Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 26th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States was held recently in the Kyrgyz Republic. What is the Capital of Kyrgyz Republic?
(a) Astana
(b) Dushanbe
(c) Bishkek
(d) Tashkent
(e) Beijing

S1. Ans.(c)
Sol. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States began at Choplon Ata in the Kyrgyz Republic. The meeting focused on prevention and elimination of emergency situations. The Capital of Kyrgyz Republic is Bishkek. It's Currency is Kyrgyzstani som.

Q2. Name the person who has been recently appointed as the New Chairman of the software giant Infosys.
(a) Sanjeev Masand
(b) Vishal Sikka
(c) N. Krishnamurthy
(d) Nandan Nilekani
(e) R. Seshasayee

S2. Ans.(d)
Sol. Nandan Nilekani has been appointed as the New Chairman of the software giant Infosys. Nilekani has replaced R Seshasayee, who resigned as chairman of the board. Vishal Sikka stepped down as CEO of the company recently.

Q3. Name the leading advocate for the landmark Paris Climate Agreement who passed away recently.
(a) James Hansen
(b) Tony de Brum
(c) William McDonough
(d) Bill McKibben
(e) Ed Begley Jr

S3. Ans.(b)
Sol. Tony de Brum, the former Marshall Islands foreign minister who became a leading advocate for the landmark Paris Climate Agreement and an internationally recognised voice in the fight against climate change, has died aged 72.

Q4. Indian Navy Band has recently participated in the International Military Music Festival "Spasskaya Tower". It is the famous Military Music Festival of ______________.
(a) Russia
(b) France
(c) Japan
(d) USA
(e) China

S4. Ans.(a)
Sol. The International Military Music Festival "Spasskaya Tower" is the parade of the best military music bands of Russia and other countries that take place every year at Red Square in Moscow, Russia. This time Indian Navy Band is participating in the festival.

Q5. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series. The new denomination has a motif of _________________.
(a) Taj Mahal
(b) Red Fort
(c) Ashoka Pillar
(d) Sanchi Stupa
(e) Hampi with Chariot

S5. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India will shortly issue Rs 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India. The new denomination has a motif of Hampi with Chariot on the reverse, depicting the country’s cultural heritage.

Q6. Karnataka Agriculture Department has signed first of its kind MoU with ______________ to develop a unique “farm price forecasting model” using latest IT tools.
(a) Google
(b) Microsoft India
(c) TCS
(d) Infosys
(e) WIPRO

S6. Ans.(b)
Sol. Karnataka Agriculture Department has signed an MoU with Microsoft India to develop a unique “farm price forecasting model” using latest IT tools in a bid to help farmers, administrators and other stakeholders to understand the market behaviour in advance.

Q7. Bilateral Meeting on deepening trade and economic ties was held recently Between India and ______________ in New Delhi.
(a) Kazakhstan
(b) Oman
(c) Uzbekistan
(d) Nepal
(e) Azerbaijan

S7. Ans.(c)
Sol. The Commerce and Industries Minister, Mrs NirmalaSitharaman and Mr Abdulaziz Kamilov, Minister of Foreign Affairs and Mr ElyorGaniev, Minister of Foreign Trade held detailed discussions on deepening trade and economic ties between India and Uzbekistan in a bilateral meeting in New Delhi.

Q8. The RBI has issued Rs 200 denomination banknotes in the Market. The new denomination of Rs 200 has Motif of ___________ on the reverse.
(a) Hampi with Chariot
(b) Ashoka Pillar
(c) Char Minar
(d) Sanchi Stupa
(e) Qutub Minar

S8. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has issued Rs 200 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series, bearing the signature of Dr Urjit R. Patel, Governor, Reserve Bank of India from select RBI offices, and some banks. The new denomination has Motif of SanchiStupa on the reverse, depicting the country’s cultural heritage.

Q9. DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Dhanlaxmi Bank is based in ____________.
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Maharashtra
(d) Kolkata
(e) Rajasthan

S9. Ans.(b)
Sol. DHFL Pramerica Life Insurance Company has signed on Kerala-based Dhanlaxmi Bank as its bancassurance partner. Under the agreement, the latter will distribute retail and group life insurance products to its customers across 260 branches in India.

Q10. Name the country's oldest cinematographer, aged 101, who passed recently.
(a) Ramananda Sengupta
(b) Anil Mehta
(c) Balu Mahendra
(d) Ashok Mehta
(e) Subrata Mitra

S10. Ans.(a)
Sol. Country's oldest cinematographer RamanandaSengupta (aged 101), who worked with legends like Jean Renoir, RitwikGhatak, and MrinalSen, died in Kolkata, West Bengal.

Q11. RBI will soon Introduce Rs 50 Denomination. The dimension of the banknote will be ______________.
(a) 60 mm x 130 mm
(b) 65 mm x 140 mm
(c) 66 mm x 135 mm
(d) 66 mm x 130 mm
(e) 65 mm x 135 mm

S11. Ans.(c)
Sol. RBI will soon Introduce Rs 50 Denomination. The dimension of the banknote will be 66 mm x 135 mm.

Q12. Name the football player who has won the UEFA Men's Player of the Year award for the 2016/17 season.
(a) Leonel Messi
(b) Buffon
(c) Neymar Jr.
(d) Paul Pogba
(e) Cristiano Ronaldo

S12. Ans.(e)
Sol. Real Madrid forward Cristiano Ronaldo has won the UEFA Men's Player of the Year award for the 2016/17 season. He received the award at the 2017/18 UEFA Champions’ League group stage draw in Monaco.

Q13. What is the base colour of newly introduced Rs 200 denomination?
(a) Golden Yellow
(b) Begonia
(c) Bright Yellow
(d) Bright Ube
(e) Bud Green

S13. Ans.(c)
Sol. The base colour of Rs 200 note is Bright Yellow.

Q14. Former RBI Governor Raghuram Rajan has recently penned a book titled ____________.
(a) Indian Boosting Economy
(b) I Do What I Do
(c) I Do It In My Way
(d) RBI and India
(e) India on Reserve

S14. Ans.(b)
Sol. Former RBI Governor Raghuram Rajan has penned a book titled 'I Do What I Do: On Reform, Rhetoric & Resolve'. Raghuram Rajan explains economic concepts and talks of issues like tolerance and connection between political freedom and prosperity in his new book.

Q15. What is the dimension of newly introduced Rs 200 Denomination?
(a) 65 mm × 140 mm
(b) 66 mm × 140 mm
(c) 65 mm × 146 mm
(d) 60 mm × 150 mm
(e) 66 mm × 146 mm

S15. Ans.(e)
Sol. The dimension of newly introduced Rs 200 banknote will be 66 mm × 146 mm.

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF