Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 17th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. FAO celebrates World Food Day each year on _____________ to commemorate the founding of the Organization in 1945. 
(a) 13th October
(b) 14th October
(c) 15th October
(d) 16th October
(e) 17th October

S1. Ans.(d)
Sol. FAO celebrates World Food Day each year on 16 October to commemorate the founding of the Organization in 1945. The Theme for World Food Day 2017 is "Change the future of migration. Invest in food security and rural development". 

Q2. Name the player, who became the first cricketer from Bangladesh to be inducted in the MCC World Cricket Committee under the chairmanship of Mike Gatting. 
(a) Shakib Al Hasan
(b) Tamim Iqbal
(c) Mashrafe Mortaza
(d) Soumya Sarkar
(e) Mushfiqur Rahim

S2. Ans.(a)
Sol. Premier all-rounder Shakib Al Hasan became the first cricketer from Bangladesh to be inducted in the MCC World Cricket Committee under the chairmanship of Mike Gatting. Also added to the committee are Suzie Bates, Ian Bishop and Kumar Dharmasena.

Q3. According to NITI Aayog Vice-Chairman Rajiv Kumar, the economic slowdown that began in 2013-14 has bottomed out and the GDP is likely to grow at _________ this fiscal (2017-18) and _________ in 2018-19. 
(a) 7.00-7.10 percent, 7.5 percent
(b) 6.70-7.00 percent, 7.5 percent
(c) 6.90-7.00 percent, 7.5 percent
(d) 6.80-7.00 percent, 7.5 percent
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. According to NITI Aayog Vice-Chairman Rajiv Kumar, the economic slowdown that began in 2013-14 has bottomed out and the GDP is likely to grow at 6.9-7 % this fiscal (2017-18) and 7.5% in 2018-19. The economic growth slowed to 7.1% in 2016-17, the year in which 87% of the currency was demonetised, despite a very good show by the agricultural sector.

Q4. The Group of Ministers (GoM) on making the GST composition scheme more attractive held its first meeting in New Delhi. The 5-member GoM, led by Himanta Biswa Sarma, has also been tasked to revisit Goods and Services Tax (GST) rates for restaurants. Himanta Biswa Sarma is present Finance Minister of- 
(a) Gujarat
(b) Bihar
(c) Jharkhand
(d) West Bengal
(e) Assam

S4. Ans.(e)
Sol. Within a week of being set up, the group of ministers (GoM) on making the GST composition scheme more attractive held its first meeting in New Delhi. The 5-member GoM, led by Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma, has also been tasked to revisit Goods and Services Tax (GST) rates for restaurants.

Q5. Maidan heavyweights Mohun Bagan has won the 37th All India Governor's Gold Cup football tournament for the ______ time by defeating Partha Chakra by a narrow 1-0 margin.
(a) 25th 
(b) 10th
(c) 20th
(d) 30th 
(e) 15th

S5. Ans.(b)
Sol. Maidan heavyweights Mohun Bagan has won the 37th All India Governor's Gold Cup football tournament for the 10th time by defeating Partha Chakra by a narrow 1-0 margin.

Q6. Former President Pranab Mukherjee has released the third part of his memoir ______________________ speaking candidly about believing he could have been the Congress choice for the Prime Minister’s post.
(a) The Coalition Years: 1996-2012
(b) The Dramatic Decade: The Indira Gandhi Years
(c) The Turbulent Years: 1980-1996.
(d) The First Stint as the Finance Minister of India 
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(a)
Sol. Former President Pranab Mukherjee has released the third part of his memoir ‘The Coalition Years: 1996-2012’, speaking candidly about believing he could have been the Congress choice for the Prime Minister’s post. Mukherjee’s memoir is the third in the series. The other two are -- The Dramatic Decade: The Indira Gandhi Years and The Turbulent Years: 1980-1996.

Q7. The government of India has appointed Mahesh Kumar Gupta and D K Gayen as the two new members in the Railway Board. Who is present Chairman of Railway Board?
(a) R K Chaturvedi
(b) Ashwani Lohani
(c) Yogendra Narain
(d) Anita Karwal
(e) Dipak Misra

S7. Ans.(b)
Sol. The government of India has appointed Mahesh Kumar Gupta and D K Gayen as the two new members in the Railway Board. D.K. Gayen, presently posted as General Manager East Central Railway, has been appointed as new Member (Staff) Railway Board and ex officio Secretary to the Government of India. Ashwani Lohani is present Chairman of Railway Board.

Q8. Defence Minister Nirmala Sitharaman has commissioned an indigenously-built anti-submarine warfare stealth corvette ___________ into the Indian Navy at the Naval Dockyard in Visakhapatnam. 
(a) INS Kolkata  
(b) INS Shivalik
(c) INS Kiltan
(d) INS Sister
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. Defence Minister Nirmala Sitharaman has commissioned an indigenously-built anti-submarine warfare stealth corvette INS Kiltan into the Indian Navy at the Naval Dockyard in Visakhapatnam.

Q9. Which among the following countries has become host to the world’s first government to accept bitcoin in exchange for citizenship?
(a) Japan
(b) Austria
(c) Kenya
(d) Vanuatu
(e) Canada

S9. Ans.(d)
Sol. The South Pacific island nation of Vanuatu has become host to the world’s first government to accept bitcoin in exchange for citizenship. Vanuatu’s citizenship program costs $200,000 USD, meaning that at current prices the residency program costs less than 41.5 bitcoins.

Q10. Name the Indian Actor, who will get a wax statue at Madame Tussauds Hong Kong, making him the youngest Indian actor to have his statue at the museum.
(a) Nawazuddin Siddiqui
(b) Rajkummar Rao
(c) Sidharth Malhotra
(d) Ranveer Singh
(e) Varun Dhawan

S10. Ans.(e)
Sol. Actor Varun Dhawan will get a wax statue at Madame Tussauds Hong Kong, making him the youngest Indian actor to have his statue at the museum. Varun Dhawan had made his acting debut with 2012 romantic comedy Student of the Year and since then, his success rate is 100 percent with all the movies like Humpty Sharma Ki Dulhaniya, Badrinath Ki Dulhaniya and the recent Judwaa 2 entering Rs 100 crore or Rs 200 crore clubs.

Q11. Union Bank of India has launched an Android app that is a part of its drive to digitise customer-facing banking services. What is the name of this app?
(a) Union Prayas
(b) Union Safal
(c) Union Canvid
(d) Union Sahyog
(e) Union Madad

S11. Ans.(d)
Sol. Union Bank of India has launched an Android app, Union Sahyog, as part of its drive to digitise customer-facing banking services. The Union Sahyog app is bilingual — offering both English and Hindi language — and packs in all mobile-based banking applications, missed call/SMS-based services, Internet banking login and self-user creation, deposit and loan product information, online account opening, online loan application, online complaints and even RTI.

Q12. Five-time Grand Slam winner __________ was made to fight by 102nd-ranked teenager Aryna Sabalenka at the Tianjin Open before winning her first title since her 15-month doping ban.
(a) Maria Sharapova
(b) Sania Mirza
(c) Lucie Safarova
(d) Serena Williams
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(a)
Sol. Five-time Grand Slam winner Maria Sharapova was made to fight by 102nd-ranked teenager Aryna Sabalenka at the Tianjin Open before winning her first title since her 15-month doping ban. The former world number one, who returned to action in April, came from behind in both sets and needed four championship points in the tie-breaker before beating the 19-year-old 7-5, 7-6 (10/8).

Q13. Which Bank has the partner with Abu Dhabi Global Markets for Collaboration to further foster cross-border exchange between the fintech ecosystems of the United Arab Emirates and India?
(a) Axis Bank
(b) State Bank of India
(c) HDFC Bank
(d) ICICI Bank
(e) Yes Bank

S13. Ans.(e)
Sol. Abu Dhabi Global Market (ADGM), the International Financial Centre in Abu Dhabi, and Yes Bank have signed a memorandum of understanding to further foster cross-border exchange between the fintech ecosystems of the United Arab Emirates and India.

Q14. Name the company has announced the launch of IBM Blockchain, a new blockchain banking solution, that will help financial institutions for cross-border payments?
(a) Apple
(b) Dell
(c) IBM
(d) Sony
(e) HP

S14. Ans.(c)
Sol. International Business Machines Corporation (IBM) has announced the launch of IBM Blockchain, a new blockchain banking solution, that will help financial institutions for cross-border payments.

Q15. Who is present Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director of Union Bank of India?
(a) Rajnish Kumar
(b) Rajkiran G Rai
(c) Sunil Mehta 
(d) Rakesh Sethi
(e) Usha Ananthasubramanian

S15. Ans.(b)
Sol. Rajkiran G Rai is present Chief Executive Officer (CEO) and Managing Director of Union Bank of India.


Print Friendly and PDF