Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 27th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the state that has recently declared the year of 2017 as the e-Pragati year, a flagship program will help the government to make real-time governance.
(a) Tamil Nadu
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
(e) Telangana

S1. Ans.(d)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister N. Chandrababu Naidu declared the year of 2017 as the e-Pragati year. The flagship program will help the government to make real-time governance.

Q2. In which of the following continent, President Ram Nath Kovind will make his first foreign trip?
(a) Asia
(b) Africa
(c) Antarctica
(d) North America
(e) South America

S2. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind will make his first foreign trip as head of state to the strategically-significant African continent in the first week of October. The President will visit to Ethiopia and Djibouti.

Q3. For the first time, India holds joint trade and investment show with which of the following two countries in New Delhi?
(a) US and Turkey
(b) US and Iran
(c) US and Afghanistan
(d) Iran and Afghanistan
(e) Japan and Iran

S3. Ans.(c)
Sol. For the first time, India, US and Afghanistan will hold a joint trade and investment show in Delhi, as New Delhi steps up to its role of being a bigger development partner to Afghanistan.

Q4. What is the position of India in the world in the number of nuclear reactors being installed, according to the World Nuclear Industry Status Report 2017?
(a) Third
(b) Fifth
(c) Fourth
(d) Tenth
(e) Ninth

S4. Ans.(a)
Sol. India is third in the world in the number of nuclear reactors being installed, at six, while China is leading at 20, the World Nuclear Industry Status Report 2017.

Q5. The joint exercise has been recently started between Special Forces of Pakistan and Russia Armies. The Joint exercise has been named as _________________.
(a) Russak 2017
(b) PAKIA V
(c) Razia VI
(d) DRUZBA 2017
(e) Shaheen V

S5. Ans.(d)
Sol. The joint exercise DRUZBA 2017 between Special Forces of Pakistan and Russia Armies started in Minralney Vody, Russia.

Q6. The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held recently in ______________.
(a) China
(b) South Korea
(c) Indonesia
(d) Japan
(e) Oman

S6. Ans.(b)
Sol. The 7th ASEM (Asia–Europe Meeting) Economic Ministers’ Meeting was held in Seoul, South Korea. The theme for this year’s meeting was ‘Innovative Partnership for Inclusive Prosperity’.

Q7. Prime Minister Narendra Modi has recently launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. What is the total outlay for the scheme?
(a) Rs 18,000 crore
(b) Rs 23,300 crore
(c) Rs 16,320 crore
(d) Rs 25,560 crore
(e) Rs 12,230 crore

S7. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched Sahaj Bijli Har Ghar Yojana or ‘Saubhagya’, to supply 24/7 electricity supply to poor households. The scheme will cover all rural families after electrification of all villages by December 2017. The government stated that states will be required to complete the household electrification by March 31, 2019. The total outlay for the Saubhagya scheme will be Rs 16,320 crore.

Q8. PM Narendra Modi has recently reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues. The Council will be headed by _______________.
(a) Arvind Pangaria
(b) Bimal Anand
(c) Narendra Modi
(d) Archit Sahu
(e) Bibek Debroy

S8. Ans.(e)
Sol. PM Narendra Modi reconstituted the Economic Advisory Council (EAC) to guide him on economic issues and appointed economist Bibek Debroy as its chairman. Debroy is a member of government think tank Niti Aayog.

Q9. Which of the following state Government has recently launched ‘Sampurna (Sishu Abond Matru Mrityuhara Purna Nirakaran Abhijan) Yojna’ scheme for pregnant women?
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Rajasthan

S9. Ans.(a)
Sol. Odisha Government launched ‘Sampurna (Sishu Abond Matru Mrityuhara Purna Nirakaran Abhijan) Yojna’ scheme for pregnant women, in Odisha. Under the scheme, Odisha government will provide Rs.1,000 as transport cost for pregnant women to travel to the hospital from inaccessible areas arranging their own vehicles.

Q10. State Bank of India lowered the Minimum Average Monthly Balance (MAB) requirement in a savings account to ____________ from Rs 5,000.
(a) Rs 3,500
(b) Rs 3,000
(c) Rs 4,000
(d) Rs 2,700
(e) Rs 3,300

S10. Ans.(b)
Sol. State Bank of India lowered the Minimum Average Monthly Balance (MAB) requirement in a savings account to Rs 3,000 from Rs 5,000 and also revised downwards penalties for not maintaining such a balance.

Q11. For which of the following lender, Artificial intelligence banking platform Payjo has launched an AI-powered chat assistant to addresses customer enquiries?
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) State Bank of India
(e) Allahabad Bank

S11. Ans.(d)
Sol. Artificial intelligence banking platform Payjo has launched an AI-powered chat assistant for State Bank of India to addresses customer enquiries.

Q12. Name the Minister of Tribal Affairs who has recently inaugurated the National Workshop organized by TRIFED on “Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produces (MFP) scheme.
(a) Ramvilas Paswan
(b) Paty Ripple Kyndiah
(c) Jual Oram
(d) Kantilal Bhuria
(e) Kishore Chandra Deo

S12. Ans.(c)
Sol. Minister of Tribal Affairs Shri Jual Oram inaugurated the National Workshop organized by TRIFED on “Minimum Support Price (MSP) for Minor Forest Produces (MFP) scheme – Taking it to the next level for a Fair and Equitable Deal to the Tribals”. This scheme is already implemented in 9 States and now it is expanded nationwide.

Q13. Asian champion Govindan Lakshmanan has recently won in the men’s 5000-metre race in the 57th National Open Athletics Championships in ____________.
(a) Chennai
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Bhubneshwar
(e) Jhansi

S13. Ans.(a)
Sol. Reigning Asian champion Govindan Lakshmanan of Services cruised to victory in the men’s 5000-metre race on the opening day of the 57th National Open Athletics Championships at the Nehru Stadium in Chennai.

Q14. Name the state government that has recently launched 'Vision-2025' project aimed at evolving a draft policy for the development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public.
(a) Rajasthan
(b) Assam
(c) Meghalaya
(d) Haryana
(e) Karnataka

S14. Ans.(e)
Sol. The Karnataka Government Chief Minister Siddaramaiah has launched 'Vision-2025' project across the state. It aimed at evolving a draft policy for the development of the state in next seven years by seeking the opinion of the public.

Q15. Asian Development Bank (ADB) has recently downgraded India’s growth projection to _____________ for the current fiscal.
(a) 6.8%
(b) 7.0%
(c) 7.3%
(d) 6.6%
(e) 6.0%

S15. Ans.(b)
Sol. Asian Development Bank (ADB) has downgraded India’s growth projection to 7 percent for the current fiscal while lowering its forecast for the next financial year as well.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF