Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 14th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the state government that has approved reservations for persons with disabilities in government jobs and educational institutions.
(a) Bihar
(b) Chhattisgarh
(c) Punjab
(d) Uttar Pradesh
(e) Odisha
S1. Ans.(a)
Sol. The Bihar Cabinet has approved reservations for persons with disabilities in government jobs and educational institutions. The cabinet gave its approval during a meeting presided by Chief Minister Nitish Kumar.

Q2. London based HSBC has recently announced __________ as its next chief executive of the company.
(a) Peter Sandy
(b) Gonaj Slon
(c) John Flint
(d) Steve Cutting
(e) Stuart Gulliver
S2. Ans.(c)
Sol. HSBC has appointed John Flint as its next chief executive. Flint currently runs HSBC's retail and wealth management business. He will start in his new role on February 21, 2018 He will take over from current chief executive Stuart Gulliver, who is retiring after seven years in the job.

Q3. Name the state Government that has announced the Garments and Apparel Policy-2017, with the aim of creating more opportunities in the garment sector of the state.
(a) Kerala
(b) Rajasthan
(c) Madhya Pradesh
(d) Maharashtra
(e) Gujarat
S3. Ans.(e)
Sol. Gujarat Government has announced the Garments and Apparel Policy-2017, with the aim of creating more opportunities in the garment sector of Gujarat and to create huge employment opportunities for women through the apparel industry.

Q4. The State Bank of India (SBI) has launched a new initiative, called ____________ to provide a short-term working capital demand loan to its MSME clients.
(a) MSME Support
(b) MSME Assist
(c) SME Support
(d) SME Assist
(e) MSME Complaint
S4. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India has launched a new product to provide a short-term working capital demand loan to its MSME clients. The new initiative, called SME Assist, would offer loans to MSME customers on the basis of their input credit claims under Goods and Services Tax (GST).

Q5. Name the city in which US-based fintech company Mastercard has announced the launch of its first global research and development arm Mastercard Labs.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chennai
S5. Ans.(b)
Sol. US-based fintech company Mastercard has announced the launch of its first global research and development arm Mastercard Labs in Pune, India. After Singapore, this will be the second Mastercard Labs in Asia-Pacific, and ninth in the world. The initiative aims to bring and harness new commerce, payment and technology ideas at a fast pace in the country.

Q6. Name the Samsung Electronics chief executive who has resigned citing an "unprecedented crisis".
(a) Hua Guofeng
(b) Yan Huiqing
(c) Kwon Oh-hyun
(d) Chen Mingshu
(e) Tan Yankai
S6. Ans.(c)
Sol. Samsung Electronics chief executive Kwon Oh-hyun has resigned citing an "unprecedented crisis". Mr. Kwon is one of three co-chief executives of Samsung Electronics. His resignation comes on the same day the firm forecast record quarterly profits, citing higher memory chip prices.

Q7. The International Cricket Council Board has given an in-principle nod to the proposed nine-team Test Championship and a 13-team One-Day International league. Who is the chief executive officer of ICC?
(a) Dave Richardson
(b) Shashank Manohar
(c) Zaheer Abbas
(d) Susheel Modi
(e) Anurag Thakur
S7. Ans.(a)
Sol. The International Cricket Council Board has given an in-principle nod to the proposed nine-team Test Championship and a 13-team One-Day International league at the end of the meeting in Auckland. Dave Richardson is the chief executive officer of ICC.

Q8. Indian football team has qualified for the 2019 Asian Cup after defeating ____________.
(a) Chile
(b) Ghana
(c) Iceland
(d) Macau
(e) Turkey
S8. Ans.(d)
Sol. Indian football team has qualified for the 2019 Asian Cup after they had a convincing 4-1 win over Macau with two matches still to go in the qualifying round. This is the third time the country has qualified for the continental showpiece.

Q9. What is the ranking of India in the 2017 Global Hunger Index (GHI)?
(a) 75th
(b) 85th
(c) 95th
(d) 97th
(e) 100th
S9. Ans.(e)
Sol. India, which has more than a fifth (21 percent) of its children wasted (weigh too little for their height), slipped three places to 100th  in the 2017 Global Hunger Index  (GHI). The ranking of India in the list was 97th in 2016.

Q10. Amazon Web Services (AWS) and Microsoft have teamed up to launch an open-source and deep learning interface named _____________ that will help developers to deploy machine learning models across several platforms.
(a) AmaSoft
(b) Gluon
(c) Nuclear
(d) Elemental
(e) PolyTech
S10. Ans.(b)
Sol. Amazon Web Services (AWS) and Microsoft have teamed up to launch an open-source and deep learning interface 'Gluon' that will help developers to deploy machine learning models across several platforms. The interface would give developers a place where they can prototype, build, train and deploy machine learning models.

Q11. General Insurance Corp of India (GIC Re) has recently kicked off its mega Rs 11,370 crore initial public offer (IPO), third biggest in India. Which one of the following company has launched India's first biggest IPO ever?
(a) Reliance Power
(b) HPCL
(c) Coal India
(d) IOCL
(e) TATA Power
S11. Ans.(c)
Sol. General Insurance Corp of India (GIC Re) kicked off its mega Rs 11,370 crore initial public offer (IPO). This is India's third biggest IPO ever after Coal India's Rs 15,200 crore and Reliance Power's Rs 11,700 crore issues.

Q12. Indian Cricketer ___________ was recently announced as the Laureus' first Brand Ambassador.
(a) Virat Kohli
(b) Rohit Sharma
(c) Gautam Gambhir
(d) Yuvraj Singh
(e) Robin Uthappa
S12. Ans.(d)
Sol. Indian Cricketer Yuvraj Singh was announced as the Laureus' first Brand Ambassador.

Q13. Footballer Arjen Robben has recently announced the end of his international career after his country failed to reach the 2018 World Cup finals. He was captain of which country?
(a) Netherlands
(b) Ghana
(c) Sweden
(d) Iceland
(e) Turkey
S13. Ans.(a)
Sol. Netherlands captain Arjen Robben announced the end of his international career after his country failed to reach the 2018 World Cup finals despite a 2-0 win over Sweden.

Q14. The Union Minister for Finance Arun Jaitley participated in the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting in ______________.
(a) Paris
(b) New York
(c) Beijing
(d) Geneva
(e) Washington D.C
S14. Ans.(e)
Sol. The Union Minister for Finance Arun Jaitley participated in the G-20 Finance Ministers and Central Bank Governors (FMCBG) Meeting in Washington D.C.

Q15. Name the Capital City that has topped The Economist Intelligence Unit's Safe Cities Index 2017, which ranked 60 cities on parameters including personal and health security.
(a) Beijing
(b) Tokyo
(c) Paris
(d) Moscow
(e) New Delhi
S15. Ans.(b)
Sol. Japanese capital city Tokyo has topped The Economist Intelligence Unit's Safe Cities Index 2017, which ranked 60 cities on parameters including personal and health security. Singapore and Japanese city Osaka have ranked second and third, while Indian cities Delhi and Mumbai have ranked 43rd and 45th respectively.



You may also like to Read:
               


    CRACK IBPS PO 2017



    11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


    9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.