Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 9th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The first ever ASEAN-India music festival organized by the Ministry of External Affairs has begun recently in _____________.
(a) Bhubaneswar
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Chandigarh

S1. Ans.(c)
Sol. The first ever ASEAN-India music festival began at Purana Quila in New Delhi. The 3-day festival is being organised by the Ministry of External Affairs, Government of India in collaboration with Culture Ministry to celebrate the 25th year anniversary of ASEAN-India Dialogue Relations.

Q2. Name the lender that has recently entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions.
(a) ICICI Bank
(b) IndusInd Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) Syndicate Bank
(e) Vijaya Bank

S2. Ans.(e)
Sol. Vijaya Bank has entered into an MoU with Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) for enabling all HPCL retail outlets with BHIM/UPI merchant solutions. This rollout will empower all petrol pump attendants and LPG delivery personnel to accept digital payments.

Q3. Under which program, MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya to boost cultural ties?
(a) Naveen Yug, Naya Bharat
(b) Ek Bharat, Shrestha Bharat
(c) Naveen Bharat, Swaccha Bharat
(d) Ek Bharat, Adhunik Bharat
(e) Ek Shrestha Adhunik Bharat

S3. Ans.(b)
Sol. An MoU was signed by Uttar Pradesh, Arunachal Pradesh and Meghalaya under the ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’ program, to boost cultural ties. Under the program, the states will connect with each other to know more about the culture, heritage and traditions of each other.

Q4. The First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held recently in _______________.
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Hissar
(d) Bangalore
(e) Chennai

S4. Ans.(a)
Sol. The First Meeting of India-Australia Joint Steering Committee was held in New Delhi. Shri TVSN Prasad, Additional Secretary, Ministry of Home Affairs and Mr. Stephen Bouwhuis, First Assistant Secretary, International and Auscheck Division, Criminal Justice Group, Attorney-General's Department led the respective delegations. This meeting was a follow-up to the MoU on Cooperation in Combating International Terrorism and Transnational Organized Crime exchanged between the two sides during the visit of Australian Prime Minister Mr. Malcolm Turnbull to New Delhi in April 2016.

Q5. India and European Investment Bank (EIB) have recently signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs 2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project phase-II. The EIB headquarters in _______________.
(a) Geneva
(b) Luxembourg
(c) Manila
(d) Jakarta
(e) Singapore

S5. Ans.(b)
Sol. India and European Investment Bank (EIB) signed the finance contract for lending of 300 million euros (about Rs 2,293 crore) for Bangalore Metro Rail Project phase-II. Bangalore Metro Rail Project Phase II is to be jointly financed by the EIB (500 million euros) and Asian Infrastructure Investment Bank (300 million euros). Werner Hoyer is the President of European Investment Bank. It headquarters in Luxembourg.

Q6. Name the platform for property buyers & sellers that has recently announced the launch of India's first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural 'My Bid, My Home' program.
(a) ReValue8
(b) PropertySpark
(c) Magicbricks
(d) OLX
(e) Property Nation

S6. Ans.(c)
Sol. Magicbricks announced the launch of India's first online bidding platform for residential and commercial properties and tied-up with developer M3M for the inaugural 'My Bid, My Home' under which consumers can bid for ready-to-move-in residential properties in Gurugram.

Q7. Name the Australian pacer who has recently retired from Test Match and ODIs citing recurring injuries as the reason.
(a) Peter Handscomb
(b) Doug Bollinger
(c) Michael Beer
(d) John Hastings
(e) Ryan Harris

S7. Ans.(d)
Sol. Australian fast bowler John Hastings has called it quits from Test Match and ODIs, citing recurring injuries as the reason. The 31-year-old wants to solely focus on T20 cricket. He has represented Australia in one test, 29 ODIs and 9 T20Is.

Q8. In which of the following city, Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre for startups, academicians, environmentalists and entrepreneurs?
(a) Guwahati
(b) Chennai
(c) Bhubaneswar
(d) Dispur
(e) Gangtok

S8. Ans.(a)
Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) will set up a research centre in Guwahati, Assam for start ups, academicians, environmentalists and entrepreneurs.

Q9. Name the Former Union minister and socialist leader who passed away recently due to age-related ailments.
(a) Sultan Ahmad
(b) CN Annadurai
(c) Dayanand Bandodkar
(d) Barkatullah Khan
(e) Purushottam Lal Kaushik

S9. Ans.(e)
Sol. Former Union minister and socialist leader Purushottam Lal Kaushik died due to age-related ailments at his home in Chhattisgarh's Mahasamund district. He was 87.

Q10. Which among the following is the first law firm to have opened an office at Gujarat International Finance Tec-City (GIFT)?
(a) Khaitan & Co
(b) J Sagar Associates
(c) AZB & Partners
(d) S&R Associates
(e) Desai & Diwanji

S10. Ans.(b)
Sol. J Sagar Associates (JSA) is the first law firm to have opened an office at Gujarat International Finance Tec-City (GIFT). Setting up this office would help JSA consolidate their Financial Services Practice. The office was inaugurated by Sudhir Mankad - Chairman of GIFT IFSC.

Q11. Name the Veteran director best known for the dark comedy passed away recently.
(a) Bimal Roy
(b) Ritwik Ghatak
(c) Kundan Shah
(d) Shyam Benegal
(e) Ketan Mehta

S11. Ans.(c)
Sol. Veteran director Kundan Shah, best known for the dark comedy Jaane Bhi Do Yaaro, passed away at his home, family sources said. He was 69.

Q12. Name the present chairman of the largest public sector bank, the State Bank of India (SBI).
(a) Arundhati Bhattacharya
(b) Rajesh Prasad
(c) Manohar Shankar
(d) Rajnish Kumar
(e) Raj Roshan

S12. Ans.(d)
Sol. Rajnish Kumar took over as the chairman of the largest public sector bank, the State Bank of India (SBI). He has replaced Arundhati Bhattacharya. She had completed her one-year extended term.

Q13. The GST council has decided to reduce the GST rates on dried mangoes, Khakhra, plain chapatis, unbranded Namkeen, unbranded ayurvedic medicines and paper wastes to _____________. 
(a) 5 percent
(b) 15 percent
(c) 12 percent
(d) 18 percent
(e) 27 percent

S13. Ans.(a)
Sol. The council has decided to reduce the GST rates on dried mangoes, Khakhra, plain chapatis, unbranded Namkeen, unbranded ayurvedic medicines and paper wastes to 5 percent from 12 percent.

Q14. Prime Minister Narendra Modi has recently laid the foundation stone of a four-lane cable-stayed bridge between Okha and Beyt Dwarka. The bridge is situated in _____________.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Gujarat
(d) Odisha
(e) Assam

S14. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi laid the foundation stone of a four-lane cable-stayed bridge between Okha and Beyt Dwarka, Gujarat. The bridge is a link between old and new Dwarka. The 2.32 km bridge, including 900 metres of central double span cable-stayed portion, will be constructed at a cost of Rs. 962.43 crore.

Q15. The Indian Air Force (IAF) has celebrated its 85th anniversary on ____________.
(a) 18 October
(b) 12 October
(c) 07 October
(d) 10 October
(e) 08 October

S15. Ans.(e)
Sol. The Indian Air Force (IAF) has celebrated its 85th anniversary on 08th October 2017. The celebrations were marked by a stellar show in the skies by various aircraft at the Hindon Air Force Station in Ghaziabad. President Ram Nath Kovind has greeted the Indian Air Force on its 85th Anniversary.


Print Friendly and PDF