Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 5th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Chairman of National Highways Authority of India (NHAI) has recently launched a Project Monitoring Information System (PMIS) Moblie App and a new multilingual website of the organization. Who is the present Chairman of NHAI?
(a) Rajiv Kumar
(b) Manoj Shekhawat
(c) Deepak Kumar
(d) Nitin Gadkari
(e) A K Bhujbal

S1. Ans.(c)
Sol. The Chairman of National Highways Authority of India Shri Deepak Kumar launched a world-class, new multilingual website of the organization. He also launched a Project Monitoring Information System (PMIS) Moblie App that will facilitate close, in-house monitoring of NHAI projects on a mobile phone.

Q2. The head of World Health Organization (WHO) has recently appointed ____________ as one of two Deputy Directors General of the Organization.
(a) Soumya Swaminathan
(b) Arundhati Bhattacharya
(c) Kalpana Mahajan
(d) Vishwajeet Sahu
(e) Samvida Sarkar

S2. Ans.(a)
Sol. The World Health Organization (WHO) appointed Soumya Swaminathan one of two Deputy Directors General. This is the first time such a post has been ever created within the organization. The position is also the highest post held by an Indian in the WHO.

Q3. Name the state government that has launched the Rs. 302-crore Mathru Poorna scheme aimed at providing free mid-day meals to pregnant women in rural areas.
(a) Kerala
(b) Madhya Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Karnataka
(e) Tamil Nadu

S3. Ans.(d)
Sol. The Karnataka government launched the Rs. 302-crore Mathru Poorna scheme, aimed at providing free mid-day meals to pregnant and lactating women in rural areas.

Q4. The Foundation stone for the first ever Industrial Training Institute for the Divyangans exclusively was laid in _____________.
(a) Andhra Pradesh
(b) Assam
(c) Arunachal Pradesh
(d) Meghalaya
(e) Sikkim

S4. Ans.(b)
Sol. Foundation stone for the first ever Industrial Training Institute for the Divyangans exclusively was laid at Dibrugarh ITI Complex at Borboruah, Dibrugarh by Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal.

Q5. The Queen's Baton for the 2018 Commonwealth Games arrived in New Delhi, India. The 2018 Commonwealth Games will be held in __________.
(a) England
(b) India
(c) The USA
(d) Australia
(e) Indonesia

S5. Ans.(d)
Sol. The Queen's Baton for the 2018 Commonwealth Games arrived in New Delhi, India. The 2018 Commonwealth Games will be held in Australia. The Baton was received by Indian Olympic Association (IOA) joint secretary Rakesh Gupta and it will travel to Agra.

Q6. Name the country that has recently launched the world's largest nuclear-powered icebreaker ship in a bid to expand its strategic presence in the terrain of the Arctic.
(a) USA
(b) France
(c) Russia
(d) Turkey
(e) China

S6. Ans.(c)
Sol. Russia has launched the world's largest nuclear-powered icebreaker ship in a bid to expand its strategic presence in the resource-rich, terrain of the Arctic. The massive vessel, named Sibir (Siberia), was developed as part of a huge push by the Rosatom State Atomic Energy Corporation to open up crucial shipping lanes in the icy Northern Sea Route.

Q7. At which of the following port, the first US crude oil cargo of 1.6 million barrels bought by Indian Oil Corporation from the US reached?
(a) Paradip Port
(b) Haldia Port
(c) Kandla Port
(d) Deendayal Port
(e) Vizag Port

S7. Ans.(a)
Sol. The first US crude oil cargo of 1.6 million barrels bought by Indian Oil Corporation from the US reached Paradip Port, Odisha. Indian Oil will process the crude at its East-Coast base refineries, located at Paradip, Haldia, Barauni and Bongaigaon.

