Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 26th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country that has recently signed the Paris Agreement on climate change, leaving the United States and Syria as the only two countries holing out to sign this global climate pact.
(a) Puerto Rico
(b) Costa Rica
(c) Nicaragua
(d) Bahamas
(e) Panama

S1. Ans.(c)
Sol. Central American country Nicaragua has signed the Paris Agreement on climate change, leaving the United States and Syria as the only two countries holing out to sign this global climate pact. According to Nicaragua's President Daniel Ortega, the Paris Agreement is the only international mechanism that offers the conditions to face global warming and its effects.

Q2. Name the lender with which the Engineering Export Promotion Council (EEPC) of India has signed an MoU to provide easy access to finance for SMEs and merchant exporters of the council.
(a) Allahabad Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Syndicate Bank
(d) IDBI Bank
(e) Bank of Baroda

S2. Ans.(b)
Sol. The Engineering Export Promotion Council (EEPC) of India has signed an MoU with Punjab National Bank to provide easy access to finance for SMEs and merchant exporters of the council.

Q3. The Reserve Bank of India has recently constituted a 10-member ‘High-Level Task Force on Public Credit Registry (PCR) for India’. The committee will be headed by ______________.
(a) Sachidanand Tiwari
(b) Rajiv Kumar
(c) Kirti Kumar
(d) Khushwant Sahu
(e) Y M Deosthalee

S3. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India has constituted a 10-member ‘High Level Task Force on Public Credit Registry (PCR) for India’, which will suggest a roadmap for developing a transparent, comprehensive and near-real-time PCR for India. The committee will be Headed by YM Deosthalee, ex-CMD, L&T Finance Holdings.

Q4. The Union Cabinet has approved the biggest ever highway project to develop and expand approximately 83,000 km of roads at an investment of Rs 6.9 lakh crore by 2022. The project includes the new _____________ highway program connecting border areas.
(a) Vishwajeet
(b) Bharat Darshan
(c) Saundarya
(d) Bharatmala
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet has approved the biggest ever highway project to develop and expand approximately 83,000 km of roads at an investment of Rs 6.9 lakh crore by 2022. The project also includes the new Bharatmala highway program connecting border areas, improving international, port and coastal connectivity.

Q5. What is the amount of budget that the Indian government has recently announced for over 2 years for the recapitalization of public sector banks?
(a) Rs 2.11 lakh crore
(b) Rs 3.24 lakh crore
(c) Rs 4.23 lakh crore
(d) Rs 3.21 lakh crore
(e) Rs 5.14 lakh crore

S5. Ans.(a)
Sol. The Indian government has announced an allocation of Rs 2.11 lakh crore over 2 years for the recapitalization of public sector banks. As part of the plan, the government will essentially issue bonds to banks worth Rs 1.35 lakh crore while Rs 76,000 crore will come through budgetary support.

Q6. The Asian Development Bank and the Government of India signed a $300 million loan to continue a series of fiscal reforms in the State of ____________ to improve the quality of public service delivery.
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) West Bengal
(d) Assam
(e) Goa

S6. Ans.(c)
Sol. The Asian Development Bank and the Government of India signed a $300 million loan to continue a series of fiscal reforms in the State of West Bengal to improve the quality of public service delivery. The Program aims to further deepen the reforms with focus on expenditure rationalization, improvement in revenue administration, and facilitation of more private investment in the state.

Q7. Name the Indian Shooter Pair who had combined to give India their first gold medal of the International Shooting Sports Federation? (ISSF) World Cup Final in New Delhi in the 10m air pistol mixed team event.
(a) Apurvi Chandela and Jitu Rai
(b) Jitu Rai and Heena Sidhu
(c) Varsha Varman and Devi Singh
(d) Heena Sidhu and Chain Singh
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. Jitu Rai and Heena Sidhu combined to give India their first gold medal of the International Shooting Sports Federation? (ISSF) World Cup Final in New Delhi. They clinched the top honors in the 10m air pistol mixed team event on the opening day of competitions.

Q8. The 30th edition of CORPAT and 3rd Bilateral exercise between the Indian Navy and the Indonesian Navy has begun recently. CORPAT Stands for ______________.
(a) Controlled Patrolling
(b) Communicated Patrolling
(c) Coordinated Patrol
(d) Coordinated Protocol
(e) Controlled Patrol

S8. Ans.(c)
Sol. Indian Navy Ship Sukanya under the command of Commander SA Deodhar has arrived at Belawan Indonesia to participate in the 30th edition of CORPAT (Coordinated Patrol) and 3rd Bilateral exercise between the Indian Navy and the Indonesian Navy.

