Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 04th November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the state government that has recently signed MoU with Singapore for skilling youth of the state.
(a) Himachal Pradesh
(b) Assam
(c) Uttarakhand
(d) Odisha
(e) Karnataka
S1. Ans.(b)
Sol. Assam government has MoUs and Terms of Reference (ToR) with Singapore for skilling youth of the state. The MoU and ToR for North East Skills Centre (NESC) were signed between Skill, Employment and Entrepreneurship Department, of Assam government and ITE Education Service, Singapore.

Q2. According to the WEF Global Gender Gap Report 2017, what is the ranking of India in the World Economic Forum’s Global Gender Gap index?
(a) 97
(b) 104
(c) 118
(d) 108
(e) 114
S2. Ans.(d)
Sol. India slipped 21 places on the World Economic Forum’s Global Gender Gap index to 108, behind neighbours China and Bangladesh, primarily due to less participation of women in the economy and low wages, according to the WEF Global Gender Gap Report 2017.

Q3. A fourteen-day joint training exercise has started recently between the Indian Army and the Kazakhstan Army in Himachal Pradesh. The exercise has been named as _____________.
(a) INDO-KAZA - VII
(b) KAZANDO - 2017
(c) PRABAL DOSTYK – 2017
(d) Armed Commandoes
(e) SATARK-PRAHAR - 2017
S3. Ans.(c)
Sol. A fourteen-day joint training exercise “PRABAL DOSTYK – 2017” between the Indian Army and the Kazakhstan Army commenced with the Opening Ceremony at Bakloh, Himachal Pradesh.

Q4. In which of the following city PM Modi has recently inaugurated the most anticipated International Mega Food event- World Food India 2017?
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Pune
(d) Chandigarh
(e) Shimla
S4. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the most anticipated International Mega Food event- World Food India 2017, the biggest congregation of global investors and business leaders of major food companies. The event is organised by the Food Processing Industries Ministry in Delhi.

Q5. India ace Kidambi Srikanth has grabbed a career-best ranking of World No. 2 after jumping two places in the latest BWF ranking. Which among the following title he has not won this year?
(a) Denmark Open Superseries Trophy
(b) US Open Super Series
(c) Australia Open Super Series
(d) Indonesia Open Super Series
(e) French Open Title
S5. Ans.(b)
Sol. India ace Kidambi Srikanth has grabbed a career-best ranking of World No. 2 after jumping two places in the latest BWF ranking. The sports Championship won this year (2017) by Kidambi Srikanth are as follows-
1. Denmark Open Superseries Trophy,
2. Australia Open Super Series,
3. Indonesia Open Super Series,
4. French Open Title.

Q6. In which of the following city the world's third largest book fair has been recently opened under the theme ‘A World in My Book’?
(a) Doha
(b) Riyadh
(c) Sharjah
(d) Astana
(e) Jakarta
S6. Ans.(c)
Sol. With more than 1.5 million book titles and 1,650 publishing houses from 60 countries, Sharjah International Book Fair (SIBF) opened its doors to public and trade visitors. It is the third largest book fair in the world. The book fair was held under the theme ‘A World in My Book’. The event has been organised by Sharjah Book Authority (SBA).

Q7. Yes Bank has recently unveiled a superior payment wallet service, BHIM Yes. Who is the present CEO of Yes Bank?
(a) Shikha Sharma
(b) M K Surana
(c) mahesh Kumar Jain
(d) Rana Kapoor
(e) Suresh Seth
S7. Ans.(d)
Sol. Yes Bank has recently unveiled a superior payment wallet service, BHIM Yes Pay by fully integrating the application with all the IndiaStack APIs and NPCI Products. Yes Bank Headquarters in Mumbai. CEO of Yes Bank is Rana Kapoor.

Q8. Name the city in which Walmart India has recently launched its first fulfillment centre.
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Chennai
(e) Ahmedabad
S8. Ans.(a)
Sol. Walmart India launched its first fulfillment centre in Mumbai. The fulfillment centre is a new format of its cash-and-carry store model that will focus exclusively on FMCG products and staples and will not stock fresh food or electronics.

Q9. What was the ranking of ICICI Bank CEO and MD Chanda Kochhar in the recently released Forbes' list of the world’s 100 most powerful women?
(a) 32
(b) 47
(c) 45
(d) 56
(e) 67
S9. Ans.(a)
Sol. Five Indian women led by ICICI Bank chief executive officer (CEO) and managing director (MD) Chanda Kochhar and including Bollywood star Priyanka Chopra, have featured on the list of the world’s 100 most powerful women compiled by Forbes. The list was topped by German Chancellor Angela Merkel. Chanda Kochhar was ranked 32.

Q10. According to the WEF Global Gender Gap Report 2017, name the country that has topped the list.
(a) Finland
(b) Denmark
(c) Singapore
(d) Switzerland
(e) Iceland
S10. Ans.(e)
Sol. India slipped 21 places on the World Economic Forum’s Global Gender Gap index to 108, behind neighbours China and Bangladesh, primarily due to less participation of women in the economy and low wages, according to the WEF Global Gender Gap Report 2017.
Top 3 Countries in the List are-
1. Iceland,
2. Norway,
3. Finland.

Q11. Mumbai's Royal Opera House has been recently awarded the UNESCO Asia-Pacific Award for Cultural Heritage Conservation. It was originally inaugurated by Britain’s King George V in ____________.
(a) 1883
(b) 1994
(c) 1911
(d) 1956
(e) 1965
S11. Ans.(c)
Sol. Almost a year after it reopened, Mumbai's Royal Opera House has been awarded the UNESCO Asia-Pacific Award for Cultural Heritage Conservation. The building was closed to the public in 1993 and sat crumbling for years before a restoration project was undertaken eight years ago to replicate the heritage structure. It was originally inaugurated by Britain’s King George V in 1911 and completed in 1916.

Q12. Name the city in which India's first conservation reserve for blackbuck will be opened.
(a) Dehradun
(b) Bhubaneswar
(c) Varanasi
(d) Ahmedabad
(e) Allahabad
S12. Ans.(e)
Sol. Uttar Pradesh cabinet decided to make India's first conservation reserve for blackbuck in Allahabad's Meja. The decision taken for the protection of black deer will also help in wooing tourists.

Q13. Name the Indian shooter who has recently won a silver medal in the men’s 50m rifle prone event at the Commonwealth Shooting Championships in Gold Coast, Australia.
(a) Annu Raj Singh
(b) Gagan Narang
(c) Jitu Rai
(d) Heena Sidhu
(e) Rajat Malik
S13. Ans.(b)
Sol. Olympic bronze-medallist Gagan Narang won a silver medal in the men’s 50m rifle prone event at the Commonwealth Shooting Championships in Gold Coast, Australia. Annu Raj Singh has also won the bronze medal in the women’s 50m pistol competition.

Q14. The Forbes' has recently released the list of the world’s 100 most powerful women. The list was topped by _______________.
(a) Theresa May
(b) Melinda Gates
(c) Sheryl Sandberg
(d) Angela Merkel
(e) Mary Barra
S14. Ans.(d)
Sol. The Forbes' has recently released the list of the world’s 100 most powerful women. The list was topped by German Chancellor Angela Merkel. Kochhar was ranked 32, while HCL Corp. CEO Roshni Nadar Malhotra took the 57th position. Priyanka Chopra was at 97.
The Top 3 Women in the List are-
1. Chancellor of Germany- Angela Merkel,
2. UK Prime Minister- Theresa May,
3. Co-chair of the Bill and Melinda Gates Foundation- Melinda Gates.

Q15. The World Economic forum Headquarters in ______________.
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Washington DC, USA
(d) Geneva, Switzerland
(e) Manila, Philippines
S15. Ans.(d)
Sol. The World Economic forum Headquarters in Geneva, Switzerland. Klaus Schwab is the Founder and Executive Chairman of WEF.




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.