Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 13th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Belarus President Aleksandr Grigoryevich Lukashenko is on the two-day visit to India to discuss various issues of mutual interest of both countries. What is the Capital city of Belarus?
(a) Kiev
(b) Minsk
(c) Warsaw
(d) Vilnius
(e) Riga

S1. Ans.(b)
Sol. Prime Minister NarendraModi met Belarus President Aleksandr Grigoryevich Lukashenko in New Delhi to discuss various issues of mutual interest of both countries. A number of agreements are expected to be signed in several areas after the talks. Minsk is the Capital city of Belarus. Its Currency is Belarusian ruble.

Q2. India and Afghanistan have recently exchanged four pacts in areas of health, transport, space and new development partnership. Who is the President of Afghanistan?
(a) Mohammad Mortaza
(b) Mohammad Raza
(c) Ashraf Ghani
(d) Abdul Kabir
(e) Hamid Karzai

S2. Ans.(c)
Sol. India and Afghanistan exchanged four pacts in areas of health, transport, space and new development partnership. The agreements were exchanged after delegation level talks between External Affairs Minister Sushma Swaraj and Foreign Minister of Afghanistan Salahuddin Rabbani in New Delhi. Kabul is the Capital City of Afghanistan. Ashraf Ghani is the President of Afghanistan.

Q3. What is the amount of loan that Asian Development Bank (ADB) has announced to provide to Nepal for the implementation and enhancement of its power transmission and distribution?
(a) USD 152 million
(b) USD 175 million
(c) USD 125 million
(d) USD 220 million
(e) USD 100 million

S3. Ans.(a)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) will provide a USD 152 million to Nepal for the implementation and enhancement of its power transmission and distribution. ADB and Nepal’s Ministry of Finance signed the loan agreement in Kathmandu.

Q4. Name the renowned badminton Player who has been selected for the first life time award by Badminton Association of India (BAI).
(a) P V Sindhu
(b) Chetan Anand
(c) K Srikanth
(d) Prakash Padukone
(e) Pullela Gopichand

S4. Ans.(d)
Sol. The renowned Indian Badminton legend Prakash Padukone has been selected for the first life time award by Badminton Association of India (BAI). He has been selected for the award for his contributions to Badminton. Mr. Padukon was bestowed with the Arjuna award in 1972 and the Padma Shri in 1982.

Q5. In a first, which of the following city is hosting the BWF World Senior Badminton Championships?
(a) Chennai
(b) Kochi
(c) Kolkata
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S5. Ans.(b)
Sol. The coastal city of Kochi is hosting the BWF World Senior Badminton Championships. The championship is been held in India for the first time. The week-long tournament will see a total of 665 players from 40 countries battle it out. BWF World Senior Badminton Championships 2015 was held in Helsingborg, Sweden.

Q6. Name the Indian tennis player who has defeated Colin van Beem of the Netherlands to win the 8th MCC – S R Subramaniam Memorial ITF Futures Men’s tennis championship.
(a) Saketh Myneni
(b) Somdev Devvarman
(c) Sumit Nagpal
(d) Purav Raja
(e) Sanam Singh

S6. Ans.(c)
Sol. Sumit Nagal of India blasted Colin van Beem of the Netherlands 6-3, 6-0 in the singles final to justify the top billing in the 8th MCC – S R Subramaniam Memorial ITF Futures Men’s tennis championship in Chennai.

Q7. Name the Force Motors Chairman who has been recently elected as the new president of the automobile industry body Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM).
(a) Roopkumar Sindhi
(b) Maninder Bisla
(c) Jagat Sisodia
(d) Mansoor Alam
(e) Abhay Firodia

S7. Ans.(e)
Sol. Force Motors Chairman Abhay Firodia has been elected as the new president of the automobile industry body Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM). SIAM is headquartered in New Delhi.

Q8. Name the digital company with which Infosys has recently completed its acquisition in a cash deal worth GBP 7.5 million.
(a) Brilliant Basics
(b) Finomial
(c) Umbala Digital
(d) Worq Inc.
(e) Pacemaker Ltd.

S8. Ans.(a)
Sol. India's second largest software services firm Infosys has completed the acquisition of London-based Brilliant Basics. Through this acquisition, Infosys further expands its worldwide connected network of Digital Studios that are focused on fulfilling the needs of global clients for end-to- end digital transformation solutions. Brilliant Basics was founded in 2012.

Q9. Name the Eminent jurist who was awarded the prestigious N R Madhava Menon Best Law Teacher Award 2017 for his distinguished services to legal education and the legal profession.
(a) K. K. Mathew
(b) B. N. Srikrishna
(c) Ved P. Nanda
(d) Tahir Mahmood
(e) B.S. Chimni

S9. Ans.(d)
Sol. Eminent jurist Tahir Mahmood was awarded the prestigious N R Madhava Menon Best Law Teacher Award 2017 for his distinguished services to legal education and the legal profession on the occasion of Law Teachers' Day celebrations.

Q10. Name the lender that has surpassed Tata Consultancy Services (TCS) to become the country’s second most valued firm in terms of market valuation.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) AXIS Bank
(d) SBI
(e) IndusInd Bank

S10. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank surpassed Tata Consultancy Services (TCS) to become the country’s second most valued firm in terms of market valuation. Shares of HDFC Bank gained 0.93 per cent to Rs. 1,840 (its 52-week high) on the BSE. Reliance Industries Ltd is the country’s most valued firm with a market cap of Rs. 5,33,818.72 crore followed by HDFC Bank and TCS in top three list.

Q11. With which of the following state Government, Mother Dairy Fruit and Vegetable Pvt. Ltd has signed a lease agreement to set up a state-of-the-art milk and milk products processing plant?
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Haryana
(e) Punjab

S11. Ans.(c)
Sol. The Maharashtra Government and Mother Dairy Fruit and Vegetable Pvt. Ltd, a subsidiary of National Dairy Development Board (NDDB) have signed a lease agreement to set up a state-of-the-art milk and milk products processing plant.

Q12. According to the official data, the Consumer Price Index (CPI) or retail inflation rose ___________ in August from a year earlier.
(a) 3.00 per cent
(b) 4.36 per cent
(c) 5.36 per cent
(d) 4.45 per cent
(e) 3.36 per cent

S12. Ans.(e)
Sol. The Consumer Price Index (CPI) or retail inflation rose 3.36 per cent in August from a year earlier, government data showed. The current rate of inflation is the highest in five months.

Q13. Name the telecom company that has recently launched 'Office-In-a-Box' for start-ups registered under the Karnataka government’s Start-Up Cell initiative.
(a) Reliance Communications
(b) Idea
(c) Vodafone India
(d) Airtel
(e) BSNL

S13. Ans.(d)
Sol. Airtel has launched 'Office-In-a-Box' for start-ups registered under the Karnataka government’s Start-Up Cell initiative. Airtel has been selected as the preferred partner for the state government’s initiative. The Office-in-a-Box suite will be available to the over 100 start-ups registered with the Start-Up Cell and will add to their business efficiency.

Q14. Asian Development Bank (ADB) is headquartered in _______________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) Beijing, China
(c) Manila, Philippines
(d) New York, USA
(e) Paris, France

S14. Ans.(c)
Sol. Asian Development Bank (ADB) headquarters in Manila, Philippines. TakehikoNakao is the President of ADB.

Q15. BWF World Senior Badminton Championships 2015 was held in _____________.
(a) France
(b) Italy
(c) Portugal
(d) Sweden
(e) Russia

S15. Ans.(d)
Sol. BWF World Senior Badminton Championships 2015 was held in Helsingborg, Sweden.


Print Friendly and PDF