Q9. The Reserve Bank of India (RBI) is all set to make LEI compulsory for companies having aggregate fund-based and non-fund based exposure over Rs 5 crore. What does LEI stand for?
(a) Legal Entity Identifier
(b) Legal Eminent Identity
(c) Legal Eminent Income
(d) Legal Entity Identity
(e) Legal Effective Identity

S9. Ans.(a)
Sol. After making Legal Entity Identifier (LEI) mandatory for transactions in interest rate, forex and credit derivative market, the Reserve Bank of India (RBI) is set to make LEI compulsory for companies having aggregate fund-based and non-fund based exposure over Rs 5 crore.

Q10. Name the state that has emerged as the top state in terms of digital initiatives undertaken, with a maximum score of 100.1 on the performance index.
(a) Maharashtra
(b) Andhra Pradesh
(c) Karnataka
(d) Madhya Pradesh
(e) Chhattisgarh

S10. Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh has emerged as the top state in terms of digital initiatives undertaken, with a maximum score of 100.1 on performance index, followed by Maharashtra at 99.9 and Andhra Pradesh at 99.8, according to a report by Coeus Age Consulting. Chhattisgarh (97.4) and Karnataka (95.3) occupied the fourth and fifth positions in the list, respectively. The report is based on a comparative assessment of digital initiatives by 36 states and Union Territories.

Q11. Reliance Communication had received the final approval on its merger with _____________ from the Department of Telecommunication (DoT).
(a) Aircel
(b) Sistema
(c) Idea
(d) Steper
(e) ShopClue

S11. Ans.(b)
Sol. Reliance Communication had received the final approval on its merger with Sistema from the Department of Telecommunication (DoT). This merger will also extend validity of RCom's spectrum portfolio in the highly valued 800 and 850 MHz band in eight major telecom circles across the country - Delhi, Gujarat, Tamil Nadu, Karnataka, Kerala, Kolkata, UP-West and West Bengal - by a period of 12 years from 2021 to 2033.

Q12. Name the former India men’s national team head coach has joined NBA India as Head of Basketball Operations.
(a) Jim Boeheim
(b) Bobby Knight
(c) Scott Fleming
(d) John Wooden
(e) Bob Huggins

S12. Ans.(c)
Sol. The National Basketball Association (NBA) announced that former India men’s national team head coach Scott Fleming has joined NBA India as Head of Basketball Operations. Scott Fleming will oversee the league’s youth and elite basketball development in India, including the Reliance Foundation Jr. NBA program, NBA Academy India and NBA Basketball School.

Q13. On which of the following lender the Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs 2 crore for contravention of regulatory restrictions pertaining to loans and advances?
(a) IDBI Bank
(b) IndusInd Bank
(c) Dena Bank
(d) Dhan Laxmi Bank
(e) IDFC Bank

S13. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs 2 crore on IDFC Bank for contravention of regulatory restrictions pertaining to loans and advances. Mr. Sunil Kakar is the Managing Director & CEO of IDFC Limited. Headquarter of IDFC Bank is in Mumbai.

Q14. Eminent classical singer and Padma Vibhushan awardee Girija Devi has passed away recently. She was from which Gharana?
(a) Benaras Gharana
(b) Gwalior Gharana
(c) Agra Gharana
(d) Jaipur-Atrauli Gharana
(e) Patiala Gharana

S14. Ans.(a)
Sol. Eminent classical singer and Padma Vibhushan awardee Girija Devi died in Kolkata. She was 88 years old. She was considered as the "Queen of Thumri" and fondly called Appa Ji. She was from the "Benaras Gharana".

Q15. The LEI is a global reference number that uniquely identifies every legal entity that is party to a financial transaction, in any jurisdiction. It is a unique ___________ alphanumeric code that is assigned to a legal entity.
(a) 10 Digit
(b) 22 Digit
(c) 18 Digit
(d) 15 Digit
(e) 20 Digit

S15. Ans.(e)
Sol. The LEI is a global reference number that uniquely identifies every legal entity or structure that is party to a financial transaction, in any jurisdiction. It is a unique 20 digit alphanumeric code that is assigned to a legal entity.


Print Friendly and PDF