Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 29th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following Banks has recently announced a software upgrade to create a single point-of-sale (PoS) machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet?
(a) Karnataka Bank
(b) UCO Bank
(c) Indian Bank
(d) HDFC Bank
(e) IDBI Bank

S1. Ans.(d)
Sol. HDFC Bank announced a software upgrade to create a single point-of-sale (PoS) machine which will accept payments through Unified Payments Interface (UPI), BharatQR, SMS Pay and the bank’s mobile wallet, in addition to the traditional mode of swiping cards.

Q2. Odisha Chief Minister has recently granted the Biju Patnaik Award for Scientific Excellence for the year 2016 to _______________.
(a) Prof Neelamber Singh
(b) Prof Digambar Behera
(c) Prof Narendra Kumar
(d) Prof Harish Rawat
(e) Prof Umesh Rajwar

S2. Ans.(b)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik granted the Biju Patnaik Award for Scientific Excellence for the year 2016 to Prof Digambar Behera. Digambar Behera is senior professor and Head, Department of Pulmonary Medicine, Postgraduate Institute of Medical Education and Research (PGIMER) in Chandigarh.

Q3. Name the person who has been recently appointed as Director General of the Railway Protection Force (RPF).
(a) Sajeev Nigam
(b) Swaroop Saroha
(c) Dharmendra Kumar
(d) Prashant Kumar
(e) Surendra Chawla

S3. Ans.(c)
Sol. CISF ADG Dharmendra Kumar has been appointed as Director General of the Railway Protection Force. Kumar, who is a 1984 batch IPS officer of Arunachal Pradesh-Goa-Mizoram-Union Territories (AGMUT) cadre, took charge.

Q4. Name the football player who has recently become the first ever player to score 350 goals in La Liga.
(a) Lionel Messi
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Neymar
(d) Paul Pogba
(e) Wayne Rooney

S4. Ans.(a)
Sol. Barcelona forward Lionel Messi scored a second-half brace against Alaves, becoming the first ever player to score 350 goals in La Liga. Messi's best goal tally for a season came in 2011/12 when he netted 50 goals in 37 appearances. Messi, who has played 384 league matches, is now 66 goals ahead of rival Cristiano Ronaldo.

Q5. External Affairs Minister Sushma Swaraj will participate in the two-day Indian Ocean Conference. The Conference will be held in _____________.
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Kathmandu, Nepal
(d) Colombo, Sri Lanka
(e) Kabul, Afghanistan

S5. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj will participate in the two-day Indian Ocean Conference to be held in Colombo, Sri Lanka in which Sri Lankan prime minister and president are among key speakers.

Q6. Who is the 45th Chief Justice of India?
(a) Justice J S Kheher
(b) Justice T S Thakur
(c) Justice H. J. Kania
(d) Justice Tapan Rey
(e) Justice Dipak Misra

S6. Ans.(e)
Sol. Justice Dipak Misra was sworn in as the 45th Chief Justice of India. At a brief ceremony in the Darbar Hall of Rashtrapati Bhawan, President Ramnath Kovind administered the oath of office to Mr. Misra.

Q7. P V Sindhu won the Silver medal in World Badminton Championship 2017. She lost the historic match against _____________. 
(a) Carolina Marín
(b) Nozomi Okuhara
(c) Wang Yihan
(d) Tai Tzu-ying
(e) Li Xuerui

S7. Ans.(b)
Sol. P V Sindhu won the Silver medal in World Badminton Championship 2017. She lost the historic match against Japan’s Nozomi Okuhara in an epic final, in Glasgow, Scotland.

Q8. World Badminton Championship 2017 was held recently in _____________.
(a) Edinburgh, Scotland
(b) Tokyo, Japan
(c) Glasgow, Scotland
(d) Jakarta, Indonesia
(e) Palembang, Indonesia

S8. Ans.(c)
Sol. World Badminton Championship 2017 was held recently in Glasgow, Scotland.

Q9. Defence Minister Arun Jaitley handed over the Long-Range Surface-to-Air Missile (LRSAM). This missile is jointly developed by India and _______________.
(a) Israel
(b) Russia
(c) France
(d) China
(e) USA

S9. Ans.(a)
Sol. Defence Minister Arun Jaitley handed over the Long-Range Surface-to-Air Missile (LRSAM) jointly developed by India and Israel, to the Indian Navy, at Bharat Dynamics Ltd (BDL). LRSAM is an advanced combat suit for missile defence against air targets and missiles, and has full capabilities of air and surface surveillance, threat alert and fire control.

Q10. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has launched a Central Database of all Insurance Sales Persons in the country. The Database is named as ___________.
(a) Canon
(b) Bovine
(c) Gullible
(d) Envoy
(e) Datasoft

S10. Ans.(d)
Sol. The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has launched a Central Database of all Insurance Sales Persons in the country. The Database is named as `Envoy’.

Q11. Who is the present Chairman of IRDAI?
(a) Vimal Kumar
(b) B S Dhanoa
(c) Vishal Sikka
(d) R Sheeshadri
(e) T S Vijayan

S11. Ans.(e)
Sol. The Chairman of IRDAI is TS Vijayan. Headquarter of IRDAI is in Hyderabad, Telangana.

Q12. The first edition of Rural Games or Grameen Khel Mahotsav will kick-start from Delhi. Who is the present Union Minister of Youth Affairs and Sports Ministry?
(a) Ramvilas Paswan
(b) D.V. Sadananda Gowda
(c) Vijay Goel
(d) Ananth Kumar
(e) J P Nadda

S12. Ans.(c)
Sol. Union Minister of Youth Affairs and Sports Minister Mr. Vijay Goel announced that the first edition of Rural Games or Grameen Khel Mahotsav will kick-start from Delhi.

Q13. From which area, India and China have agreed to withdraw their troops after being in a standoff for over two months?
(a) Doklam
(b) Johnson Line
(c) Dungan
(d) Aksai Chin sector
(e) Karakoram

S13. Ans.(a)
Sol. India and China have agreed to withdraw their troops from Doklam after being in a standoff for over two months.

Q14. Name the Formula One driver who has registered his 58th career race win after claiming the Belgian Grand Prix title.
(a) Sebastian Vettel
(b) Lewis Hamilton
(c) Michael Schumacher
(d) Valtteri Bottas
(e) Kevin Cogan

S14. Ans.(b)
Sol. Mercedes' British Formula One driver Lewis Hamilton registered his 58th career race win after claiming the Belgian Grand Prix title. He recently won the British Grand Prix for the fifth time.

Q15. According to a report by the United Nations World Tourism Organization (UNWTO) which of the following country was the least visited country in 2016?
(a) Dominica
(b) Central African Republic
(c) Djibouti
(d) Island of Tuvalu
(e) Tonga

S15. Ans.(d)
Sol. According to a report by the United Nations World Tourism Organization (UNWTO), the island of Tuvalu was the least visited country in 2016. According to the report, 2,000 people visited Tuvalu in 2016, while 1,000 people visited the country in 2014. Located in the South Pacific Ocean, Tuvalu is 4.6 meters above sea level and has a population of 11,000 people.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF