Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 1st September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. In which of the following state, PM Narendra Modi along with Union minister for road transport and highways has recently inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S1. Ans.(c)
Sol. Prime Minister NarendraModi along with Union minister for road transport and highways NitinGadkari inaugurated highway and road projects worth Rs15,000 crore for the state in Udaipur, Rajasthan. ShriKalyan Singh is the Governor of Rajasthan.

Q2. During the Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies. This was ________ edition of Indian-European Union Counter Terrorism Dialogue.
(a) 8th
(b) 10th
(c) 12th
(d) 16th
(e) 18th

S2. Ans.(b)
Sol. During the 10th India-European Union Counter Terrorism Dialogue in New Delhi, India and the European Union have agreed to strengthen cooperation between their security and intelligence agencies to combat the threat of terrorism and check terror financing.

Q3. ISRO has recently launched ____________, carrying IRNSS-1H from the second launch pad of the Satish Dhawan Space Centre at Sriharikota.
(a) GSLV-C54
(b) GSLV-B34
(c) PSLV-B54
(d) PSLV-C39
(e) GSLV-D45

S3. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) has launched PSLV-C39 carrying Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS-1H). The satellite lifted off from the second launch pad of the SatishDhawan Space Centre at Sriharikota, on board the rocket PSLV C39.

Q4. Name the person who recently took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs.
(a) Rajiv Gauba
(b) Sanjeev Gehlaut
(c) Dharmendra Kumar Singh
(d) Parmeet Mehrishi
(e) Vishal Sikka

S4. Ans.(a)
Sol. Rajiv Gauba took over as Secretary to the Government of India in the Ministry of Home Affairs. Mr. Gauba joined the Ministry of Home Affairs as Officer on Special Duty in June 2017 and took charge as the Union Home Secretary upon the superannuation of Shri Rajiv Mehrishi.

Q5. Which of the following bank has been recently given scheduled bank status by RBI?
(a) Janalakshmi Small Finance Bank
(b) RGVN Small Finance Bank
(c) AU Financiers Small Finance Bank
(d) ESAF Small Finance Bank
(e) Ujjivan Small Finance Bank

S5. Ans.(e)
Sol. Ujjivan Small Finance Bank Ltd, a wholly-owned subsidiary of Ujjivan Financial Services Ltd, has been given scheduled bank status by RBI. Currently, Ujjivan SFB has 65 full-fledged brick and mortar branches in eight states and two Union Territories. Ujjivan SFB commenced its operations as a Small Finance Bank with effect from February 1, 2017.

Q6. Name the bank with which State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore for partially funding its capital expenditure.
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) SBI
(e) Central Bank of India

S6. Ans.(c)
Sol. State-owned NTPC has signed a term loan agreement for Rs. 3,000 crore with ICICI Bank for partially funding its capital expenditure. Gurdeep Singh is the MD and Chairman of NTPC.

Q7. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". What is the capital of Israel?
(a) Banku
(b) Astana
(c) Kabul
(d) Jerusalem
(e) Mogadishu

S7. Ans.(d)
Sol. The Cabinet of India has recently approved MoU on "India-Israel Industrial R&D and Technological Innovation Fund". Jerusalem is the capital of Israel.

Q8. Which of the following company has recently launched world's first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India?
(a) SuncityPharma
(b) Unicity International
(c) Mankind Pharmaceuticals
(d) Lucid International
(e) Mole International

S8. Ans.(b)
Sol. Unicity International, headquartered in Orem, Utah, United States has launched world's first ever Genomeceutical (gene controlling) range of products to India.

Q9. Name the player who was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India.
(a) SainaNehwal
(b) JwalaGutta
(c) P V Sindhu
(d) PullelaGopichand
(e) ChetanAnand

S9. Ans.(c)
Sol. Badminton ace PV Sindhu, who recently won Silver at the World Championship, was appointed the first brand ambassador of tyre maker Bridgestone India.

Q10. The satellite IRNSS-1H recently lifted off from Andra Pradesh. It a part of the indigenous navigation system called _______________.
(a) RegOC
(b) RegIC
(c) SatIC
(d) NavOC
(e) NavIC

S10. Ans.(e)
Sol. The satellite IRNSS-1H is a part of the indigenous navigation system called ‘NavIC,’ that was initially planned to have a constellation of seven satellites.

Q11. According to the External Affairs Ministry, ______________ has been appointed as the High Commissioner to Cyprus.
(a) R.K.Raghavan
(b) P. P. Mangalam
(c) Sudhakar Mishra
(d) Dilip Kumara
(e) Sudhir Masand

S11. Ans.(a)
Sol. According to the External Affairs Ministry, Former CBI Director R.K. Raghavan has been appointed High Commissioner to Cyprus. His specialization is cyber security.

Q12. Name the variety of Rice which is a speciality from Burdwan district of West Bengal that has got the geographical indication (GI) status, recently.
(a) Aurobindobhog Rice
(b) Gurudevbhog Rice
(c) Jasmine Rice
(d) Gobindobhog Rice
(e) Japonica Rice

S12. Ans.(d)
Sol. Gobindobhog rice, a speciality from Burdwan district of West Bengal, has got the geographical indication (GI) status.

Q13. Who is the present governor of Rajasthan?
(a) MridulaSinha
(b) VP Singh Badnore
(c) Kalyan Singh
(d) Krishan Kant Paul
(e) Kaptan Singh Solanki

S13. Ans.(c)
Sol. Shri Kalyan Singh is the Present Governor of Rajasthan.

Q14. Nicosia is the capital of ________________.
(a) Azerbaijan
(b) Cyprus
(c) Kazakhstan
(d) Somalia
(e) Rwanda

S14. Ans.(b)
Sol. Nicosia is the capital of Cyprus. Nicos Anastasiades is the President of Cyprus.

Q15. Ujjivan Small Finance Bank is headquartered in _______________.
(a) Mangalore
(b) Jaipur
(c) Bengaluru
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S15. Ans.(c)
Sol. Samit Ghosh is the MD & CEO of Ujjivan Small Finance Bank. It is headquartered in Bengaluru, Karnataka.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF