Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 18th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Ayurveda Day of 2017 was celebrated on _______________.
(a) 7 October
(b) 11 October
(c) 17 October
(d) 15 October
(e) 18 October

S1. Ans.(c)
Sol. This year's 2nd Ayurveda Day is celebrated on 17 October in New Delhi by the Ministry of AYUSH. PM Modi was the Chief Guest and had also inaugurated the country's first All India Institute of Ayurveda in Sarita Vihar, New Delhi.

Q2. Name the Indian lender that has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model.
(a) Yes Bank
(b) ICICI Bank
(c) Dena Bank
(d) HDFC Bank
(e) IDBI Bank

S2. Ans.(a)
Sol. Private sector Yes Bank has committed Rs 156 crore to fund first Sewage Treatment Plant (STP) to be constructed at Varanasi under Hybrid Annuity-PPP Model. The bank has signed a deal with Essel Infraprojects for the financial closure of Rs 156 crore that will fund the STP under Namami Gange Project.

Q3. Name the Union Cabinet Minister who is on a three-day visit to Japan to participate in the 6th annual LNG Producers Consumer Conference.
(a) Suresh Prabhu
(b) Ananthkumar
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Dharmendra Pradhan
(e) Chaudhary Birender Singh

S3. Ans.(d)
Sol. Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan is on a three-day visit to Japan to participate in the 6th annual LNG Producers Consumer Conference. The visit is important to enhance the bilateral engagements in the Oil and Gas sectors within the overall framework of India-Japan Energy Dialogue.

Q4. Footwear Design & Development Institute (FDDI) has been declared an ‘Institute of National Importance’ under Ministry of Commerce & Industry. FDDI was established in _________.
(a) 1967
(b) 1986
(c) 1965
(d) 1997
(e) 1942

S4. Ans.(b)
Sol. Footwear Design & Development Institute (FDDI) has been declared an ‘Institute of National Importance’ under Ministry of Commerce & Industry, Government of India. The FDDI bill was passed by the Parliament in July 2017. FDDI was established in 1986. The Headquarters of FDDI is located in Noida, Uttar Pradesh.

Q5. With Investment Authority of which country the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) of India has signed an investment agreement worth $1 billion?
(a) The UAE
(b) Azerbaijan
(c) Abu Dhabi
(d) Qatar
(e) Syria

S5. Ans.(c)
Sol. The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) of India has signed an investment agreement worth $1 billion with Abu Dhabi Investment Authority (ADIA). The government has set up NIIF with the aim to attract investments from both domestic and international sources for infrastructure development in commercially viable projects.

Q6. Moody’s Investors Service has affirmed ratings on domestic as well as foreign currency bond programs of the country’s lender _____________.
(a) SBI
(b) Allahabad bank
(c) Axis Bank
(d) Syndicate Bank
(e) Dena Bank

S6. Ans.(a)
Sol. Moody’s Investors Service has affirmed ratings on domestic as well as foreign currency bond programs of the country’s largest lender SBI.

Q7. Name the E-commerce major which has recently launched its CSR initiative in association with the Union Textile Ministry, to work directly with weavers and elevate their economic stature.
(a) Jabong
(b) e bay
(c) Flipkart
(d) Amazon
(e) Myntra

S7. Ans.(e)
Sol. E-commerce major Myntra launched its CSR initiative in association with the Union Textile Ministry, to work directly with weavers and elevate their economic stature. With an initiative to uplift the handloom products in India, the company (Myntra) is committing itself along with some of its partner brands to bring artisans and their products online, providing them access to new customers and opportunities.

Q8. Mahindra & Mahindra has launched a program named _____________ to empower women working in the agriculture sector by promoting efficient and ergonomic farm tools and equipment.
(a) Sankalp
(b) Samriddhi
(c) Grihani
(d) Prerna
(e) Kaushalya

S8. Ans.(d)
Sol. Mahindra & Mahindra has launched a program, Prerna, to empower women working in the agriculture sector by promoting efficient and ergonomic farm tools and equipment. The project will be initially launched in the state of Odisha, with the intention to positively impact the lives of over 1,500 families across 30-plus villages.

Q9. Eminent poet, lyricist and journalist _____________ has been selected for the Padma Prabha Puraskaram for 2017.
(a) Veer Bhadra
(b) Prabha Varma
(c) Manoj Solanki
(d) Veerendra Kumar
(e) K L Mohan

S9. Ans.(b)
Sol. Eminent poet, lyricist and journalist Prabha Varma have been selected for the Padma Prabha Puraskaram for 2017. The announcement was made by the chairman-cum-managing director of ‘Mathrubhumi’ daily, M P Veerendra Kumar.

Q10. Name the former competitive powerlifter who has become the first ever Indian woman to be signed by the World Wrestling Entertainment (WWE).
(a) Sakshi Malik
(b) Savita Rani
(c) Kavita Devi
(d) Karnam Malleshwari
(e) Bimala Devi

S10. Ans.(c)
Sol. Kavita Devi, a former competitive powerlifter, has become the first ever Indian woman to be signed by the World Wrestling Entertainment (WWE). Jinder Mahal, the current WWE champion, confirmed the news in a special visit to New Delhi.

Q11. Atlanta 1996 and Athens 2004 gold medal-winning sailor Robert Scheidt has announced his retirement from Olympic competition. He was from _____________. 
(a) Brazil
(b) France
(c) USA
(d) Russia
(e) Ireland

S11. Ans.(a)
Sol. Atlanta 1996 and Athens 2004 gold medal-winning sailor Robert Scheidt (44 years old) has announced his retirement from Olympic competition, ending a career that spanned a quarter of a century. He was from Brazil.

Q12. Name India's first Olympic swimmer who passed away in Andhra Pradesh's Guntur district at the age of 87.
(a) Bijoy Barman
(b) Hakimuddin Habibullah
(c) Dolly Nazir
(d) Shamsher Khan
(e) Chand Bajaj

S12. Ans.(d)
Sol. India's first Olympic swimmer Shamsher Khan passed away in Andhra Pradesh's Guntur district. He was 87. Mr Khan had represented India in 1956 Melbourne Olympics. He was the first swimmer to represent India in Olympics.

Q13. International Day for the Eradication of Poverty (IDEP) is observed globally on _______________.
(a) 10 October
(b) 18 October
(c) 6 October
(d) 3 October
(e) 17 October

S13. Ans.(e)
Sol. International Day for the Eradication of Poverty (IDEP) is observed globally on 17 October. The theme of this year's IDEP is ‘Answering the Call of October 17 to end poverty: A path toward peaceful and inclusive societies’.

Q14. The Prime Minister Shri Narendra Modi has recently dedicated the India's first All India Institute of Ayurveda in _________________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Chandigarh

S14. Ans.(c)
Sol. The Prime Minister Shri Narendra Modi has recently dedicated the India's first All India Institute of Ayurveda, in New Delhi, to the nation.

Q15. The biography of Hema Malini named 'Hema Malini: Beyond the Dream Girl' was launched recently. The biography has been penned by journalist turned writer _____________. 
(a) Yoshita Singh
(b) Ram Kamal Mukherjee
(c) Shrilal Shukla
(d) Dnyaneshwar M. Mulay
(e) Mohanti Lal Sarna

S15. Ans.(b)
Sol. Actress Deepika Padukone launched Hema Malini's biography 'Hema Malini: Beyond the Dream Girl' on the occasion of Hema's 69th birthday. The biography has been penned by journalist turned writer Ram Kamal Mukherjee.


Print Friendly and PDF