Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 27th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Commerce and industry Ministry has constituted a task force on artificial intelligence (AI) to ensure “India’s economic transformation”. The task force will be headed by ______________.
(a) K. Kamlamurthy
(b) Sanjeev Kumar
(c) V. Kamakoti
(d) Alok Tripathi
(e) Ajay Sheshadri

S1. Ans.(c)
Sol. Commerce and industry minister Nirmala Sitharaman has constituted a task force on artificial intelligence (AI) to ensure “India’s economic transformation”. The task force will be headed by V. Kamakoti, a professor in the department of computer science and engineering at Indian Institute of Technology, Madras.

Q2. Which of the following state CM has recently launched the grid-connected rooftop solar project through net-metering system?
(a) Trivendra Singh Rawat
(b) Naveen Patnaik
(c) Pinarayi Vijayan
(d) Vijaybhai R. Rupani
(e) Devendra Fadnavis

S2. Ans.(b)
Sol. Chief Minister Naveen Patnaik launched the grid-connected rooftop solar project through net-metering system. He also launched the web portal of the rooftop solar program www.rtsodisha.gov.in.

Q3. Name the country that has launched world's first climate-smart snow leopard landscape management plan.
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) South Africa
(d) Nepal
(e) Rwanda

S3. Ans.(d)
Sol. In a first, Nepal launched its climate-smart snow leopard landscape management plan, leading the way in safeguarding this endangered species, also found in India, and its habitat.

Q4. The CA Institute of India has signed an MoU with the Institute of Chartered Accountants of ____________ to establish mutual co-operation for the advancement of accounting knowledge.
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Bhutan
(d) Srilanka
(e) China

S4. Ans.(a)
Sol. The CA Institute of India has signed an MoU with the Institute of Chartered Accountants of Nepal (ICAN) to establish mutual co-operation for the advancement of accounting knowledge, professional and intellectual development, advancing the interests of their respective members and positively contributing to the development of the accounting profession in Nepal and India.

Q5. In which of the following district, Jammu and Kashmir government has decided to build an Eco-Park on over 34 acres of land.
(a) Samaba
(b) Ramban
(c) Rajouri
(d) Ganderbal
(e) Reasi

S5. Ans.(c)
Sol. The Jammu and Kashmir government has decided to build an Eco-Park on over 34 acres of land reclaimed from encroachers in the state's Rajouri district.

Q6. Nungthaang Tampak village of which state has emerged as the '100 percent computer literate' in the entire North East?
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Manipur
(e) Sikkim

S6. Ans.(d)
Sol. Manipur's Nungthaang Tampak village has emerged as the '100 percent computer literate' not only in the state but in the entire North East. The computer course, which is affiliated to All India Society for Electronics and Computer Technology (AISECT), was organized by Mangal Rural as a part of the Digital India program.

Q7. Name the Indian Coast Guard Ship which was part of the First Training Squadron of the Navy, was decommissioned recently.
(a) Indra
(b) Dhanush
(c) Janak
(d) Varuna
(e) Ranjeet

S7. Ans.(d)
Sol. The Indian Coast Guard Ship Varuna, which was part of the First Training Squadron of the Navy, was decommissioned with full armed forces honors at a ceremony. The ship had an illustrious service spanning about 30 years.

Q8. Who is the current Governor of Kerala?
(a) S C Jamir
(b) Palaniswamy Sathasivam
(c) Banwarilal Purohit
(d) Vajubhai Vala
(e) O. P. Kohli

S8. Ans.(b)
Sol. Palaniswamy Sathasivam is the present Governor of Kerala.

Q9. Which of the following village is the country's first 100 percent computer literate village?
(a) Aryad
(b) Chunakkara
(c) Chamravattom
(d) Ennakkad
(e) Muthukulam

S9. Ans.(c)
Sol. Kerala's Chamravattom village is the country's first 100 percent computer literate village.

Q10. Name the country that will host the 2018 Table Tennis Team World Cup.
(a) South Africa
(b) China
(c) USA
(d) Indonesia
(e) England

S10. Ans.(e)
Sol. England has been awarded the right to host the 2018 Table Tennis Team World Cup, which will be held in London. The event will take place at the Copper Box Arena in the Queen Elizabeth Olympic Park from 22-25 February 2018.

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF