Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 28th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Indian origin campaigner who was named UK’s most influential black person of the year.
(a) Enver Surty
(b) Ebrahim Patel
(c) Gina Miller
(d) Jay Naidoo
(e) Pravin Gordhan

S1. Ans.(c)
Sol. Indian origin campaigner Gina Miller was named UK’s most influential black person of the year. Gina won a legal challenge seeking Parliamentary approval for triggering Brexit. 52-year-old Miller ranked on top in the 2018 'Powerlist' of 100 people of African and African Caribbean inheritance published in London by Powerful Media.

Q2. According to the Credit Suisse report, what is the ranking of India in the family-owned businesses across the country?
(a) 5th
(b) 3rd
(c) 8th
(d) 6th
(e) 10th

S2. Ans.(b)
Sol. India has 108 publicly-listed family-owned businesses, third highest in the world, while China tops the tally with 167 such companies followed by the US which has 121, according to the Credit Suisse report.
The top 3 countries in terms of number of family-owned companies include-
1. China
2. USA
3. India

Q3. Up to what percent State Bank of India has slashed Immediate Payment Service (IMPS) charges?
(a) 80%
(b) 75%
(c) 70%
(d) 65%
(e) 60%

S3. Ans.(a)
Sol. The State Bank of India has slashed Immediate Payment Service (IMPS) charges up to 80 percent. If the users are doing an online transaction of money after selecting IMPS option, then they will have to pay 80% less charge than what they used to pay earlier.

Q4. World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on ___________.
(a) 25 October
(b) 27 October
(c) 30 October
(d) 14 October
(e) 28 October

S4. Ans.(b)
Sol. World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on 27 October. "Discover, remember and share" is the theme of this year's celebration of the WDAH.

Q5. The travel guide company Lonely Planet has ranked ___________ as the number one country to visit in 2018 in its Best in Travel 2018 list.
(a) Denmark
(b) Singapore
(c) Chile
(d) Switzerland
(e) Paris

S5. Ans.(c)
Sol. The travel guide company Lonely Planet has ranked Chile as the number one country to visit in 2018 in its Best in Travel 2018 list. The guide has published the 13th edition of its annual list of the top 10 countries every traveller should have on their bucket list for 2018. Chile was the only South American country to earn the top spot on the list.
Top 5 Countries in the list are:
1. Chile
2. South Korea
3. Portugal
4. Djibouti
5. New Zealand

Q6. Name the Gulf country that has committed for the first time that it will introduce a minimum wage for workers in the country.
(a) Qatar
(b) UAE
(c) October
(d) Oman
(e) Saudi Arabia

S6. Ans.(a)
Sol. The tiny Gulf state host of the 2022 football World Cup, Qatar, has committed that it will introduce a minimum wage for workers in the country. The announcement was made by labour and social affairs minister Issa Saad al-Jafali al-Nuaimi. The announcement came a day before a meeting of the UN’s International Labour Organisation (ILO).

Q7. With the Tourism Promotion Board of which country, GMR Hyderabad International Airport Ltd (GHIAL) has signed the MoU to promote tourism?
(a) Mauritius
(b) Singapore
(c) Switzerland
(d) Malaysia
(e) Sri Lanka

S7. Ans.(d)
Sol. GMR Hyderabad International Airport Ltd (GHIAL), Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) and Malaysia Tourism Promotion Board (MTPB) have come together to promote the growth of tourism traffic. An MoU was inked to promote tourism from the catchment area of Hyderabad to Malaysia and also explore new locations for connectivity.

Q8. Which of the following country has become the first country in the world to give citizenship to a robot?
(a) Qatar
(b) Oman
(c) Saudi Arabia
(d) Chile
(e) Azerbaijan

S8. Ans.(c)
Sol. Saudi Arabia has become the first country to give a robot citizenship. The move is an attempt to promote Saudi Arabia as a place to develop artificial intelligence and, presumably, allow it to become a full citizen. The Robot is named as 'Sophia'.

Q9. Cricket Association of which among the following state/UT (CAP) was chosen by the Committee of Administrators (CoA) as an associate member of the Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
(a) Assam
(b) Puducherry
(c) Goa
(d) Chandigarh
(e) Himachal Pradesh

S9. Ans.(b)
Sol. The Cricket Association of Puducherry (CAP) was chosen by the Committee of Administrators (CoA) as an associate member of the Board of Control for Cricket in India (BCCI).

Q10. What is the theme of this year's celebration of the World Day for Audiovisual Heritage?
(a) Look before you leap
(b) Peep through the window of World
(c) Discover, Remember and Share
(d) Invent, Inspect and Flourish
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. World Day for Audiovisual Heritage is observed globally on 27 October. "Discover, remember and share" is the theme of this year's celebration of the WDAH.

Q11. Name the basketball Player who is the 97th pick in the NBA draft to become only the second Indian-origin player to be signed by an NBA G-League side.
(a) Gokul Natesan
(b) Amjyot Singh
(c) Satpal Singh
(d) Amrinder Nara
(e) Pardeep Narwhal

S11. Ans.(a)
Sol. Gokul Natesan is the 97th pick in the NBA draft to become only the second Indian-origin player to be signed by an NBA G-League side.

Q12. Name the Renowned Malayalam writer who passed away recently in Kozhikode.
(a) M. T. Vasudevan Nair
(b) Kakkanad
(c) S. K. Pottekkatt
(d) Kovilan
(e) Punathil Kunjabdulla

S12. Ans.(e)
Sol. Renowned Malayalam writer Punathil Kunjabdulla passed away in Kozhikode following a prolonged illness. He was 77. In 2013, he was honoured with Mathrubhumi Literary Award, the biggest literature award in Malayalam.

Q13. EDII has received an award from All India Council for Technical Education (AICTE) for supporting start-ups. What does 'E' stands for in EDII?
(a) Education
(b) Entrepreneurial
(c) Enterprise
(d) Entrepreneurship
(e) Encouragement

S13. Ans.(d)
Sol. Entrepreneurship Development Institute of India (EDII) has received an award from All India Council for Technical Education (AICTE) for supporting start-ups. The premier Institute received the award for its contribution towards promoting and mentoring technology start-ups.

Q14. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $65.5 million loan agreement to continue interventions to check coastal erosion on the Western Coast in _________________.
(a) Kerala
(b) Odisha
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S14. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed a $65.5 million loan agreement to continue interventions to check coastal erosion on the Western Coast in Karnataka.

Q15. What is the Capital of Chile?
(a) Buenos Aires
(b) Baku
(c) Jakarta
(d) Santiago
(e) Lima

S15. Ans.(d)
Sol. Santiago is the Capital of Chile. Michelle Bachelet is the present President of Chile.


Print Friendly and PDF