mirox Cyber Security

S1. Ans.(b)
Sol. The country's largest telecom services provider, Bharti Airtel, entered into a partnership with Symantec Corp, the world’s leading cyber security company, to serve the growing cyber security requirements of businesses in India.

Q2. The National Sports day is celebrated across the country on ______________.
(a) 30 August
(b) 15 August
(c) 25 August
(d) 29 August
(e) 31 August

S2. Ans.(d)
Sol. The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q3. Name India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend who passed away recently.
(a) Ahmed Khan
(b) Tarif Ahmed
(c) Gouranga Biswas
(d) Debjit Majumder
(e) Prabir Das

S3. Ans.(a)
Sol. India's two-time Olympic footballer and East Bengal legend Ahmed Khan passed away at the age of 90. Khan, who played in the 1948 and 1952 Olympics, was one of the most famous of the legendary quintet of forwards called the "Five Pandavas" who played for East Bengal in an India that had just become an independent nation.

Q4. Who has recently launched the National Sports Talent Search Portal which is a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country?
(a) Ramnath Kovind
(b) Ajay Garg
(c) Venkaiah Naidu
(d) Vijay Goe
(e) Narendra Modi

S4. Ans.(c)
Sol. The vice president of India Venkaiah Naidu launched the National Sports Talent Search Portal, a government initiative to unearth sporting talent from every nook and corner of the country.

Q5. Which of the following country has recently imposed World's toughest law against plastic bags across the country?
(a) Rwanda
(b) Uganda
(c) Ireland
(d) Canada
(e) Kenya

S5. Ans.(e)
Sol. Kenya has imposed World's toughest law against plastic bags. In Kenya, selling or even using plastic bags will risk imprisonment of up to four years or fines of $40,000. It is the world’s toughest law which is aimed at reducing plastic pollution came into effect.

Q6. With which of the following country, India and  signed an agreement on technical cooperation under the  Program named Green Energy Corridors?
(a) France
(b) Italy
(c) Russia
(d) Germany
(e) USA

S6. Ans.(d)
Sol. India and Germany signed an agreement on technical cooperation under the Indo-German Energy Program – Green Energy Corridors (IGEN-GEC).

Q7. On which of the following inorganic compound, the Finance Ministry has recently imposed a five-year anti-dumping duty on imports from China?
(a) Magnesium Carbonate
(b) Sodium Nitrite
(c) Carbonyl Chloride
(d) Sodium Aluminate
(e) Sodium Dioxide

S7. Ans.(b)
Sol. The Finance Ministry has imposed a five-year anti-dumping duty on Sodium Nitrite imports from China. Deepak Nitrite Ltd had filed the petition, which was also supported by Punjab Chemicals & Crop Protection Ltd, seeking sunset review investigations on Sodium Nitrite imports from China.

Q8. Name the newly appointed CEO of Uber.
(a) Travis Kalanick
(b) Kalyan Krishnamurthy
(c) Dara Khosrowshahi
(d) Jeff Bezos
(e) Devin Wenig

S8. Ans.(c)
Sol. Transport Company Uber has finally selected a new CEO of the company- Dara Khosrowshahi. He is from Iran. Khosrowshahi is the CEO of online travel booking company Expedia Inc.

Q9. Name the transwoman from Kolkata who was crowned the first Miss TransQueen of India.
(a) Nitasha Biswas
(b) Devika Rani
(c) Jaya Bhattacharya
(d) Mouli Ganguly
(e) Roopa Ganguly

S9. Ans.(a)
Sol. Nitasha Biswas, a transwoman from Kolkata was crowned the first Miss TransQueen India. The competition was held in Gurugram, Haryana. Biswas is currently pursuing Masters in Business Management in Kolkata, West Bengal.

Q10. The National Sports day is celebrated across the Country to mark the birthday of ___________.
(a) Milkha Singh
(b) Sachin Tendulkar
(c) Major Dhyan Chand
(d) Kapil Dev
(e) Bishan Singh Bedi

S10. Ans.(c)
Sol. The National Sports day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Major Dhyan Chand. To celebrate the day various programs are being conducted through the country.

Q11. Nairobi is the Capital of ___________.
(a) Ethiopia
(b) Kenya
(c) Somalia
(d) Sudan
(e) Tanzania

S11. Ans.(b)
Sol. Uhuru Kenyatta is the President of Kenya. Nairobi is the Capital of Kenya.

Q12. On which telecom company, Income Tax department has recently imposed Rs 7,900 crore Penalty for Tax Dues?
(a) Airtel
(b) Reliance Communications
(c) Aircel
(d) Vodafone
(e) Idea

S12. Ans.(d)
Sol. The Income Tax Department has imposed Rs 7,900 crore penalty on the tax demand of the same amount on a unit of billionaire Li Ka-shing’s CK Hutchison Holdings Ltd. over its decade-old sale of mobile phone business in India to Vodafone Group Plc.

Q13. Name the South Asian country that has recently won the SAFF U-15 football Championships in Kathmandu, Nepal.
(a) Pakistan
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Sri Lanka
(e) India

S13. Ans.(e)
Sol. The Indian U-15 football team completed a brilliant comeback win over Nepal to win the SAFF U-15 Championships in Kathmandu, Nepal. They were trailing 0-1 at the interval, but second half goals from Lalrokima and Vikram clinched the trophy for the Indian side.

Q14. Kerala government has recently launched the host city logo for Kochi, one of the venues of FIFA U-17 World Cup India 2017. The Official Mascot of the FIFA U-17 World Cup India 2017 is called as ___________.
(a) Kheleo
(b) Fuleco
(c) Zakumi
(d) Sher Singh
(e) Goleo

S14. Ans.(a)
Sol. Kerala Chief Minister Shri Pinarayi Vijayan launched the host city logo for Kochi, one of the venues of FIFA U-17 World Cup India 2017. The logo represents and reflects Kochi's identity and will be a valuable tool in linking the local community in a global World Cup. The Official Mascot of the FIFA U-17 World Cup India 2017 is a clouded leopard called Kheleo.

Q15. Miss TransQueen India 2017 is the first ever transgender beauty contest of the country. The contest was held in _____________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Gurugram
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S15. Ans.(c)
Sol. Miss TransQueen India 2017 is the first ever transgender beauty contest of the country. The contest was held in Gurugram, Haryana.
Print Friendly and PDF

No comments