Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 3rd November 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Union Cabinet has recently approved the signing of an Agreement between India and Armenia on cooperation and mutual assistance in customs matters. What is the capital of Armenia?
(a) Baku
(b) Tbilisi
(c) Tehran
(d) Yerevan
(e) Riyadh

S1. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet has recently approved the Signing of an Agreement between India and Armenia on cooperation and mutual assistance in customs matters. Yerevan is the capital of Armenia.

Q2. India has appointed _____________ as the next high commissioner to Pakistan. 
(a) Sandeep Jajodia
(b) Ajay Bisaria
(c) Venugopal Rao
(d) Sanjeev Srivastava
(e) Gautam Bambawale

S2. Ans.(b)
Sol. India has appointed Ajay Bisaria as the next high commissioner to Pakistan. He is currently ambassador to Poland. Bisaria takes over from Gautam Bambawale, who was last month appointed India’s ambassador to China.

Q3. Chairman of Reliance Industries Limited (RIL) Mukesh Ambani recently became Asia’s richest person with a total wealth of $42.1 billion, according to Forbes’ real time billionaire’s list. He has replaced ___________________.
(a) Azim Premji
(b) Jack Maa
(c) Hui Ka Yan
(d) Li Ka-shing
(e) Lei Jun

S3. Ans.(c)
Sol. Chairman of Reliance Industries Limited (RIL) Mukesh Ambani overtook China’s Hui Ka Yan to become Asia’s richest person with a total wealth of $42.1 billion, according to Forbes’ real time billionaire’s list.

Q4. The ninth edition of CMS Vatavaran, an international film festival on environment and wildlife, has begun recently in ________________.
(a) New Delhi
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Mumbai

S4. Ans.(a)
Sol. The ninth edition of CMS Vatavaran - an international film festival on environment and wildlife - has begun in New Delhi. It will showcase 113 films, including four from Kashmir, one of the most ecologically sensitive zones facing the threat of global warming.

Q5. The Ministry of Finance increased the maximum age of joining the National Pension System (NPS) from the existing 60 years to ___________ under NPS - Private Sector.
(a) 62 years
(b) 63 years
(c) 64 years
(d) 65 years
(e) 66 years

S5. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Finance increased the maximum age of joining the National Pension System (NPS) from the existing 60 years to 65 years under NPS - Private Sector (i.e. all citizen and corporate model).

Q6. The 210-metre-high statue of which of the following leader/warrior has received environmental clearance, making it the world’s tallest statue, once built?
(a) Maharana Sanga
(b) Sardar VAllabhbhai Patel
(c) Rana Pratap
(d) Mahatma Gandhi
(e) Chhatrapati Shivaji Maharaj

S6. Ans.(e)
Sol. The 210-metre-high statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj has received environmental clearance, making it the world’s tallest statue, once built. the Maharashtra government plans to build it in the sea off the Mumbai coast.

Q7. A 45 member contingent of the Indian Air Force had left for Israel to participate in exercise named _____________.
(a) Shakti-VI
(b) Blue Flag-17
(c) Indisr-17
(d) Ind-Rael V
(e) Rang-Shakti-17

S7. Ans.(b)
Sol. A 45 member contingent of the Indian Air Force had left for Israel to participate in exercise ‘Blue Flag-17’. Blue Flag is a bi-annual multilateral exercise which aims to strengthen military cooperation amongst participating nations.

Q8. By what percent, country's largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate across maturities?
(a) 0.10%
(b) 0.04%
(c) 0.05%
(d) 0.07%
(e) 0.09%

S8. Ans.(c)
Sol. The country's largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate by 0.05 per cent across maturities. The reduction in the marginal cost of funds based lending rate (MCLR) came after a gap of almost 10 months.

Q9. For which of the following Indian State, Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan for projects across the state?
(a) Rajasthan
(b) Punjab
(c) Jammu & Kashmir
(d) Andhra Pradesh
(e) Assam

S9. Ans.(d)
Sol. China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in Andhra Pradesh.

Q10. Name the noted Malayalam Poet and literary critic who has been selected for Ezhuthachan Puraskaram 2017.
(a) Edasseri Govindan Nair
(b) Ayyappa Paniker
(c) D. Vinayachandran
(d) Akkitham Achuthan Namboothiri
(e) K Satchidanandan

S10. Ans.(e)
Sol. Noted Malayalam Poet and literary critic, K Satchidanandan, has been selected for Ezhuthachan Puraskaram 2017. This is Kerala government's highest literary honour.

Q11. Name the lady IPS officer who has been appointed as Karnataka’s first woman Director General and Inspector General of Police.
(a) Geeta Devi
(b) Neelmani N. Raju
(c) Nirmala Venkatesan
(d) Pratima Krishnamurthy
(e) Sulur Vijaylaxmi

S11. Ans.(b)
Sol. Neelmani N. Raju has been appointed as Karnataka’s first woman Director General and Inspector General of Police.

Q12. Name the state that is safest for girls, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India.
(a) Kerala
(b) Mizoram
(c) Goa
(d) Assam
(e) Maharashtra

S12. Ans.(c)
Sol. Goa is safest for girls, and Bihar least safe, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India. National Capital Delhi ranks only better than Bihar and Uttar Pradesh.

Q13. In which of the following state/UT, the President of India has inaugurated the 21st World Congress of Mental Health?
(a) New Delhi
(b) Maharashtra
(c) Goa
(d) Chandigarh
(e) Puducherry

S13. Ans.(a)
Sol. The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 21st World Congress of Mental Health being organized by the World Federation for Mental Health in partnership with Caring Foundation and other institutions in New Delhi. The World Congress of Mental Health is taking place in India for the first time.

Q14. Name the state government with which Indiana, a State in the US, has signed an agreement to establish sister-state ties for cooperation in economic, educational and cultural fields.
(a) Tamil Nadu
(b) Goa
(c) Uttar Pradesh
(d) Karnataka
(e) Kerala

S14. Ans.(d)
Sol. Indiana, a State in the US, and Karnataka have signed an agreement to establish sister-state ties for cooperation in economic, educational and cultural fields. The two states will focus on workforce development, academic co-operation, information and communications technologies, advanced manufacturing, and materials.

Q15. Name the state that is least safe for girls, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India.
(a) Uttar Pradesh
(b) Delhi
(c) Jharkhand
(d) Bihar
(e) Haryana

S15. Ans.(d)
Sol. Goa is safest for girls, and Bihar least safe, according to a newly-formed Gender Vulnerability Index (GVI) by NGO Plan India. National Capital Delhi ranks only better than Bihar and Uttar Pradesh.




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.