Q8. In the recently released Fourth Bi-monthly monetary policy statement of RBI, the Monetary Policy Committee (MPC) has decided to _____________ the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF).
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Half
(d) Double
(e) Unchange

S8. Ans.(e)
Sol. In the recently released Fourth Bi-monthly monetary policy statement of RBI, the Monetary Policy Committee (MPC) has decided to keep the policy repo rate under the liquidity adjustment facility (LAF) unchanged at 6.0 per cent.

Q9. The Royal Swedish Academy of Sciences has awarded the Nobel Prize in Chemistry 2017 to ____________________.
(a) Jacques Dubochet
(b) Joachim Frank
(c) Both (a) and (b)
(d) Richard Henderson
(e) All (a) (b) and (d)

S9. Ans.(e)
Sol. The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Nobel Prize in Chemistry 2017 to Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson "for developing cryo-electron microscopy for the high-resolution structure determination of biomolecules in solution".

Q10. What was the amount of the third line of credit (LoC) agreement that Bangladesh has recently signed with India for its infrastructure and social sector development?
(a) $5.5 billion
(b) $4.0 billion
(c) $4.5 billion
(d) $6.0 billion
(e) $6.5 billion

S10. Ans.(c)
Sol. Bangladesh signed a $4.5 billion third line of credit (LoC) agreement with India for its infrastructure and social sector development. The agreement was signed in the presence of Finance Minister Arun Jaitley and his Bangladeshi counterpart A M A Muhith.

Q11. The Government named ___________________ as the new chairman of State Bank of India, for a three-year term.
(a) Rajiv Khandel
(b) Rajnish Kumar
(c) Ratnesh Prabhakar
(d) Susheel Sinde
(e) Pranav Jhangre

S11. Ans.(b)
Sol. The Government named Rajnish Kumar as the new chairman of State Bank of India, for a three-year term. Kumar will succeed Arundhati Bhattacharya.

Q12. In the recently released fourth Bi-monthly monetary policy statement of RBI, the projection of real Gross Value Added (GVA) growth for 2017-18 has been revised down to ______________ from the August 2017 projection of 7.3 percent.
(a) 7.0%
(b) 6.9%
(c) 6.8%
(d) 6.7%
(e) 7.1%

S12. Ans.(d)
Sol. In the recently released Fourth Bi-monthly monetary policy statement of RBI, the projection of real Gross Value Added (GVA) growth for 2017-18 has been revised down to 6.7 percent from the August 2017 projection of 7.3 percent, with risks evenly balanced.

Q13. The apex industry body, Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) announced the appointment of ___________ as the new Director for the United Kingdom (UK) operations.
(a) Param Shah
(b) Pratham Sahu
(c) Rahul Joshi
(d) Hukum Singh
(e) A K Maudgil

S13. Ans.(a)
Sol. The apex industry body, Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) announced the appointment of Param Shah as the new Director for the United Kingdom (UK) operations. Shah will succeed Pratik Dattani whose tenure with FICCI ended recently.

Q14. Bharti Airtel has recently received Ghana’s National Communications Authority’s approval for the merger with ____________.
(a) MTN
(b) Ghana Telecom
(c) Tigo
(d) Expresso
(e) Tobo Ghana

S14. Ans.(c)
Sol. Bharti Airtel has received Ghana’s National Communications Authority’s approval for the merger between Bharti Ghana (Airtel) and Millicom Ghana (Tigo), subject to certain conditions.

Q15. The Royal Swedish Academy of Sciences has awarded the Nobel Prize in Chemistry 2017 for ___________________.
(a) Residues in Food and Feed
(b) Intimate relationship between photons and physical chemistry
(c) Synthesis, Design and Molecular Function
(d) Developing cryo-electron microscopy
(e) Atomic layer deposition (ALD)


S15. Ans.(d)
Sol. The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Nobel Prize in Chemistry 2017 to Jacques Dubochet, Joachim Frank and Richard Henderson "for developing cryo-electron microscopy for the high-resolution structure determination of biomolecules in solution".

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF