Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 25th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price, according to the Forbes. He is the founder of _____________.
(a) Amazon
(b) Alibaba Group
(c) Xiaomi
(d) Samsung
(e) eBay

S1. Ans.(b)
Sol. Alibaba Group’s Jack Ma is back on top as Asia’s richest man following gains in the company's earnings and share price. Jack Ma is worth $37.4 billion, according to the Forbes real-time billionaires list.

Q2. The government has recently hiked the ceiling for the creamy layer from Rs 6 lakh per annum to ___________ per annum for central government jobs.
(a) Rs 7.0 lakh
(b) Rs 7.5 lakh
(c) Rs 6.5 lakh
(d) Rs 8.0 lakh
(e) Rs 8.5 lakh

S2. Ans.(d)
Sol. The government has hiked the ceiling for the creamy layer from Rs. 6 lakh per annum to Rs. 8 lakh per annum for central government jobs, according to the Finance Minister Arun Jaitley. In the OBC category, those earning up to Rs. 8 lakh per annum will get reservation benefits.

Q3. Name the England's Record Goalscorer who has retired from International football recently.
(a) Wayne Rooney
(b) Jamie Vardy
(c) Joe Hart
(d) Jack Wilshere
(e) Adam Lallana

S3. Ans.(a)
Sol. Wayne Rooney, hailed from England retired from international football to prioritize ending his career on a high with boyhood club Everton. The 31-year-old was England captain and is the all-time record goalscorer. Rooney’s England career spanned 14 years.

Q4. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. With this, now India has total how many fundamental rights?
(a) 6
(b) 9
(c) 8
(d) 10
(e) 7

S4. Ans.(e)
Sol. The Supreme Court of India pronounced that individual privacy is a fundamental right protected by the Constitution. A nine-judge Constitution Bench of the Supreme Court, led by Chief Justice of India J.S. Khehar ruled that the right to privacy is intrinsic to life and liberty, thus coming under Article 21, and comes to the various fundamental freedoms in PART III of the Indian Constitution. With this, now India has total 7 fundamental rights.

Q5. With which of the following country India has signed an MoU on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs related matters?
(a) China
(b) Japan
(c) Nepal
(d) Afghanistan
(e) Bangladesh

S5. Ans.(c)
Sol. MoU between India and Nepal on Drug Demand Reduction and Prevention of Illicit Trafficking in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances and precursor chemicals and related matters.

Q6. The Cabinet Committee on Economic Affairs has recently approved the renaming of the new Central Sector Scheme SAMPADA as PMSKY for the period of 2016-20. What is the full form of PMKSY?
(a) Pradhan Mantri Kaushal Sampada Yojana (PMKSY)
(b) Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)
(c) Pradhan Mantri Kisan Suraksha Yojana (PMKSY)
(d) Pradhan Mantri Kisan Safal Yojana (PMKSY)
(e) Pradhan Mantri Kaushal Suraksha Yojana (PMKSY)

S6. Ans.(b)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has approved the renaming of the new Central Sector Scheme- SAMPADA (Scheme for Agro-Marine Processing and Development of Agro-Processing Clusters) as "Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY)" for the period of 2016-20 coterminous with the 14th Finance Commission cycle.

Q7. According to RBI, Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. Currently, there are total how many RRBs in India?
(a) 46
(b) 34
(c) 44
(d) 56
(e) 50

S7. Ans.(d)
Sol. Of the 56 regional rural banks (RRBs), Karnataka Vikas Grameena Bank and Andhra Pragathi Grameena Bank recorded net profit of more than Rs 150 crore during 2016-17. These are among the 49 RRBs that recorded a profit in 2016-17.

Q8. TRAI has recently signed a letter of intent (LoI) with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to jointly conduct capacity building exercises in the fields of broadcasting and telecommunications regulation. TRAI Stands for ______________.
(a) Tracking Regulatory Authority of India
(b) Telecom Reconstruction Authority of India
(c) Telecom Regulatory Authority of India
(d) Telenor Renamed Authority of India
(e) Tamed Remote Authority of India

S8. Ans.(c)
Sol. The Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) signed a letter of intent (LoI) with the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) to jointly conduct capacity building exercises in the fields of broadcasting and telecommunications regulation.

Q9. In which of the following city, External Affairs Minister Sushma Swaraj will inaugurate the country's first Videsh Bhavan, assimilating all Regional Passport Offices under one roof?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Bhubneshwar
(e) Hyderabad

S9. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj will inaugurate the country's first Videsh Bhavan, assimilating all Regional Passport Offices under one roof, at the Bandra Kurla Complex (BKC), Mumbai.

Q10. Name the Software giant which has announced its 'Project Brainwave' deep learning acceleration platform for real-time artificial intelligence (AI).
(a) Microsoft
(b) Infosys
(c) WIPRO
(d) TCS
(e) Google

S10. Ans.(a)
Sol. Software giant Microsoft has announced its 'Project Brainwave' deep learning acceleration platform for real-time artificial intelligence (AI). With the help of ultra-low latency, the system processes requests as fast as it receives them.

Q11. EPDCL and SPDCL have become the first state-owned distribution companies in India to accept payments through Bharat QR. The companies belong to which state?
(a) Karnataka
(b) Andhra Pradesh
(c) Telangana
(d) Assam
(e) Maharashtra

S11. Ans.(b)
Sol. Andhra Pradesh’s Eastern Power Distribution Company Ltd (EPDCL) and the Southern Power Distribution Corporation of AP Ltd. (SPDCL) have become the first state-owned distribution companies in India to accept payments through Bharat QR.

Q12. Name the person who has been named the interim CMD of Air India.
(a) Sandeep Kumar
(b) A K Malhotra
(c) Rajiv Bansal
(d) Narendra Kansal
(e) Utsav Singh

S12. Ans.(c)
Sol. Rajiv Bansal, the additional secretary in the petroleum ministry, has been named the interim CMD of Air India. Bansal is an Indian Administrative Services officer from the 1988 batch.

Q13. Who was appointed as the chairman of Syndicate Bank?
(a) Melwyn Rego
(b) R S Pandey
(c) Jayant Gokhale
(d) Ajay Vipin Nanavati
(e) Kamal Kishore Singhal

S13. Ans.(d)
Sol. Ajay Vipin Nanavati was appointed as the chairman of Syndicate Bank. The appointments committee of the cabinet has approved his appointment as non-official director/non-executive chairman of Syndicate Bank for three years.

Q14. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States has begun recently in _____________.
(a) Malaysia
(b) China
(c) Uzbekistan
(d) Tajikistan
(e) Kyrgyz Republic

S14. Ans.(e)
Sol. A two-day Meeting of Heads of Governments of Shanghai Cooperation Organization (SCO) the Member States began at Choplon Ata in the Kyrgyz Republic. The meeting focused on prevention and elimination of emergency situations.

Q15. Who is the Present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India (TRAI)?
(a) Nandan Nilekani
(b) Rajiv Sharma
(c) R. S. Sharma
(d) Anjana Kulkarni
(e) Anjana Asthana

S15. Ans.(c)
Sol. R. S. Sharma is the Present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF