Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 08th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Who has been taken over as Air Officer-in-Charge Administration (AOA) of Indian Air Force at Air Headquarters in New Delhi?
(a) Mohammad Mustafa
(b) Hemant Narayan Bhagwat
(c) Rajiv Kumar
(d) Ushanath Banerjee
(e) Prabhat Kumar

S1. Ans.(b)
Sol. Air Marshal Hemant Narayan Bhagwat took over as Air Officer-in-Charge Administration (AOA) of Indian Air Force at Air Headquarters in New Delhi.

Q2. Mobile wallet major _________ has entered into a strategic partnership with Bajaj Finance to transform itself into a financial services app from a payments app at present.
(a) Freecharge
(b) Citrus Pay
(c) Airtel Money
(d) Paytm
(e) MobiKwik

S2. Ans.(e)
Sol. Mobile wallet major MobiKwik has entered into a strategic partnership with Bajaj Finance to transform itself into a financial services app from a payments app at present.

Q3. As a part of Government of India’s initiative to develop green airports, two airports in Tirupati and Vijayawada are going to go completely green. These two cities located in-? 
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) Telangana
(e) Karnataka

S3. Ans.(c)
Sol. As a part of Government of India’s initiative to develop green airports, two airports in Andhra Pradesh- Tirupati and Vijayawada are going to go completely green. AAI has commenced installation of 1MWp solar power plant at Tirupathi and Vijaywada Airports.

Q4. India signed a loan agreement with ___________ for financing of USD 329 million for Gujarat Rural Roads Project.
(a) Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
(b) World Bank Group
(c) International Monetary Fund (IMF)
(d) Asian Development Bank (ADB)
(e) New Development Bank (NDB)

S4. Ans.(a)
Sol. India signed a loan agreement with Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) for financing of USD 329 million for Gujarat Rural Roads Project.

Q5. Name the Veteran actress and national award winner, who has been selected for this year's Prem Nazir Award?
(a) Sakshi Singh
(b) Hemlata Shastri
(c) Yahair Shabana
(d) Sharada
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Veteran actress and national award winner Sharada has been selected for this year's Prem Nazir Award. Sharada had won three national awards with the first being for her performance in 1968 tragedy film "Thulabharam", which was remade in Tamil also. She has acted in several Telugu, Malayalam and Tamil films.

Q6. Who has been named the world's most highly-paid author with earnings of £72.2m ($95m)?
(a) Emma Watson
(b) Chetan Bhagat
(c) Toni Morrison
(d) Stephen King
(e) JK Rowling

S6. Ans.(e)
Sol. Harry Potter creator JK Rowling has been named the world's most highly-paid author with earnings of £72.2m ($95m).

Q7. The All India Football Federation (AIFF) has appointed senior advocate Ushanath Banerjee as the chairman of a special committee. It will deal with the players’ transfer disputes'. Who is the present President of AIFF?
(a) VP Narayan
(b) Anurag Thakur
(c) Sharad Pawar
(d) Praful Patel
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. The AIFF has appointed senior advocate Ushanath Banerjee as the chairman of a special committee. It will deal with the players’ transfer disputes’. President of All India Football Federation,also ( AIFF) is Praful Patel.

Q8. India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility, a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Limited was inaugurated near-
(a) Ahmedabad
(b) New Delhi
(c) Hyderabad
(d) Chennai
(e) Nagpur

S8. Ans.(c)
Sol. India’s first private sector missile sub-systems manufacturing facility, a joint venture between the $2.5 billion Kalyani Group and Israel’s Rafael Advanced Defence Systems Limited was inaugurated near Hyderabad.

Q9. Who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Kazakhstan?
(a) Rajeev Singh
(b) Prabhat Kumar
(c) Achal Sachdeva
(d) Swati Malhotra
(e) Harmanpreet Kaur

S9. Ans.(b)
Sol. Shri Prabhat Kumar, (IFS 1991), presently Ambassador of India to Colombia has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Kazakhstan.

Q10. Which among the following state goverment has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of direct benefit transfer (DBT) and to bring in more transparency in construction sector?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Rajasthan
(e) West Bengal

S10. Ans.(a)
Sol. Maharashtra Government has launched two online portals MahaDBT and MahaVASTU to streamline the process of direct benefit transfer (DBT) and to bring in more transparency in construction sector.
MahaDBT portal: It is an Aadhaar-authenticated electronic mechanism that will enable direct transfer of benefits for over 40 schemes currently implemented.
MahaVASTU portal: It is an online building permission management system, through which construction approvals will be sanctioned with full transparency.

Q11. The Centre has approved the Adityanath-led UP government’s proposal to rename the __________ railway station after the Jan Sangh leader as Deen Dayal Upadhyaya (DDU) station.
(a) Mughalsarai railway station
(b) Kanpur railway station
(c) Lucknow railway station
(d) Allahabad railway station
(e) Mathura railway station

S11. Ans.(a)
Sol. The Centre recently approved the Adityanath-led UP government’s proposal to rename the Mughalsarai railway station after the Jan Sangh leader as Deen Dayal Upadhyaya (DDU) station.

Q12. Who has been appointed as the brand ambassador of the Swachh Bharat Mission in Uttar Pradesh?
(a) Suresh Raina
(b) Akshay Kumar
(c) Javed Akhtar
(d) Sachin Tendulkar
(e) Amitabh Bachchan

S12. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath today announced the appointment of Bollywood actor Akshay Kumar as the brand ambassador of the Swachh Bharat Mission in the state. The chief minister also announced to make the film tax-free in the state. The chief minister also released the film’s toilet anthem, ‘Karle Toilet Ka Jugar’, which has been sung by the actor himself.

Q13. Name the person who has been elected as 13th Vice President of India?
(a) Manmohan Singh
(b) Gopalkrishna Gandhi
(c) M Venkaiah Naidu
(d) SK Sheriff
(e) Hamid Ansari

S13. Ans.(c)
Sol. Former Union minister and National Democratic Alliance candidate M. Venkaiah Naidu was elected as the 13th vice president of India as he defeated the opposition candidate and Mahatma Gandhi’s grandson and former West Bengal governor Gopalkrishna Gandhi by 272 votes in the elections to the post held earlier in the day.

Q14. A High-Level Committee set up to review the Institutionalization of Arbitration Mechanism in India has submitted its report to the Union Law Ministry. It was headed by-?
(a) Bhupen Sinha
(b) Ajay Tyagi
(c) T K Viswanathan
(d) BN Srikrishna
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. A High-Level Committee set up to review the Institutionalization of Arbitration Mechanism in India has submitted its report to the Union Law Ministry. It was headed by Justice (retired) BN Srikrishna.

Q15. Noted economist __________ will be the next Vice-Chairman of NITI Aayog, which is a think-tank that replaced the Planning Commission.
(a) Anshika Motwani
(b) Prabhat Kumar
(c) Hemant Narayan Bhagwat
(d) Shikha Ahuja
(e) Rajiv Kumar

S15. Ans.(e)
Sol. Noted economist Rajiv Kumar will be the next Vice-Chairman of NITI Aayog, which is a think-tank that replaced the Planning Commission. He will succeed Arvind Panagariya, who had recently quit as Vice Chairman of Niti Aayog.