Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 30th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Asian Development Bank has announced recently to increase its annual lending to India to a maximum of ______________ between 2018 and 2022 to help fasten inclusive economic transformation.
(a) $4.0 billion
(b) $4.5 billion
(c) $3.8 billion
(d) $3.5 billion
(e) $3.2 billion

S1. Ans.(a)

Sol. The Asian Development Bank will increase its annual lending to India to a maximum of $4 billion between 2018 and 2022 to help fasten inclusive economic transformation towards upper middle-income status. The proposal was endorsed at new ADB Country Partnership Strategy for 2018- 2022. The new lending program, which includes private sector operations, is much higher than the average $2.65 billion a year in loans extended during 2012 and 2016.

Q2. Name the newly appointed first Chief Proctor of the Banaras Hindu University.
(a) Prof. Mahira Mishra
(b) Prof. Nirupama Pandey
(c) Prof. Priyanka Tripathi
(d) Prof. Royana Singh
(e) Prof. Usha Rani Srivastava

S2. Ans.(d)
Sol. The Banaras Hindu University has appointed Professor Royana Singh as its Chief Proctor. She will be the first woman to hold the post, as per an official of the 101-year-old central University.

Q3. Name the lender that has recently announced a new home loan scheme that offers borrowers the benefit of 1% cashback on every EMI, for the entire tenure of the loan.
(a) State Bank of India
(b) HDFC Bank
(c) IndusInd Bank
(d) Oriental Commerce Bank
(e) ICICI Bank

S3. Ans.(e)
Sol. India’s largest private sector lender, ICICI Bank announced a new home loan scheme that offers borrowers the benefit of 1% cashback on every EMI, for the entire tenure of the loan. The offer will be valid for home loans with a minimum tenure of 15 years and the maximum tenure of 30 years.

Q4. The space agencies of which of the following two countries have agreed to jointly build a "deep space gateway", the first-ever astronaut-tended space station around the Moon?
(a) France and US
(b) Russia and France
(c) Turkey and France
(d) Russia and US
(e) China and India

S4. Ans.(d)
Sol. Russian and US space agencies, Roscosmos and NASA, have agreed to jointly build a "deep space gateway", the first-ever astronaut-tended space station around the Moon.

Q5. Name the airways company which has tied up with public sector lender PNB and private lender IndusInd Bank to secure loans to the tune of over Rs 3,000 crore for meeting working capital requirements.
(a) IndiGo Airways
(b) Jet Airways
(c) Air India
(d) SpiceJet
(e) Vistara

S5. Ans.(c)
Sol. Air India has tied up with public sector lender PNB and private lender IndusInd Bank to secure loans to the tune of over Rs 3,000 crore for meeting working capital requirements.

Q6. Name the state that has won the ‘Best Tourism State’ national award for the third consecutive year by the President Ram Nath Kovind.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Jammu and Kashmir
(e) Goa

S6. Ans.(b)
Sol. Madhya Pradesh has won the ‘Best Tourism State’ national award for the third consecutive year. President Ram Nath Kovind handed over the award, named as ‘Hall of Fame Award’, to Minister of State for Tourism Surendra Patwa at a ceremony held at Vigyan Bhawan in New Delhi.

Q7. Name the telecom company that has signed a memorandum of understanding (MoU) with Chinese gear maker ZTE to work together for Pre5G and 5G wireless systems.
(a) Reliance Communications 
(b) Bharti Airtel
(c) Vodafone India
(d) BSNL
(e) Idea

S7. Ans.(d)
Sol. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) has signed a memorandum of understanding (MoU) with Chinese gear maker ZTE. Both the parties will work together and prove key technologies like Pre5G and 5G wireless systems to make a virtual network architecture of a 5G ecosystem for research and commercialization in India.

Q8. Which of the following country has recently issued a decree allowing women to drive for the first time in the country?
(a) The UAE
(b) Saudi Arabia
(c) Qatar
(d) Yemen
(e) Jordan

S8. Ans.(b)
Sol. Saudi Arabia’s King Salman has issued a decree allowing women to drive for the first time. The order will be implemented by June 2018. The royal decree will implement the provisions of traffic regulations, including the issuance of driving licences for men and women alike.

Q9. India and Norway have extended bilateral cooperation in the health sector through the Norway-India Partnership Initiative for a period of three years starting 2018. What is the Capital of Norway?
(a) Jakarta
(b) Baku
(c) Oslo
(d) Moscow
(e) Stockholm

S9. Ans.(c)
Sol. India and Norway have extended bilateral cooperation in the health sector through the Norway-India Partnership Initiative for a period of three years starting 2018. A letter of Intent was signed to this effect in New Delhi between the Union Ministry of Health and Family Welfare and the Norwegian Ministry of Foreign Affairs. Oslo is the Capital of Norway. Erna Solberg is the President of Norway.

Q10. For the first time, as per recent ranking, there are how many Indians in the top-20 of the BWF men’s singles rankings?
(a) Six
(b) Three
(c) Four
(d) Two
(e) Five

S10. Ans.(e)
Sol. For the first time, Five Indians are in the top-20 of the BWF men’s singles rankings with H S Prannoy being the biggest gainer after his quarterfinal showing at the Japan Open. Prannoy has jumped four places to be world no.15. The 5 Indian Shuttlers in the top 20 BWF men’s singles rankings are-
1. Kidambi Srikanth (8th)
2. HS Prannoy (15th)
3. B Sai Praneeth (17th)
4. Sameer Verma (19th)
5. Ajay Jayaram (20th)

Q11. Where the India does stands in terms of best country for expats to live and work in, according to the HSBC survey?
(a) 22nd
(b) 24th
(c) 14th
(d) 18th
(e) 9th

S11. Ans.(c)
Sol. India leapt up the global rankings by 12 places to take the 14th spot in terms of best country for expats to live and work in, according to the HSBC survey. The list has been topped by Singapore.

Q12. For the modernization of which of the following state, multilateral lending agency Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $80 million (about Rs 524 crore) for technical and vocational education and training (TVET) institutions?
(a) Punjab
(b) Assam
(c) Karnataka
(d) Himachal Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S12. Ans.(d)
Sol. Multilateral lending agency Asian Development Bank (ADB) has approved a loan of $80 million (about Rs 524 crore) for the modernization of Himachal Pradesh’s technical and vocational education and training (TVET) institutions.

Q13. Telecom equipment and solutions provider VNL has signed an MoU with BSNL to provide solutions for disaster management. Who is the present Chairman & Managing Director of BSNL?
(a) Swarup Saroha
(b) Anupam Shrivastava
(c) Milan Kumar
(d) Dharmendra Gehlaut
(e) Vidushi Pradhan

S13. Ans.(b)
Sol. Telecom equipment and solutions provider VNL has signed an MoU with BSNL to provide solutions for disaster management. The 'Relief 123' service will restore connectivity at disaster sites, help locate the affected and integrate information across platforms to enable informed decision-making for quick relief. Chairman & Managing Director of BSNL is Shri Anupam Shrivastava.

Q14. Tata Capital announced the appointment of ___________ as Managing Director & CEO designate of the company from January 2018.
(a) Rajiv Sabharwal
(b) Praveen Kandle
(c) Mukesh Rawat
(d) Pawan Kumar Mishra
(e) Mithilesh Shankar

S14. Ans.(a)
Sol. Tata Capital announced the appointment of Rajiv Sabharwal as Managing Director & CEO designate of the company. Sabharwal will be joining Tata Capital in January 2018 and would be taking over from the company's current Managing Director & CEO Praveen P Kadle.

Q15. The Asian Developments Bank (ADB) is headquartered in ______________.
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) Geneva, Switzerland
(d) Manila, Philippines
(e) Moscow, Russia

S15. Ans.(d)
Sol. ADB headquarters in Manila, Philippines. Takehiko Nakao is the President of ADB.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF