Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 24th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. In her first foreign visit as Defence Minister, Ms. Nirmala Sitharaman left for _____________ to attend the Southeast Asian Defence Ministers’ Meeting.
(a) Djibouti
(b) Philippines
(c) Rwanda
(d) Switzerland
(e) Singapore

S1. Ans.(b)
Sol. In her first foreign visit as Defence Minister, Ms. Nirmala Sitharaman left for the Philippines to attend the Southeast Asian Defence Ministers’ Meeting. The two-day ADMM (ASEAN Defence Ministers’ Meeting)-Plus meeting will discuss ways to enhance defense and security cooperation among the member nations.

Q2. Indian Hockey team had beaten ___________ in the finale to win the 2017 Asia Cup Hockey tournament held in Dhaka, Bangladesh.
(a) Indonesia
(b) South Korea
(c) Japan
(d) Malaysia
(e) Pakistan

S2. Ans.(d)
Sol. India beats Malaysia 2-1 in the finale to win the 2017 Asia Cup Hockey tournament held in Dhaka, Bangladesh. This was India's third continental title. Ramandeep Singh scored the opening goal in the third minute while Lalit Upadhyay extended India's lead in the 29th minute of the game.

Q3. Name the Indian shuttler who has recently lifted the Denmark Open Superseries trophy at Odense.
(a) Saina Nehwal
(b) P V Sindhu
(c) Kidambi Srikanth
(d) Pullela Gopichand
(e) Ashwini Ponnappa

S3. Ans.(c)
Sol. In Badminton, ace Indian shuttler Kidambi Srikanth has lifted the Denmark Open Superseries trophy at Odense, Denmark. In the title clash, Srikanth, seeded 8th, defeated South Korea’s Lee Hyun-il in straight games, 21-10, 21-5 to bag his third Super Series title of the year and fifth overall.

Q4. Name the playback singers who have been selected for the Madhya Pradesh government's prestigious National Lata Mangeshkar Award.
(a) Alka Yagnik and Udit Narayan
(b) Kumar Sanu and Alka Yagnik
(c) Anuradha Paudwal and Anu Malik
(d) Himesh Reshammiya and Shreya Ghoshal
(e) Shreya Ghoshal and Arijit Singh

S4. Ans.(a)
Sol. The playback singers Alka Yagnik and Udit Narayan and music composers Usha Khanna, Bappi Lahiri, Anu Malik have been selected for the Madhya Pradesh government's prestigious National Lata Mangeshkar Award. The artists will be honoured for their contribution in the field of music composition and singing. Each award winner will get a cash prize of Rs. Two lakh, shawl, shreephal (coconut) and a citation.

Q5. Name the Indian Golfer who has recently lifted his eighth Asian Tour title by winning the Macau Open 2017.
(a) Anirban Lahiri
(b) Jyoti Randhawa
(c) Gaganjeet Bhullar
(d) Shiv Chaurasia
(e) Jeev Milkha Singh

S5. Ans.(c)
Sol. Gaganjeet Bhullar had completed a wire-to-wire victory and lifted his eighth Asian Tour title at the Macau Open. He drained five birdies on the front nine and won by three shots despite a nerve-jangling double bogey.

Q6. Name the athlete who is the richest sports personality in the world, according to the latest Forbes' Rich List.
(a) LeBron James
(b) Lionel Messi
(c) Virat Kohli
(d) Cristiano Ronaldo
(e) Kevin Durant

S6. Ans.(d)
Sol. Cristiano Ronaldo is the richest sports personality in the world, according to the latest Forbes' Rich List. The Real Madrid striker has earned an incredible £70million in the last year, along with picking up another Champions League medal and becoming the inaugural winner of The Best FIFA Men's Player award.
The Top 3 Sports Stars in the List are-
1. Cristiano Ronaldo – football
2. LeBron James – basketball
3. Lionel Messi – football

Q7. Name the Indian hoopster who has become the third Indian to walk into the National Basketball Association (NBA) league.
(a) Satnam Singh
(b) Amjyot Singh
(c) Palpreet Singh Brar
(d) Vishesh Bhriguvanshi
(e) Yadwinder Singh

S7. Ans.(b)
Sol. The 6-foot-9-inch Chandigarh hoopster Amjyot Singh became the third Indian - after Satnam Singh and Palpreet Singh Brar to walk into the National Basketball Association (NBA) league.

