Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 6th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the International Airport of India that has recently bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII). 
(a) Sri Guru Ram DassJee International Airport
(b) Biju Patnaik International Airport
(c) Hyderabad International Airport
(d) Indira Gandhi International Airport
(e) Kempegowda International Airport

S1. Ans.(c)
Sol. Hyderabad International Airport Ltd has bagged the National Award for ‘Excellence’ in Energy Management at a conference hosted by the Confederation of Indian Industry (CII).

Q2. The National Nutrition Week is observed throughout the country from 1st to 7th September. What was the theme of the National Nutrition Week for 2017?
(a) Healthy Food, Complete Food
(b) Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health
(c) Feed the Infants, Participate in Healthier India
(d) Together Against Malnutrition
(e) None of the given themes is true

S2. Ans.(b)
Sol. The National Nutrition Week is observed throughout the country from 1st to 7th September. The theme of the National Nutrition Week for 2017 is "Optimal Infant & Young Child Feeding Practices: Better Child Health".

Q3. Teacher's Day is celebrated in India on 5th September in honor of Dr SarvepalliRadhakrishnan. He was the ___________ President of India.
(a) First
(b) Third
(c) Fourth
(d) Second
(e) Fifth

S3. Ans.(d)
Sol. Teacher's Day is celebrated in India on 5th September in honor of Dr SarvepalliRadhakrishnan, who was born on September 5, 1888. Dr Radhakrishnan was India's second president and a great scholar, philosopher and Bharat Ratna recipient. He was also the first Vice-President of India.

Q4. Name the Captain of Indian basketball team who has recently created history by becoming the first Indian player to be signed by an Australian Basketball team.
(a) Amritpal Singh
(b) VisheshBhriguvanshi
(c) Yadwinder Singh
(d) Satnam Singh
(e) Ajmer Singh

S4. Ans.(a)
Sol. Captain of Indian basketball team Amritpal Singh created history by becoming the first Indian player to be signed by an Australian Basketball team.

Q5. The Union Environment Ministry launched an environmental awareness initiative on the occasion of Teachers’ Day. Under the initiative, an online environmental quiz competition was conducted at the national level. What was the Name of this Quiz Competition?
(a) Prakriti Raksha
(b) Prakriti Rachana
(c) Prakriti Khoj
(d) Prakriti Sanrakshan
(e) Prakriti EkSawal

S5. Ans.(c)
Sol. The Union Environment Ministry launched an environment awareness initiative on the occasion of Teachers’ Day. Under the initiative, an online environmental quiz competition named PrakritiKhoj will be conducted at the national level.

Q6. Name the Astronaut who has returned to Earth after finishing a 288-day mission that put her over the top as the American who has spent the most cumulative amount of time in space.
(a) Sally Ride
(b) Mae Jemison
(c) Kathryn D. Sullivan
(d) Peggy Whitson
(e) Eileen Collins

S6. Ans.(d)
Sol. Astronaut Peggy Whitson returned to Earth, finishing a 288-day mission that put her over the top as the American who has spent the most cumulative amount of time in space. Peggy Whitson, 57, is also the oldest female astronaut in the history of space exploration, was the first female International Space Station commander, and holds the record for the number of spacewalks by a woman.

Q7. Name the Minister who has been appointed as the new Youth Affairs and Sports Minister of India.
(a) Vijay Goel
(b) Rajyavardhan Singh Rathore
(c) Nirmala Sitharaman
(d) Venkaiah Naidu
(e) Prakash Javadekar

S7. Ans.(b)
Sol. Olympic silver-medallist-Rajya Vardhan Singh Rathore has being appointed as the new Youth Affairs and Sports Minister. The 47-year-old Rathore was up until now serving as the Minister of State for Information & Broadcasting.

Q8. UNESCO has announced the winners of the 2017 International Literacy Prizes, which honors excellence and innovation in the field of global literacy. Who is the Present Director-General of UNESCO?
(a) Ban Ki Moon
(b) Takehiko Nakao
(c) Xi Jinping
(d) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(e) Irina Bokova

S8. Ans.(e)
Sol. UNESCO has announced the winners of the 2017 International Literacy Prizes, which honours excellence and innovation in the field of global literacy. Irina Bokova is the Present Director-General of UNESCO.

Q9. Name the Indian Weightlifter who has bagged a gold medal in 44kg weight category on the opening day of the Commonwealth Youth weightlifting championships.
(a) KonsamOrmila Devi
(b) Saikhom Mirabai Chanu
(c) Kunjarani Devi
(d) Santoshi Matsa
(e) Shubhi Aggarwal

S9. Ans.(a)
Sol. India’s KonsamOrmila Devi bagged a gold medal in 44kg weight category on the opening day of the Commonwealth Youth (boys & girls) weightlifting championships, held at Gold Coast, Australia.

Q10. Name the Person who has recently assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer of Tamilnad Mercantile Bank.
(a) Shubham Krishnan
(b) Kamal Narayanan
(c) KV Rama Moorthy
(d) Akash Kumarmangalam
(e) Prashant Annareddy

S10. Ans.(c)
Sol. KV Rama Moorthy has assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer of Tamilnad Mercantile Bank. Tamilnad Mercantile Bank is headquartered in Tuticorin, Tamilnadu.

Q11. Name the Arunachal Pradesh Health and Family Welfare Minister who passed away recently in Guwahati.
(a) Mukut Mithi
(b) Gegong Apang
(c) Dorjee Khandu
(d) Nabam Tuki
(e) Jomde Kena

S11. Ans.(e)
Sol. Arunachal Pradesh Health and Family Welfare Minister JomdeKena died at a private hospital in Guwahati after a prolonged illness.

Q12. The Union Ministry of Health and Family Welfare launched two new contraceptives. The two contraceptive are named as ________ and _______.
(a) Chhaya and Vardaan
(b) Chhaya and Antara
(c) Antara and Kavach
(d) Bandhan and Suraksha
(e) Sahaj and Sanyam

S12. Ans.(b)
Sol. The Union Ministry of Health and Family Welfare launched two new contraceptives- an injectable contraceptive MPA under the ‘Antara’ program and a contraceptive pill ‘Chhaya’ in the public health system to expand the basket of contraceptive choices for couples.

Q13. President Ram NathKovind has recently laid the foundation stone of the second phase of link IV pipeline canal of SAUNI Yojana in Rajkot, Gujarat. SAUNI stands for ________________.
(a) Saurashtra Narmada Avtar Industry
(b) Saurashtra Nahar Avtaran Irrigation
(c) Saurashtra Nahar Accumulative Irrigation
(d) Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation
(e) Saurashtra Narmada Accumulative Industry

S13. Ans.(d)
Sol. President Ram NathKovind has recently laid the foundation stone of the second phase of link IV pipeline canal of Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) Yojana in Rajkot, Gujarat.

Q14. Who is the present Managing Director and Chief Executive Officer of Vijaya Bank?
(a) Kishore Sansi
(b) Vishal Sikka
(c) R A Sankara Narayanan
(d) Aditya Puri
(e) Rajiv Lall

S14. Ans.(c)
Sol. R A Sankara Narayanan has taken charge as Managing Director and Chief Executive Officer of Vijaya Bank. He has taken over the reigns of the bank from Kishore Sansi, who reached superannuation on August 31.

Q15. Who is the present Governor of Arunachal Pradesh?
(a) S C Jamir
(b) VP Singh Badnore
(c) Palaniswamy Sathasivam
(d) P.B. Acharya
(e) Mridula Sinha

S15. Ans.(d)
Sol. Pema Khandu is the Present CM and P.B. Acharya is the present Governor of Arunachal Pradesh.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF