Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.



Q1. The Income Tax Department has launched an _____________ service for taxpayers so that they can seek answers to their basic queries and doubts relating to direct tax issues. 
(a) online solve
(b) online call
(c) online mail
(d) online chat
(e) online message

S1. Ans.(d)
Sol. The Income Tax Department has launched an ‘online chat’ service for taxpayers so that they can seek answers to their basic queries and doubts relating to direct tax issues. A window has been hosted on the main page of the department’s website — www.incometaxindia.gov.in/ — with a prominent icon stating ‘Live Chat Online - ask your query.’

Q2. Which state has released a sum of Rs 4,000 crore under the first phase of the over Rs 34,000 crore farm loan waiver scheme recently?
(a) West Bengal
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Madhya Pradesh
(e) Telangana

S2. Ans.(b)
Sol. Chief Minister of Maharashtra Devendra Fadnavis has released a sum of Rs 4,000 crore under the first phase of the over Rs 34,000 crore farm loan waiver scheme. In the first phase, will cover more than 8 lakh farmers, Fadnavis stated as he listed initiatives taken by his government towards increasing investment in the agriculture sector.

Q3. The RBI has issued guidelines to banks will provide funds to women self help groups, SHGs, in rural areas at _____ under the Deendayal Antyodaya Yojana -NRLM) in the current fiscal (2017-18). 
(a) 8 percent
(b) 5 percent
(c) 6 percent
(d) 9 percent
(e) 7 percent

S3. Ans.(e)
Sol. The RBI has issued guidelines to banks will provide funds to women self help groups, SHGs, in rural areas at 7 per cent under the Deendayal Antyodaya Yojana - National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM) in the current fiscal (2017-18).

Q4. World Statistics Day celebrated annually on-
(a) 18th October
(b) 19th October
(c) 20th October
(d) 21st October
(e) 22nd October

S4. Ans.(c)
Sol. At its 41st Session in February 2010, the United Nations Statistical Commission proposed celebrating 20th October 2010 as World Statistics Day.

Q5. Who is the present chairperson of the Central Board of Direct Taxes (CBDT)?
(a) Sushil Chandra
(b) Ajay Tyagi
(c) Rajiv Kumar
(d) Anita Karwal
(e) Ashwani Lohani

S5. Ans.(a)
Sol. Sushil Chandra is the present chairperson of the Central Board of Direct Taxes (CBDT). 

Q6. Name the present Governor of Maharashtra? 
(a) Satya Pal Malik
(b) Banwarilal Purohit
(c) Om Prakash Kohli
(d) Mridula Sinha
(e) Chennamaneni Vidyasagar Rao

S6. Ans.(e)
Sol. Chennamaneni Vidyasagar Rao is present Governor of Maharashtra.

Q7. NRLM is a poverty alleviation project implemented by Ministry of Rural Development, Government of India. NRLM stands for-?
(a) Nominal Rural Livelihood Mission
(b) National River Livelihood Mission
(c) National Rural Looking Mission
(d) National Rural Livelihood Mission
(e) National Rural Livelihood Management

S7. Ans.(d)
Sol. National Rural Livelihood Mission (NRLM) is a poverty alleviation project implemented by Ministry of Rural Development, Government of India. NRLM is focused on promoting self-employment and organization of rural poor.

Q8. In which among the following cities, Petroleum Minister Dharmendra Pradhan has inaugurated the first phase of Piped Natural Gas supply system recently?
(a) Guwahati, Assam
(b) Ranchi, Jharkhand
(c) Bhubaneswar, Odisha
(d) Patna, Bihar
(e) Kolkata, West Bengal

S8. Ans.(c)
Sol. Petroleum Minister Dharmendra Pradhan has inaugurated the first phase of Piped Natural Gas supply system in Bhubaneswar, Odisha. In the first phase, 255 houses in Nalco Nagar in Chandrasekharpur of Bhubaneswar were supplied with environment-friendly PNG. 

Q9. The first-ever Tri Services Joint Exercise between Indian and Russian Armed Forces, __________ began near Vladivostok in Russia. 
(a) Hand in Hand-2017
(b) Indra-2017
(c) Mitra Shakti-2017
(d) Surya Kiran-2017
(e) Yudh Abhyas-2017

S9. Ans.(b)
Sol. The first-ever Tri Services Joint Exercise between Indian and Russian Armed Forces, INDRA-2017 began near Vladivostok in Russia. Two indigenously built Indian Naval ships INS Satpura and INS Kadmatt reached Vladivostok Port and were given a traditional ceremonial welcome. 

Q10. The National Police Commemoration Day is observed every year on-
(a) 21st October
(b) 24th October
(c) 20th October
(d) 16th October
(e) 31st October

S10. Ans.(a)
Sol. The National Police Commemoration Day is observed every year on 21st October remembering the brave policemen who sacrificed their lives while discharging their duties. Rich tributes are paid to the martyrs on this day. On October 21st 1959, twenty Indian soldiers were attacked by the Chinese troops in Ladakh. 

Q11. Prime Minister Narendra Modi's parliamentary constituency _________ will soon get two sewage treatment plants as part of the government's bid to curb Ganga water pollution.
(a) Allahabad
(b) Gorakhpur
(c) Varanasi
(d) Lucknow
(e) Darbhanga

S11. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi's parliamentary constituency Varanasi will soon get two sewage treatment plants as part of the government's bid to curb Ganga water pollution.

Q12. What is the nick name of Bhubaneshwar?
(a) Manchester of India
(b) The Silk City of India
(c) The Golden City of India
(d) Leather City of the World
(e) Temple City of India

S12. Ans.(e)
Sol. The Capital city of Odisha, Bhubaneshwar is known as Temple City of India.

Q13. Lal Bahadur Shastri International Airport is a public airport located in-
(a) Varanasi, Uttar Pradesh
(b) Bhagalpur, Bihar
(c) Kolkata, West Bengal
(d) Indore, Madhya Pradesh
(e) Hyderabad, Telangana

S13. Ans.(a)
Sol. Lal Bahadur Shastri International Airport is a public airport located in Varanasi, Uttar Pradesh.

Q14. Within months after the Centre gave him an extension, Solicitor-General of India _____________ the second highest ranking law officer of the government, resigned with immediate effect.
(a) KK Venugopal
(b) Mukul Rohatgi
(c) Nripendra Misra
(d) Ranjit Kumar
(e) Ajit Doval

S14. Ans.(d)
Sol. Within months after the Centre gave him an extension, Solicitor-General of India Ranjit Kumar, the second highest ranking law officer of the government, resigned with immediate effect. Mr Kumar, a successful senior advocate who joined the government’s team of law officers in the Supreme Court in 2014, cited personal reasons and family commitments for his decision to opt out. His tenure of three years as Solicitor General had ended on June 6, 2017, but the government had extended the tenure on an ad hoc basis.

Q15. The Centre has given green clearance for a Greenfield airport project in Hirasar at a cost of over Rs. 1,400 crores. Hirasar located in-
(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Haryana
(e) Uttar Pradesh

S15. Ans.(b)
Sol. The Centre has given green clearance for a greenfield airport project at Hirasar, about 28 km from Rajkot in Gujarat, at a cost of over Rs. 1,400 crores. The state government has proposed a new airport in Rajkot district as the existing one is small and the earlier plan to extend the current runway could not materialise because of high land cost.

Q16. A five-member committee has been formed to select the candidate for the post of editor-in-chief of Rajya Sabha TV (RSTV). This committee headed by-
(a) A Surya Prakash
(b) Swapan Dasgupta
(c) PPK Ramacharyulu
(d) Shashi Shekhar Vempati
(e) Rahul Srivastava

S16. Ans.(a)
Sol. A five-member committee, headed by Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash, has been formed to select the candidate for the post of editor-in-chief of Rajya Sabha TV (RSTV). Rajya Sabha Secretariat stated in an order that other members of the Search-cum-Selection Committee are Rajya Sabha MP Swapan Dasgupta, Prasar Bharati CEO Shashi Shekhar Vempati, Additional Secretary (Personnel) in the Rajya Sabha Secretariat PPK Ramacharyulu and journalist Rahul Srivastava. 

Q17. GSTN has launched an excel-based offline tool for businesses to file initial GSTR- 3B returns. What is the meaning of "N" in GSTN?
(a) National
(b) Network
(c) Nominee
(d) News
(e) Nominal

S17. Ans.(b)
Sol. Goods and Services Tax Network (GSTN) has launched an excel-based offline tool for businesses to file initial GSTR- 3B returns. GSTN, in a statement in New Delhi, stated that taxpayers can download the offline utility from the GSTN portal and after fill in the data the file can be uploaded on GST portal.

Q18. Rajya Sabha TV is owned and operated by the Upper House of Parliament and the vice-president is its chairman. Who is present Vice-president of India?
(a) Pranab Mukherjee
(b) Balram Das Tandon
(c) M Venkaiah Naidu
(d) Ram Nath Kovind
(e) Mohammad Hamid Ansari

S18. Ans.(c)
Sol. Rajya Sabha TV is owned and operated by the Upper House of Parliament and the vice-president is its chairman. M Venkaiah Naidu is present Vice-president of India.

Q19. The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) is the Indian governmental regulatory body for civil aviation under the Ministry of Civil Aviation. Where is the headquarters of DGCA?
(a) Bengaluru
(b) Hyderabad
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S19. Ans.(d)
Sol. The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) is the Indian governmental regulatory body for civil aviation under the Ministry of Civil Aviation. This directorate investigates aviation accidents and incidents. headquarters of DGCA is in New Delhi. 

Q20. __________ is a Section 8 (under new companies Act, not for profit companies are governed under section 8), non-Government, private limited company.
(a) TDS
(b) NPCI
(c) IMPS
(d) BBPS
(e) GSTN

S20. Ans.(e)
Sol. Goods and Services Tax Network (GSTN) is a Section 8 (under new companies Act, not for profit companies are governed under section 8), non-Government, private limited company. It was incorporated on March 28, 2013. The Government of India holds 24.5% equity in GSTN and all States of the Indian Union, including NCT of Delhi and Puducherry, and the Empowered Committee of State Finance Ministers (EC), together hold another 24.5%. Balance 51% equity is with non-Government financial institutions.

Q21. Which among the following countries has ranked Number-1 in pollution-related deaths, according to a report by The Lancet Commission on pollution and health?
(a) Japan
(b) Pakistan
(c) USA
(d) India
(e) China

S21. Ans.(d)
Sol. With 2.51 million deaths in 2015, India has been ranked No. 1 in pollution-related deaths, according to a report by The Lancet Commission on pollution and health. China recorded the second highest number of such deaths (1.8 million). India accounted for about 28 percent of an estimated nine million pollution linked deaths worldwide in 2015.

Q22. The Reserve Bank of India has clarified that linking of Aadhaar to the bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records) _____________________ published in the Official Gazette on 01st June 2017.
(a) Second Amendment Rules, 2017
(b) Second Amendment Rules, 2015
(c) Second Amendment Rules, 2013
(d) Second Amendment Rules, 2011
(e) Second Amendment Rules, 2016

S22. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank of India has clarified that linking of Aadhaar to the bank account is mandatory under the Prevention of Money-Laundering (Maintenance of Records) Second Amendment Rules, 2017 published in the Official Gazette on 01st June 2017.

Q23. Which state government has given green signal to a proposal of the state Startup Mission (KSUM) to accord sabbatical leave to the faculty members of all colleges who intend to establish startups?
(a) Uttar Pradesh
(b) Telangana
(c) Kerala
(d) West Bengal
(e) Gujarat

S23. Ans.(c)
Sol. Kerala government has given green signal to a proposal of the state Startup Mission (KSUM) to accord sabbatical leave to the faculty members of all colleges who intend to establish startups. An expert panel, headed by KSUM CEO Saji Gopinath, will select 10 faculty members on a pilot basis for the implementation of the project.

Q24. PM Narendra Modi has inaugurated the first phase of ambitious Ghogha-Dahej Roll-on Roll-off ferry service at Ghogha in Bhavnagar district in-
(a) Karnataka
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Himachal Pradesh
(e) Gujarat

S24. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first phase of ambitious Ghogha-Dahej Roll-on Roll-off ferry service at Ghogha in Bhavnagar district in Gujarat. 

Q25. Prevention of Money Laundering Act (PMLA), 2002 and the Rules notified there under came into force with effect from-
(a) 01st July 2003
(b) 01st July 2005
(c) 01st July 2007
(d) 01st July 2012
(e) 01st July 2002

S25. Ans.(b)
Sol. PMLA and the Rules notified there under came into force with effect from 01st July 2005.

Q26. According to population census 2011, which state has the highest literacy rate in India?
(a) Bihar
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) New Delhi
(e) Kerala

S26. Ans.(e)
Sol. Literacy rate in Kerala has seen the upward trend and is 94.00 percent as per 2011 population census. Kerala has the highest literacy rate in India.

Q27. Biometric identification number Aadhaar and other official documents are required to be obtained by the reporting entities from anyone opening a bank account as well as for any financial transaction of __________ and above. 
(a) Rs 25,000
(b) Rs 60,000
(c) Rs 1,00,000
(d) Rs 50,000
(e) Rs 75,000

S27. Ans.(d)
Sol. Biometric identification number Aadhaar and other official documents are required to be obtained by the reporting entities from anyone opening a bank account as well as for any financial transaction of Rs 50,000 and above. 

Q28. Name the company, which become the second biggest bike seller in India during the first half of the ongoing fiscal? 
(a) Yamaha Motor Private Limited
(b) Bajaj Auto
(c) Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI)
(d) Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM)
(e) Hero MotoCorp

S28. Ans.(c)
Sol. Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI) has raced past Bajaj Auto to become the second biggest bike seller in India during the first half of the ongoing fiscal. Market leader Hero MotoCorp continued its hold on the segment selling 33,44,292 units in the first half of the fiscal as against 30,34,504 units in the year-ago period, a growth of 10.2 percent.

Q29. ___________ is the second highest ranking law officer of government of India. 
(a) Attorney General for India
(b) Solicitor-General of India
(c) Principal Secretary of PM
(d) Defence Secretary of India
(e) Home Secretary of India

S29. Ans.(b)
Sol. Solicitor-General of India is the second highest ranking law officer of the government.

Q30. Name the two wheeler company, which is continued hold first position in domestic bike sales and selling 33,44,292 units in the first half of the fiscal as against 30,34,504 units in the year-ago period, a growth of 10.2 percent?
(a) Hero MotoCorp
(b) Bajaj Auto
(c) Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI)
(d) Society of Indian Automobile Manufacturers (SIAM)
(e) Yamaha Motor Private Limited

S30. Ans.(a)
Sol. Honda Motorcycle and Scooter India (HMSI) has raced past Bajaj Auto to become the second biggest bike seller in India during the first half of the ongoing fiscal. Market leader Hero MotoCorp continued its hold on the segment selling 33,44,292 units in the first half of the fiscal as against 30,34,504 units in the year-ago period, a growth of 10.2 percent.