Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017:11th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. According to the data of Controller General of Accounts (CGA), India’s fiscal deficit at July- end touched 92.4 % of the budget. Who is the Controller General of Accounts (CGA)?
(a) Rajiv Kumar
(b) Dipak Misra
(c) Anthony Lianzuala
(d) Vishal Sikka
(e) Tapan Rey

S1. Ans.(c)
Sol. India’s fiscal deficit at July- end touched 92.4 % of the budget mainly because of front loading of expenditure by various government departments. In absolute terms, the fiscal deficit- difference between expenditure and revenue - was Rs 5.04 lakh crore during April- July 2017-18, according to the data of Controller General of Accounts (CGA). Anthony Lianzuala is the Controller General of Accounts (CGA) under the Finance Ministry.

Q2. Name the Bank of Pakistan that has been recently shut down by the US banking regulators for money laundering.
(a) Faysal Bank
(b) United Bank Limited
(c) Askari Bank
(d) Habib Bank
(e) Bank Alfalah

S2. Ans.(d)
Sol. US banking regulators ordered Pakistan’s Habib Bank to shutter its New York office after nearly 40 years, for repeatedly failing to heed concerns over possible terrorist financing and money laundering.

Q3. The first National Canine Seminar was organized by National Security Guard (NSG) in Manesar, Gurugram. The theme of the two days National Canine Seminar was _______________.
(a) Canine as Tactical Weapon in Fight against Terrorism
(b) Discuss and Deliberate on the Techniques of Dog Training and Strategies
(c) The NSG's Motorcycle Expedition
(d) Collective Responsibility towards the Fight against Terrorism. 
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(a)
Sol. The Minister of State for Home Affairs Shri Kiren Rijiju attended the first National Canine Seminar organized by National Security Guard (NSG), in NSG Campus, Manesar (Gurugram), Haryana. The theme of the two days National Canine Seminar is ''Canine as Tactical Weapon in Fight against Terrorism'' with an objective to discuss and deliberate on the techniques of dog training and strategies of deploying the dogs in Counter Terrorism/Counter Insurgency scenario.

Q4. Name the newly appointed chief coach of the men's Hockey Team.
(a) Roelant Oltmans
(b) Mike Babcock
(c) Sjoerd Marijne
(d) Bill Peters
(e) Phil Housley

S4. Ans.(c)
Sol. Women's national hockey coach Sjoerd Marijne was named chief coach of the men's side. He has replaced Roelant Oltmans.

Q5. Name the Indian Wrestler who has recently won the gold medal in Cadet World Wrestling Championship in Athens.
(a) Sakshi Malik
(b) Sonam Malik
(c) Geeta Phogat
(d) Annu Singh
(e) Jaspreet Kaur

S5. Ans.(b)
Sol. India Wrestler Sonam Malik won a gold medal by defeating Japanese Wrestler Sena Nagamoto by 3-1 points on the fourth-day of Cadet World Wrestling Championship in Athens.

Q6. Which of the following state government has signed an MoU with Google India to increase digital literacy across the State?
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Assam
(e) Meghalaya

S6. Ans.(d)
Sol. In a bid to take Internet connectivity to the remotest part of the state, Assam government signed an MoU with Google India. Through the MoU with Google, the state government would work to provide Internet connection to 26,000 villages and 1,500 tea garden areas to increase digital literacy.

Q7. Name the city in which the first water ATM of the country has been inaugurated recently.
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Delhi
(e) Hyderabad

S7. Ans.(e)
Sol. The First water ATM has been inaugurated by Telangana State Home Minister N Narasimha Reddy at Nalgonda X Roads, Hyderabad. A total of 200 ATMs will be set up to reach a targeted 150,000 people. In the first phase, 50 water ATMs will be operationalized by 2018.

Q8. Name the UIDAI chief executive officer who has been recently appointed as the interim chairman of the Goods and Services Tax Network (GSTN).
(a) A.B. Pandey
(b) Vishal Kumar Singh
(c) Rajiv Khanna
(d) Surjit Singh
(e) Saurabh Kumar

S8. Ans.(a)
Sol. The Unique Identification Authority of India’s (UIDAI) chief executive officer (CEO) A.B. Pandey was appointed the interim chairman of the Goods and Services Tax Network (GSTN).

Q9. Unseeded American ______________ has lifted the US Open women's singles title 2017. 
(a) Chris Evert
(b) Venus Williams
(c) Sloane Stephens
(d) Madison Keys
(e) Serena Williams

S9. Ans.(c)
Sol. Unseeded American Sloane Stephens lifted the US Open women's singles title 2017. Sloane ranked 83rd completed a spectacular return from injury to beat 15th seed Keys 6-3, 6-0 in the finals.

Q10. Which country has won 2nd South Asian Basketball, SABA, Under - 16 Championship in Kathmandu, Nepal recently?.
(a) China
(b) India
(c) Sri Lanka
(d) Nepal
(e) Bangladesh

S10. Ans.(b)
Sol. India has won 2nd South Asian Basketball, SABA, Under - 16 Championship. India defeated Bhutan by 131-50 in its last league match at Kathmandu in Nepal. India remained unbeaten in its all four matches and accumulated 8 points. Bangladesh finished second and host Nepal third.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF