Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 3rd October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country which has recently banned face veils such as burkhas or niqabs across the country.
(a) France
(b) North Korea
(c) South Korea
(d) Austria
(e) Canada

S1. Ans.(d)
Sol. Austria’s law banning face veils such as burkhas or niqabs has come into effect from now. According to the government, acceptance and respect of Austrian values are basic conditions for successful cohabitation between the majority Austrian population and people from third countries living in Austria.

Q2. With which of the following two countries India has recently opened two immigration check posts along their borders?
(a) Myanmar and Nepal
(b) Myanmar and Bangladesh
(c) Nepal and Bangladesh
(d) Bhutan and Bangladesh
(e) Myanmar and China

S2. Ans.(b)
Sol. India has opened two immigration check posts along the borders with Myanmar and Bangladesh. As per the Home Ministry said, the Central government has designated Zorinpui land check post in Lawngtlai district of Mizoram as an authorized immigration check post for entry into or exit from India with valid travel documents for all classes of passengers to or from Myanmar.

Q3. Name the 38-year-old Sikh lawyer who was elected the leader of Canada’s New Democratic Party, becoming the first non-white politician to head a major political party in the country.
(a) Gurmeet Singh
(b) Gurkeerat Mann
(c) Jagmeet Singh
(d) Surinder Chaddha
(e) Amit Gaba

S3. Ans.(c)
Sol. A 38-year-old Sikh lawyer was on Sunday elected the leader of Canada’s New Democratic Party, becoming the first non-white politician to head a major political party in the country. Jagmeet Singh, the Ontario provincial lawmaker, was elected on the first ballot to lead the party into the 2019 election against Prime Minister Justin Trudeau’s Liberals.

Q4. The nation pays homage to Father of the Nation, Mahatma Gandhi on his birth anniversary on 02nd October. This was the ___________ anniversary of Mahatma Gandhi.
(a) 148th
(b) 150th
(c) 155th
(d) 136th
(e) 125th

S4. Ans.(a)
Sol. The nation pays homage to Father of the Nation, Mahatma Gandhi on his 148th birth anniversary on 02nd October 2017. An all-religion prayer was also organised at Rajghat. Mahatma Gandhi was born on 02nd October 1869 in Porbunder, a small town in Gujarat. He studied law in U.K and practised law in South Africa.

Q5. Name the Ghana-based Indian entrepreneur who has bagged the International Business Person of the Year at the Asian Achievers Awards in London.
(a) Arjun Kamath
(b) Rajeev Bansal
(c) Kamal Dahiya
(d) Birendra Sasmal
(e) Rupesh Samaddar

S5. Ans.(d)
Sol. A Ghana-based Indian entrepreneur has won a prestigious business award in the UK for his efforts to bring innovative IT solutions to Africa. Birendra Sasmal, CEO of Subah, bagged the International Business Person of the Year at the Asian Achievers Awards in London for turning the company into a thriving IT, telecoms and manufacturing success story with operations across West Africa.

Q6. Which of the following country has recently celebrated the 68th National Day on 01st October?
(a) Japan
(b) Vietnam
(c) China
(d) Turkey
(e) Azerbaijan

S6. Ans.(c)
Sol. China marked the 68th National Day on 01st October 2017 with more than 115,000 people from across the country gathering at the Tian'anmen Square to watch the raising of the National Flag in Beijing. The National Day is celebrated with a week-long holiday.

Q7. The International Day of Non-Violence is celebrated across the world on ____________.
(a) 2 October
(b) 5 October
(c) 15 August
(d) 26 January
(e) 30 January

S7. Ans.(a)
Sol. The International Day of Non-Violence is marked on 2 October, the birthday of Mahatma Gandhi, leader of the Indian independence movement and pioneer of the philosophy and strategy of non-violence. According to General Assembly of United Nations resolution of 15 June 2007, which established the commemoration, the International Day is an occasion to "disseminate the message of non-violence, including through education and public awareness".

Q8. The 2017 Nobel Prize in Physiology or Medicine was conferred jointly to the American trio of Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young for their discoveries of ______________.
(a) Mechatronic Molecules
(b) Bio-Mechanics
(c) Tissue Building Structure
(d) Molecular Mechanisms
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. The Nobel Assembly at Karolinska Institutet has decided to award the 2017 Nobel Prize in Physiology or Medicine jointly to the American trio of Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash and Michael W. Young for their discoveries of molecular mechanisms controlling the circadian rhythm. All three winners are from the US.

Q9. The 2017 Nobel Prize in Physiology or Medicine was recently conferred. It is the ______________ time the prize has been awarded.
(a) 115th
(b) 108th
(c) 110th
(d) 95th
(e) 134th

S9. Ans.(b)
Sol. The 2017 Nobel Prize in Physiology or Medicine was recently conferred. It is the 108th time the prize has been awarded and was announced at the Nobel Forum at the Karolinska Institute in Stockholm, Sweden. The winners will share a prize of 9m Swedish kronor (£825,000), and each receives a medal engraved with their name.

Q10. As per the recent reshuffle by the President of India, Brigadier (Retd) BD Mishra has been appointed as the Governor of _________________. 
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Arunachal Pradesh
(d) Meghalaya
(e) Uttar Pradesh

S10. Ans.(c)
Sol. As per the recent reshuffle by the President of India, Brigadier (Retd) BD Mishra has been appointed as the Governor of Arunachal Pradesh.

Q11. The nation has recently paid homage to former Prime Minister Lal Bahadur Shastri on his birth anniversary on 02nd October. He was the _______ Prime Minister of India.
(a) 1st
(b) 3rd
(c) 4th
(d) 5th
(e) 2nd

S11. Ans.(e)
Sol. The nation also pays homage to former Prime Minister Lal Bahadur Shastri on his birth anniversary on 02nd October 2017.  Lal Bahadur Shastri was born on 02nd October 1901 at Mughalsarai, a small railway town seven miles from Varanasi in Uttar Pradesh.

Q12. Dr. Alexander Van der Bellen is the present President of ______________.
(a) Australia
(b) Austria
(c) Canada
(d) France
(e) Turkey

S12. Ans.(b)
Sol. Dr. Alexander Van der Bellen is the present president of Austria.

Q13. What is the ranking of Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)'s International Financial Services Centre (IFSC) as per the latest edition of Global Financial Centres Index (GFCI), London?
(a) 10th
(b) 12th
(c) 6th
(d) 9th
(e) 7th

S13. Ans.(a)
Sol. Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)'s International Financial Services Centre (IFSC) has bagged the 10th spot in the latest edition of Global Financial Centres Index (GFCI), London.

Q14. Who is the present Minister of Steel of India?
(a) Jual Oram
(b) Narendra Singh Tomar
(c) Harsh Vardhan
(d) Chaudhary Birender Singh
(e) Dharmendra Pradhan

S14. Ans.(d)
Sol. Shri Chaudhary Birender Singh is the present Minister of Steel of India.

Q15. As per the recent reshuffle by the President of India, the former member of Bihar Legislative Council _____________ has been appointed the Governor of Meghalaya.
(a) ESL Narasimhan
(b) Ganga Prasad
(c) BD Mishra
(d) Devendra Kumar Joshi
(e) Ram Naik

S15. Ans.(b)
Sol. As per the recent reshuffle by the President of India, the former member of Bihar Legislative Council Ganga Prasad has been appointed the Governor of Meghalaya.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF