Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 5th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The government has recently issued an alert on the spread of new malware named __________, that can lock computers and demand ransom for unlocking them.
(a) Bits Ransomeware
(b) Locky Ransomware
(c) Lockhead Ransomeware
(d) Key Ransomeware
(e) Teach Us Ransomeware

S1. Ans.(b)
Sol. The government has issued an alert on the spread of new malware 'Locky Ransomware' that can lock computers and demand ransom for unlocking them. Electronics and IT Additional Secretary Ajay Kumar tweeted that an alert regarding spam spreading Locky Ransomware was issued by Indian Computer Emergency Response Team.

Q2. Name the Hockey India coach who has been sacked from the national coach post after a string of unimpressive outings at the international level.
(a) Mike Yeo
(b) Jeff Jackson
(c) Mike Schafer
(d) Roelant Oltmans
(e) Wayne Gretzky

S2. Ans.(d)
Sol. Hockey India has sacked national coach Roelant Oltmans after a string of unimpressive outings at the international level. High-Performance Director David John will be in charge till a suitable replacement is found for a smooth transition of the men’s team.

Q3. How many banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings?
(a) 4
(b) 3
(c) 5
(d) 2
(e) 7

S3. Ans.(c)
Sol. Five banks of the BRICS Bank Cooperation Mechanism have agreed to establish credit lines in the national currencies and cooperate on credit ratings. The agreement to this effect was signed ahead of the BRICS Summit in China’s Xiamen city. Brazilian Development Bank, Vnesheconombank, Export-Import Bank of India, China Development Bank and Development Bank of South Africa signed the agreement in Beijing.

Q4. Name the minister who has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet.
(a) Suresh Prabhu
(b) Nirmala Sitharaman
(c) Arun Jaitley
(d) Ananth Kumar
(e) Piyush Goyal

S4. Ans.(e)
Sol. Piyush Goyal has been appointed as the Union Railway Minister after being inducted into the Union Cabinet. He replaced former Railway Minister Suresh Prabhu, who had earlier offered to resign following multiple train derailments.

Q5. After the Reshuffle in cabinet, who was given the Defence Ministry?
(a) Nirmala Sitharaman
(b) Manohar Parrikar
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Anant Geete
(e) Raj Nath Singh

S5. Ans.(a)
Sol. After the Reshuffle, Nirmala Sitharaman was given the Defence Ministry, becoming only the second woman to hold the post after Indira Gandhi. Nirmala Sitharaman emerged as the biggest gainer of the cabinet reshuffle as Prime Minister Modi gave her the heavyweight Defence portfolio.

Q6. Nepal has signed a _____________ UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years.
(a) USD 700 million
(b) USD 750 million
(c) USD 635 million
(d) USD 650 million
(e) USD 760 million

S6. Ans.(d)
Sol. Nepal has signed a USD 635 million UN assistance package for 2018-2022 to lay out the country’s development strategy for the next five years. The package involves 26 individual UN agencies. The National Planning Commission, apex advisory body of the Government of Nepal, and the United Nations Country Team (UNCT) in Nepal signed the United Nations Development Assistance Framework (UNDAF). The Chairman of the National Planning Commission is Swarnim Wagle.

Q7. Name the Player who has become the first wicketkeeper in world cricket to effect 100 stumpings in One Day Internationals (ODIs).
(a) Mushfiqur Rahim
(b) Mahendra Singh Dhoni
(c) Sarfraz Ahmed
(d) Kamran akmal
(e) Kumar Sangakkara

S7. Ans.(b)
Sol. Former India Captain Mahendra Singh Dhoni became the first wicketkeeper in world cricket to effect 100 stumpings in One Day Internationals (ODIs). Dhoni achieved the feat in his 301st ODI in Colombo, Sri Lanka.

Q8. The 9th BRICS Summit has started in Xiamen, China with the group of leaders of the five countries. What is the theme of the 9th BRICS Summit?
(a) Partnership for Secure Future
(b) Together Against Terrorism
(c) Stronger Partnership for a better future
(d) None of The Given Themes are True
(e) Sustainable Development for Better Future

S8. Ans.(c)
Sol. The 9th BRICS Summit has started in Xiamen, China with a group photograph of leaders of the five countries (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) and was preceded by a warm handshake between Prime Minister Narendra Modi and Chinese president Xi Jinping. The theme of the 9th BRICS Summit is "Stronger Partnership for a better future".

Q9. In the recent Cabinet Reshuffle, four Ministers of State have been promoted to the Cabinet Minister. Who of the following is not among them?
(a) Dharmendra Pradhan
(b) Piyush Goyal
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Manoj Sinha
(e) Mukhtar Abbas Naqvi

S9. Ans.(d)
Sol. In the recent Cabinet Reshuffle four Ministers of State have been promoted to the cabinet Ministry namely Shri Dharmendra Pradhan (Minister of Petroleum and Natural GasMinister of Skill Development and Entrepreneurship), Shri Piyush Goyal (Minister of Railways, Minister of Coal), Smt. Nirmala Sitharaman (Minister of Defence), Shri Mukhtar Abbas Naqvi (Minister of Minority Affairs).

Q10. Which of the following Broadcasting Company has edged out Sony Pictures to secure the Indian Premier League's media rights with a bid of Rs 16,347.50 crore?
(a) Sahara India
(b) Star India
(c) ESPN Sports
(d) Sony Pictures
(e) DD Sports

S10. Ans.(b)
Sol. Star India edged out Sony Pictures to secure the Indian Premier League's media rights with a bid of Rs 16,347.50 crore. The bidding for various media rights of the cash-rich league was held in Mumbai for a five-year period from 2018-2022. The winning bid will allow Star India to air content on their properties for a period of five years (2018-2022).

Q11. Fincare Small Finance Bank has kick-started its banking operations with about 25 operational branches across four states. What was the previous name of Fincare SFB?
(a) Disha Microfin Limited
(b) AU Small Finance Bank
(c) Motilal Oswal Financial
(d) Edelweiss Financial
(e) Pragati Small Finance Bank

S11. Ans.(a)
Sol. Fincare Small Finance Bank (previously known as Disha Microfin limited) kick-started its banking operations with about 25 operational branches across Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka and Andhra Pradesh.

Q12. Name the Pulitzer-prize winning poet who has passed away at age of 90.
(a) Tyehimba Jess
(b) David Fahrenthold
(c) C. J. Chivers
(d) Peggy Noonan
(e) John Ashbery

S12. Ans.(e)
Sol. Pulitzer-prize winning poet John Ashbery, a post-modern American trailblazer, has passed away at age of 90 in Hudson, New York.

Q13. Karnataka government has decided to merge the existing seven health schemes to launch a unified health scheme. What is the name of this Unified Scheme?
(a) Nirogya Bhavah
(b) Nirogya Scheme
(c) Arogya Bhagya
(d) Arogya Scheme
(e) Unified Health Scheme

S13. Ans.(c)
Sol. Karnataka government will merge the existing seven health schemes to launch a unified health scheme- ‘Arogya Bhagya’. It will cover all 1.4 crore households of the state.

Q14. Which among the following country from BRICS has decided to give $76.4 million for a BRICS economic and technology cooperation plan?
(a) India
(b) Brazil
(c) South Africa
(d) China
(e) Russia

S14. Ans.(d)
Sol. China will give 500 million yuan ($76.4 million) for a BRICS economic and technology cooperation plan, and another $4 million for projects at the BRICS countries' New Development Bank stated Chinese President Xi Jinping.

Q15. Name the Bank that has bagged the ‘best bank’ award among small banks for the use of technology for financial inclusion at the 13th IDRBT Banking Technology Excellence Awards 2016-17.
(a) Cooperation Bank
(b) Karnataka Bank
(c) DENA Bank
(d) Karur Vysya Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S15. Ans.(b)
Sol. Karnataka Bank has bagged the ‘best bank’ award among small banks for the use of technology for financial inclusion at the 13th IDRBT Banking Technology Excellence Awards 2016-17.

You may also like to Read:
 

Print Friendly and PDF