Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 4th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the famous temple that has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India, according to the Ministry of Drinking Water and Sanitation.
(a) Chidambaram Temple
(b) Ekambareswar Temple
(c) Ayyanarappan Temples
(d) Meenakshi Sundareswarar Temple
(e) Nandi Temple

S1. Ans.(d)
Sol. The Meenakshi Sundareswarar Temple has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India. Madurai District Collector K. Veera Raghava Rao and Corporation Commissioner S. Aneesh Sekhar will receive the award from Uma Bharati, the Minister for Drinking Water and Sanitation.

Q2. Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu launched Swachh Andhra Mission on the occasion of Gandhi Jayanti. Name the sportsperson who has been chosen as the brand ambassador of Swachh Andhra.
(a) Saina Nehwal
(b) PV Sindhu
(c) MS Dhoni
(d) Virat Kohli
(e) Sachin Tendulkar

S2. Ans.(b)
Sol. Andhra Pradesh Chief Minister Chandrababu Naidu launched Swachh Andhra Mission on the occasion of Gandhi Jayanti. Ace shuttler PV Sindhu has been chosen as the brand ambassador of Swachh Andhra.

Q3. President Ram Nath Kovind has recently appointed a five-member Committee to examine sub-categorization of Other Backward Classes (OBCs). The Committee will be headed by ________________.
(a) Chief Justice G Rohini
(b) Chief Justice Dilip Babasaheb Bhosale
(c) Chief Justice A. K. Patnaik
(d) Chief Justice Manjula Chellur
(e) Chief Justice Syed Ahmed

S3. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind has appointed a five-member Committee. The Committee will be headed by Delhi High Court's former Chief Justice G Rohini to examine sub-categorization of Other Backward Classes (OBCs) under Article 340 of the Constitution.

Q4. Name the Ministry/Department that has been adjudged as the best department for its contribution during Swachhta Pakhwada, an inter-Ministry initiative of Swachh Bharat Mission.
(a) Department of Atomic Energy
(b) Ministry of Commerce and Industry
(c) Ministry of Health and Family Welfare
(d) Ministry of Food Processing Industries
(e) Ministry of Science and Technology

S4. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Health and Family Welfare has been adjudged as the best department for its contribution during Swachhta Pakhwada, an inter-Ministry initiative of Swachh Bharat Mission of Ministry of Drinking Water and Sanitation.

Q5. The 2017 Global Entrepreneurship Summit will be held in November 2017 in _____________.
(a) Mysore
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Hyderabad
(e) Kolkata

S5. Ans.(d)
Sol. A high-level delegation from the Government of India and the United States met NITI Aayog to plan the 2017 Global Entrepreneurship Summit. The summit will be held on November 28-30 at the Hyderabad International Convention Centre in Hyderabad, India. This year’s theme is “Women First, Prosperity for All” to celebrate the entrepreneurial spirit in all its strengths and diversity.

Q6. For the first time, with which of the following country India will undertake a joint tiger census in their national parks, forests and protected areas?
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Bhutan
(d) Sri Lanka
(e) Nepal

S6. Ans.(e)
Sol. For the first time, Nepal and India will undertake a joint tiger census in their national parks, forests and protected areas adjoining the two countries using a globally-recognized method. The counting of tigers will begin from the second week of November.

Q7. The 2017 Nobel Physics Prize has been recently awarded to _________________.
(a) Rainer Weiss
(b) Barry C. Barish
(c) Kip S. Thorne
(d) Both (a) and (c)
(e) All (a) (b) and (c)

S7. Ans.(e)
Sol. The 2017 Nobel Physics Prize has been awarded “for decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves” to Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne of the Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory.

Q8. Name the newly appointed first female President of the UK's Supreme Court.
(a) Anne Rafferty
(b) Julia Macur
(c) Brenda Hale
(d) Victoria Sharp
(e) Kathryn Thirlwall

S8. Ans. (c)
Sol. Brenda Hale, the first female president of the Supreme Court, and Sir Ian Burnett, the youngest lord chief justice for 50 years, have been sworn in at the opening of the legal year. Hale, 72,  was born in Yorkshire. She succeeds David Neuberger.

Q9. Name the e-commerce company that has recently tied up with OYO to bring the hospitality firm's inventory on its platform.
(a) Amazon
(b) Flipkart
(c) Paisabazar
(d) Yatra Online Inc
(e) MakeMyTrip.com

S9. Ans.(d)
Sol. Yatra Online Inc has tied up with OYO to bring the hospitality firm's inventory on its platform. The partnership brings OYO's inventory onto an online travel agent platform and with this Yatra's total hotel inventory will expand to over 70,000 hotels in India.

Q10. What is the theme of 2017 Global Entrepreneurship Summit that will be held in India?
(a) Young Entrepreneur of India
(b) Women First, Prosperity for All
(c) Powerful Youth, Powerful India
(d) Young Business in India
(e) Powerful Women, Powerful India

S10. Ans.(b)
Sol. A high-level delegation from the Government of India and the United States met NITI Aayog to plan the 2017 Global Entrepreneurship Summit. The summit will be held on November 28-30 at the Hyderabad International Convention Centre in Hyderabad, India this year.

Q11. The 2017 Nobel Physics Prize has been recently awarded. The Prize Money announced by Sweden’s Royal Academy of Sciences comes with ______________.
(a) 15 million kronor
(b) 5 million kronor
(c) 9 million kronor
(d) 12 million kronor
(e) 10 million kronor

S11. Ans.(c)
Sol. The 2017 Nobel Physics Prize has been awarded “for decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves” to Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne of the Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory. The Prize announced by Sweden’s Royal Academy of Sciences comes with 9 million kronor ($1.1 million).

Q12. Which of the following state Government has implemented the Chief Minister's Skill Promotion and Skills Scheme to provide jobs by providing employment oriented training to the youth?
(a) Madhya Pradesh
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Uttar Pradesh
(e) Jharkhand

S12. Ans.(a)
Sol. Madhya Pradesh Government has implemented the Chief Minister's Skill Promotion and Skills Scheme to provide jobs by providing employment oriented training to the youth. The Tribal Affairs Department of MP government will train educated youths of Scheduled Tribe category for job in various employment-oriented professions and establish their own venture through MAPCET.

Q13. Who is the Present Director General of World Health Organization (WHO)?
(a) Margaret Chan
(b) Ban ki-Moon
(c) Tedros Adhanom Ghebreyesus
(d) Takehiko Nakao
(e) Aung San Su Ki

S13. Ans.(c)
Sol. Tedros Adhanom Ghebreyesus is the WHO’s Director General. WHO Headquarters in Geneva, Switzerland.

Q14. The Capital of Ethiopia is ______________.
(a) Addis Ababa
(b) Khartoum
(c) Baku
(d) Nairobi
(e) Asmara

S14. Ans.(a)
Sol. The Capital of Ethiopia is Addis Ababa and its Currency is Ethiopian Birr.

Q15. Who is the co-founder and CEO of major e-commerce company Yatra.com? 
(a) Manoj Shukla
(b) Deepak Huda
(c) Vinau Salunke
(d) Dhruv Shringi
(e) Nirupam Shah

S15. Ans.(d)
Sol. Dhruv Shringi is the co-founder and CEO of Yatra.com 


You may also like to Read:
 

Print Friendly and PDF