Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 10th October 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions
Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Indian Air Force (IAF) had recently celebrated its anniversary on 8th October. It was the ____________ anniversary of IAF.
(a) 85th 
(b) 90th
(c) 75th
(d) 80th
(e) 95th

S1. Ans.(a)
Sol. The Indian Air Force (IAF) had celebrated its 85th anniversary on 08th October 2017. The celebrations were marked by a stellar show in the skies by various aircraft at the Hindon Air Force Station in Ghaziabad. President Ram Nath Kovind has greeted the Indian Air Force on its 85th Anniversary.

Q2. The Committee on Haj Policy has recommended phasing out of subsidy for Haj pilgrims and allowing women devotees above ___________ of age to travel in a group of at least four without a male.
(a) 50 Years
(b) 55 Years
(c) 40 Years
(d) 45 years
(e) 35 Years

S2. Ans.(d)
Sol. The government was appointed Committee on Haj Policy has recommended phasing out of subsidy for Haj pilgrims and allowing women devotees above 45 years of age to travel in a group of at least four without a male. The Committee presented its report on New Haj policy 2018-22 to Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi in Mumbai.

Q3. India and Ethiopia has signed agreements on trade, communication and media to boost bilateral ties. What is the Capital city of Ethiopia?
(a) Baku
(b) Jakarta
(c) Addis Ababa
(d) Moscow
(e) Khartoum

S3. Ans.(c)
Sol. India and Ethiopia has signed agreements on trade, communication and media to boost bilateral ties. The agreements were signed after wide-ranging talks between President Ram Nath Kovind and his Ethiopian counterpart Mulatu Teshome at Addis Ababa in Ethiopia.

Q4. Coffee output in India is pegged to be a record 3.50 lakh tonnes in the 2017-18 marketing year started in October month on higher acreage. Which among the following state is the largest producer of coffee in India?
(a) Punjab
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Tamil Nadu
(e) Maharashtra

S4. Ans.(b)
Sol. Coffee output in India is pegged to be a record 3.50 lakh tonnes in the 2017-18 marketing year started this month on higher acreage. According to the Coffee Board, the final output stood lower by 10.34 percent at 3.12 lakh tonnes in 2016-17 marketing year from 3.48 lakh tonnes in the 2016. Karnataka is the largest producer of coffee in India.

Q5. Prasar Bharati has recently launched an online application system for music auditions across all genres for the All India Radio. Name the present Chairman of Prasar Bharati.
(a) Kuldeep Jadhav
(b) Om Prakash Mishra
(c) Sandeep Kumar
(d) A Surya Prakash
(e) Kiran Maurya


S5. Ans.(d)
Sol. Prasar Bharati Chairman A Surya Prakash has launched an online application system for music auditions across all genres for the All India Radio. 

Q6. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone for Bhadbhut Barrage to be built over ______________ Gujarat. 
(a) Sabarmati River
(b) Tapti River
(c) Narmada River
(d) Mahi River
(e) Ganga River

S6. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has laid the foundation stone for Bhadbhut Barrage to be built over Narmada River in Bharuch Gujarat. Mr Modi also flagged off the Antyodaya Express between Udhna in Surat and Jaynagar in Bihar.

Q7. President Ram Nath Kovind has launched 100 crore rupees Mata Amritanandamayi Math Project named ______________ to provide the filtration system for cleaning drinking water to 5000 villages across India.
(a) Namamitam
(b) Ammamitram
(c) Annamithram
(d) Ammadamayi
(e) Jeevamritham

S7. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind has launched 100 crore rupees Mata Amritanandamayi Math Project "Jeevamritham "to provide filtration system for cleaning drinking water to 5000 villages across India, in kollam district in Kerala.

Q8. A group of ministers (GoM) has been set up under Assam Finance Minister _____________ to make the composition scheme more attractive and also revisit GST rates on restaurants.
(a) Atul Bora
(b) Himanta Biswa Sarma
(c) Keshab Mahanta
(d) Parimal Suklabaidya
(e) Rihon Daimary

S8. Ans.(b)
Sol. A group of ministers (GoM) has been set up under Assam Finance Minister Himanta Biswa Sarma to make the composition scheme more attractive and also revisit GST rates on restaurants. The GST Council, chaired by Finance Minister Arun Jaitley had constituted the GoM.

Q9. Name the Indian Snooker Player who has clinched the World Open Under-16 Snooker Championship title at St. Petersburg in Russia.
(a) Anupama Ramachandran
(b) Vidya Pillai
(c) Brijesh Damani
(d) Tanuja Thakur
(e) Manish Jain

S9. Ans.(a)
Sol. India’s Anupama Ramachandran has clinched the World Open Under-16 Snooker Championship title at St. Petersburg in Russia.

Q10. The Archaeological Survey of India (ASI) is hosting an international conference on “Dialogue of Civilizations – IV” at Delhi, Gandhinagar and Dholavira. The first conference of this series was inaugurated in ___________ in 2013.
(a) Mexico
(b) Honduras
(c) Guatemala
(d) Turkey
(e) China

S10. Ans.(c)
Sol. The Archaeological Survey of India (ASI), Ministry of Culture is hosting an international conference on “Dialogue of Civilizations – IV” from 8th to 15th October 2017 at Delhi, Gandhinagar and Dholavira.  This conference is fourth in this series of ‘dialogues’ initiated by National Geographic Society in 2013. The first conference of this series was inaugurated in Guatemala in 2013 followed by Turkey in 2014 and China in 2015.

Q11. The government has made biometric identification Aadhaar mandatory for all post office deposits, PPF, the National Savings Certificate scheme and Kisan Vikas Patra. The Chief Executive Officer (CEO) of UIDAI is _____________.
(a) Vinay Pathak
(b) Anurag Mohanthy
(c) Byomkesh Chatterjee
(d) Ajay Bhushan Pandey
(e) Kamla Rani

S11. Ans.(d)
Sol. The government has made biometric identification Aadhaar mandatory for all post office deposits, PPF, the National Savings Certificate scheme and Kisan Vikas Patra. The Chief Executive Officer (CEO) of UIDAI is Dr. Ajay Bhushan Pandey. Unique Identification Authority of India has its Headquarters (HQ) in New Delhi.

Q12. Name the Intensified Mission that Prime Minister Shri Narendra Modi has recently launched with an aim to reach each and every child under two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered under the routine immunization program.
(a) Mission Kamdhenu
(b) Mission Balak
(c) Mission Boond
(d) Mission Navjeevan
(e) Mission Indradhanush

S12. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Shri Narendra Modi has launched the Intensified Mission Indradhanush (IMI) at Vadnagar in Gujarat. Through this programme, Government of India aims to reach each and every child under two years of age and all those pregnant women who have been left uncovered under the routine immunization program.

Q13. Name the country's first portal dedicated to para-sports that was launched recently in a bid to create awareness about para-sports and provide a platform to para sportspersons.
(a) theparasports.com
(b) thenationspride.com
(c) thenationpara.com
(d) theproudnation.com
(e) thenationsports.com

S13. Ans.(b)
Sol. In a bid to create awareness about para-sports and provide a platform to para sportspersons to narrate their stories of triumph and adversity, "thenationspride.com", the country's first portal dedicated to para-sports was launched.

Q14. Name the tennis player who has recently won the China Open title for 2017.
(a) Roger Federer
(b) Novak Djokovic
(c) Rafael Nadal
(d) Andy Murray
(e) Nick Kyrgios

S14. Ans.(c)
Sol. World number one Rafael Nadal (Spain) won his sixth title of this year. He defeated Nick Kyrgios (Australia) at the China Open 2017. Nadal, a 16-time Grand Slam winner, came to the Chinese capital Beijing on the back of winning his third US Open.

Q15. The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to _______________ "for his contributions to behavioral economics".
(a) Richard H. Thaler
(b) Kazuo Ishiguro
(c) Jacques Dubochet 
(d) Rainer Weiss
(e) Jeffrey C. Hall

S15. Ans.(a)
Sol. The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2017 was awarded to Richard H. Thaler "for his contributions to behavioral economics".


Print Friendly and PDF