Q8. The Airport of which Indian city has got the First rank in the category of 2-5 million passengers in ACI-ASQ Survey?
(a) Bengaluru
(b) Srinagar
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S8. Ans.(c)
Sol. The Jaipur and Srinagar Airport got First and Second rank respectively in the category of 2-5 million passengers in ACI-ASQ Survey. Dr Guruprasad Mohapatra, Chairman, Airports Authority of India along with his team received the ACI-ASQ Award at a function held in Mauritius.

Q9. Name the person who has been appointed as the next Ambassador of India to Switzerland.
(a) Sibi George
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Subrahmanyam Jaishankar
(d) Ashok Kantha
(e) Gautam Bambawale

S9. Ans.(a)
Sol. Sibi George has been appointed as the next Ambassador of India to Switzerland. He will replace Smita Purushottam.

Q10. India has recently won the 2017 Asia Cup Hockey tournament held in Bangladesh. Name the player who was adjudged the Man of the match in the final game. 
(a) Lalit Upadhyay
(b) P. R. Sreejesh
(c) Sardar Singh
(d) Manpreet Singh
(e) Akashdeep Singh

S10. Ans.(e)
Sol. India has recently won the 2017 Asia Cup Hockey tournament held in Bangladesh. Lalit Upadhyay won the goal of the match award while Akashdeep Singh was adjudged the Man of the match.

Q11. Name the city in which the Union Home Minister Rajnath Singh has recently inaugurated India's first Pradhan Mantri Kaushal Kendra (PMKK) for Skilling in Smart Cities.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S11. Ans.(d)
Sol. The Union Home Minister Rajnath Singh along with Minister of Petroleum and Natural Gas and Skill Development and Entrepreneurship  Dharmendra Pradhan inaugurated India's first Pradhan Mantri Kaushal Kendra (PMKK) for Skilling in Smart Cities, in collaboration with New Delhi Municipal Council (NDMC).

Q12. Name the IPS officer who was appointed the special director of the Central Bureau of Investigation (CBI).
(a) Sameer Jain
(b) Rakesh Asthana
(c) Sukesh Basti
(d) Mannaur Kannaujia
(e) Saurabh Bhansali

S12. Ans.(b)
Sol. Gujarat-cadre IPS officer Rakesh Asthana was appointed the special director of the Central Bureau of Investigation (CBI).

Q13. Name the country with which India has recently signed a long-term sales and purchase agreement with an Indian refiner to import gas oil to meet the country’s energy demand.
(a) Nepal
(b) Japan
(c) Bangladesh
(d) Philippines
(e) Netherlands

S13. Ans.(c)
Sol. Bangladesh has signed a long-term sales and purchase agreement with an Indian refiner to import gas oil to meet the country’s energy demand. The deal between Bangladesh Petroleum Corp. (BPC) and Numaligarh Refinery Ltd (NRL) was signed in presence of India’s external affairs minister Sushma Swaraj, who arrived in Dhaka recently on a two-day visit to discuss bilateral issues.

Q14. India Post Payments Bank (IPPB) has appointed _____________ as its Managing Director & Chief Executive Officer.
(a) Suresh Sethi
(b) Mahesh Kumar Jain
(c) Satpal Singh
(d) Amritpal Saroya
(e) Amrinder Singh

S14. Ans.(a)
Sol. India Post Payments Bank (IPPB) has appointed Mr. Suresh Sethi as its Managing Director & Chief Executive Officer. Mr Sethi was the former MD of Vodafone M-Pesa Ltd. Mr. Sethi takes over from the dynamic leadership of Mr A.P. Singh who had been the interim MD & CEO of IPPB since January 2017.

Q15. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has announced the appointment of _______________ as the Chief Executive Officer for India.
(a) Iain Mackay
(b) Ben Mathews
(c) Nishant Reyman
(d) Jayant Rikhye
(e) Raman Kisley

S15. Ans.(d)
Sol. The Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has announced the appointment of Jayant Rikhye as the Chief Executive Officer for India. The appointment would be effective from December 1 subject to regulatory approvals.


Print Friendly and PDF