Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 20th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Infosys Senior Vice President who has resigned from his post.
(a) Vishal Sikka
(b) Sanjay Rajagopalan
(c) N Krishnamurthy
(d) BinayKariyar
(e) NamanRawat

S1. Ans.(b)
Sol. Infosys Senior Vice President Sanjay Rajagopalan has resigned from his post. The decision has come a month after Vishal Sikka stepped down as the company's MD and CEO.

Q2. Name the Senior IPS officer who has been named the chief of the National Investigation Agency (NIA).
(a) Sharad Kumar
(b) Praveen Bhanwala
(c) Y.C Modi
(d) Rajni Kant Misra
(e) KishorSansi

S2. Ans.(c)
Sol. Senior IPS officer Y.C Modi has been named the chief of the National Investigation Agency (NIA). The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) approved Mr. Modi’s appointment as Director General of the NIA.  He will take over from Sharad Kumar after he completes his tenure on October 30.

Q3. The US and UAE's ground forces had begun a joint military exercise (JME) in Abu Dhabi, as part of efforts to exchange training and military expertise. The JME has been named as ______________.
(a) Iron Union 5
(b) USAE 5
(c) D-Fist 5
(d) SIMBEX V
(e) Ameri Union 5

S3. Ans.(a)
Sol. The US and UAE's ground forces had begun a joint military exercise in Abu Dhabi, as part of efforts to consolidate their bilateral relations and exchange training and military expertise. Code-named Iron Union 5, the drill is an extension of a series of Iron Claw exercises.

Q4. The 69th Annual Primetime Emmy Award ceremony was held recently in ______________.
(a) UAE
(b) France
(c) Russia
(d) USA
(e) China

S4. Ans.(d)
Sol. The 69th Annual Primetime Emmy Awards were announced at the Microsoft Theater, Los Angeles, California, U.S. The Handmaid's Tale became the first web television series to win the award for Outstanding Drama Series.

Q5. Name the Prime Minister of Iceland who has resigned from the post recently after he lost his center-right coalition after one party quit.
(a) SigmundurDavioGunnlaugsson
(b) SigurourIngiJohannsson
(c) GeirHaarde
(d) BjarniBenediktsson
(e) DavioOddsson

S5. Ans.(d)
Sol. Prime Minister of Iceland Mr. BjarniBenediktsson has resigned from the post. He lost his nine-month-old, center-right coalition after one party quit.

Q6. Name the Former DIG of Karnataka Police who was recently conferred the President's Medal for her meritorious service.
(a) UshaSubbarao
(b) AnupamaShenoy
(c) D Roopa
(d) AchyutVishwas
(e) Sarla Bhatt

S6. Ans.(c)
Sol. Former DIG D Roopa, who highlighted in a report alleged irregularities at the central jail in Karnataka was conferred the President's Medal. The award was presented to Roopa for her meritorious service by Governor VajubhaiVala at a ceremony at Raj Bhavan in the presence of Karnataka Chief Minister Siddaramaiah.

Q7. The President of Peru has appointed a former Economy Minister __________ as new Prime Minister of Peru.
(a) Mercedes Araoz Fernandez
(b) Philippe Petain
(c) Charles Dupuy
(d) Camille Chautemps
(e) Georges Clemenceau

S7. Ans.(a)
Sol. The President of Peru, Pedro Pablo Kuczynski has appointed a former Economy Minister Mercedes Araoz Fernandez as new Prime Minister of Peru. Mercedes Araoz, who is also a lawmaker and one of Peru's two Vice Presidents, is the new Chief Minister in a reconstituted Cabinet.

Q8. In which of the following state, the second International Yoga Festival has been started recently?
(a) Uttarakhand
(b) Punjab
(c) Kashmir
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S8. Ans.(c)
Sol. Jammu and Kashmir governor N NVohra inaugurated the second International Yoga Festival and International Yoga Sports Championship 2017 in which about 300 people from across the world are participating.

Q9. The 69th Annual Primetime Emmy Awards were announced recently. Name the first web television series to win the award for Outstanding Drama Series.
(a) Veep
(b) The Handmaid's Tale
(c) Game of Thrones
(d) Saturday Night Live
(e) Big Little Lies

S9. Ans.(b)
Sol. The 69th Annual Primetime Emmy Awards were announced at the Microsoft Theater, Los Angeles, California, U.S. The Handmaid's Tale became the first web television series to win the award for Outstanding Drama Series

Q10. Name the senior IPS officer who has been appointed Director General of the SashastraSeemaBal (SSB).
(a) Sharad Kumar
(b) Y.C Modi
(c) Aswini Kumar
(d) Bobby Dayal
(e) Rajni Kant Misra

S10. Ans.(e)
Sol. senior IPS officer, Rajni Kant Misra, has been appointed Director General of the SashastraSeemaBal (SSB). Mr. Misra is at present the Additional Director General in the Border Security Force (BSF).

Q11. Union Home Minister Rajnath Singh has recently launched the first ___________ of SashastraSeemaBal (SSB) to Protect the shared borders of India with Nepal and Bhutan.
(a) Intelligence Wing
(b) Defensive Wing
(c) Programmed Wing
(d) Anti-Armour Wing
(e) Anti-Militant Wing

S11. Ans.(a)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh has launched first Intelligence Wing of SashastraSeemaBal (SSB) and Welfare & Rehabilitation Board (WARB) App in New Delhi authorized to Protect the shared borders of India with Nepal and Bhutan.

Q12. Name the Formula one driver who has recently won Singapore Grand Prix 2017.
(a) Sebastian Vettel
(b) NicoRoseberg
(c) ValtteriBottas
(d) Lewis Hamilton
(e) Michael Schumacher

S12. Ans.(d)
Sol. Mercedes’ Lewis Hamilton won the Formula 1 Singapore Grand Prix, in Singapore. Hamilton’s rival Sebastian Vettel withdrew in the middle of the race due to his damaged Ferrari car.

Q13. Vice President M Venkaiah Naidu has recently felicitated film-maker ____________ with the prestigious ANR National Award for his contribution film industry.
(a) Bimal Roy
(b) RohitShetty
(c) S SRajamoul
(d) RajkumarHirani
(e) A.R. Murugadoss

S13. Ans.(c)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu felicitated film-maker S SRajamouli with the prestigious ANR National Award for his contribution to the Telugu film industry.

Q14. Name the cyclist who has broken the world record for cycling around the world by 44 days.
(a) Alberto Contador
(b) Mark Beaumont
(c) Sean Kelly
(d) Gino Bartali
(e) Lance Armstrong

S14. Ans.(b)
Sol. Mark Beaumont has broken the world record for cycling around the world - by 44 days. The 34-year-old, from Perthshire, arrived in Paris one day ahead of schedule having cycled the 18,000-mile route in 79 days.

Q15. Union Home Minister Rajnath Singh has recently launched WARB App in New Delhi, authorized to protect the shared borders of India with Nepal and Bhutan. What does 'R' stands for in WARB?
(a) Refugee
(b) Recommended
(c) Restrained
(d) Rehabilitation
(e) Reform

S15. Ans.(d)
Sol. Union Home Minister Rajnath Singh has launched first Intelligence Wing of SashastraSeemaBal (SSB) and Welfare & Rehabilitation Board (WARB) App in New Delhi authorized to Protect the shared borders of India with Nepal and Bhutan.



CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.