Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 09th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Indian professional boxer _________ outslugged his Chinese opponent Zulpikar Maimaitiali to retain the WBO Asia Pacific Super Middleweight title and win the WBO Oriental Super Middleweight title. 
(a) Devendro Singh
(b) Vikas Krishan Yadav
(c) Shiva Thapa
(d) Vijender Singh
(e) Mary Kom

S1. Ans.(d)
Sol. Indian professional boxer Vijender Singh outslugged his Chinese opponent Zulpikar Maimaitiali to retain the WBO Asia Pacific Super Middleweight title and win the WBO Oriental Super Middleweight title. 

Q2. National Handloom Day was celebrated on 07th August to give an impetus to the sector and encourage the use of handmade loom. The main event of the National Handloom Day was celebrated in-
(a) Guwahati
(b) Kolkata
(c) Lucknow
(d) New Delhi
(e) Patna

S2. Ans.(a)
Sol. National Handloom Day was celebrated on 07th August 2017 to give an impetus to the sector and encourage the use of handmade loom. 7th of August was chosen to celebrate the day due to its special significance in India's history. It was on this day that the Swadeshi Movement was launched in 1905. The movement involved the revival of domestic products and production processes. In Assam, the main event of the National Handloom Day was celebrated in Guwahati. Chief Minister Sarbanand Sonowal, Minister of State for Textiles Ajay Tamta attended the program.

Q3. From 01st September 2017, Punjab National Bank (PNB) customers will have to pay charges for depositing cash above Rs. 5,000 in a non-base branch even if it is located in the same city. Who is the present Managing Director & Chief Executive Officer of PNB?
(a) Ranjit Sinha
(b) PS Jayakumar
(c) Melwyn O Rego
(d) R Subramaniakumar
(e) Sunil Mehta

S3. Ans.(e)
Sol. Come September, PNB customers will have to pay charges for depositing cash above Rs. 5,000 in a non-base branch even if it is located in the same city. Currently, the customers of Punjab National Bank have levied charges only for depositing cash over Rs. 25,000 at a non-base branch within the same city. It has been decided to revise the non-credit related charges (exclusive of GST) with effect from September 1st, 2017 for cash deposit above Rs. 5,000 at other than base branch within the same city. Sunil Mehta is Present Managing Director and Chief Executive Officer of PNB.

Q4. Which among the following state Government raise $270 million for the Green Climate Fund, which will be invested in integrated watershed programmes such as Jalyukt Shivar Yojana?
(a) Madhya Pradesh
(b) West Bengal
(c) Maharashtra
(d) Gujarat
(e) Rajasthan

S4. Ans.(c)
Sol. The 2030 Water Resources Group (2030WRG) will help the Maharashtra Government raise $270 million from the Green Climate Fund, which will be invested in integrated watershed programmes such as Jalyukt Shivar Yojana. The Green Climate Fund (GCF) is a new fund under the UN and is guided by the principles and provisions of the UN Framework Convention on Climate Change.

Q5. Two Iranian companies have signed the country’s biggest-ever car deal with multinational automobile manufacturer Group Renault to produce 150,000 cars, beginning in 2018. Renault based in-?
(a) Canada
(b) France
(c) USA
(d) Germany
(e) Japan

S5. Ans.(b)
Sol. Iran’s official news agency says two Iranian companies have signed the country’s biggest-ever car deal with French multinational automobile manufacturer Group Renault to produce 150,000 cars, beginning in 2018.

Q6. The Centre has declared entire Assam as a “disturbed” area under the controversial Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for one more month, citing various violent activities by insurgent groups ULFA, NDFB, and others. Who is the present Chief Minister of Assam?
(a) Mamata Banerjee
(b) Sarbananda Sonowal
(c) Naveen Patnaik
(d) Raghubar Das
(e) Nitish Kumar

S6. Ans.(b)
Sol. The Centre has declared entire Assam as a “disturbed” area under the controversial Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for one more month, citing various violent activities by insurgent groups ULFA, NDFB, and others. Sarbananda Sonowal is Chief Minister of Assam.

Q7. Name the player, who has defeated world record holder Usain Bolt in the 100-meter final in London recently.
(a) Dominic Pagon
(b) Lance Lumsden
(c) Doug Burke
(d) Alanna Broderick
(e) Justin Gatlin

S7. Ans.(e)
Sol. Justin Gatlin tore up Usain Bolt's farewell script as he stole world 100m gold with the run of his long and controversial career in London. Bolt was left with only a bronze in his final individual 100m race as 21-year-old Christian Coleman made it a USA one-two.

Q8. In which among the following cities a special event, ‘The dawn of cruise tourism in India’ was inaugurated in order to promote cruise tourism in India? 
(a) Gandhinagar
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Chennai

S8. Ans.(d)
Sol. In order to promote cruise tourism in India, a special event, ‘The dawn of cruise tourism in India’ was inaugurated in Mumbai.

Q9. India’s leading FMCG Britannia Industries would set up its largest plant in-?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Madhya Pradesh
(d) Kerala
(e) Uttar Pradesh

S9. Ans.(a)
Sol. India’s leading FMCG Britannia Industries would set up its largest plant in Maharashtra in a food park at Ranjangaon. There will be an investment of Rs 1000 crore at the Ranjangaon food park over a period of four to five years with an employment potential for 3000 people.

Q10. Name the company, which has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Telangana Department of Handloom and Textiles, to educate, train and enable weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers across the country.
(a) Apple India
(b) Paytm India
(c) Amazon India
(d) Facebook India
(e) Google India

S10. Ans.(c)
Sol. Amazon India has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Telangana Department of Handloom and Textiles, to educate, train and enable weavers and artisans to directly sell their products to Amazon customers across the country.

Q11. The Railways has earned an additional revenue of __________ in less than a year through the flexi fare scheme and there is no plan to discontinue it.
(a) Rs 1000 crore
(b) Rs 5020 crore
(c) Rs 2080 crore
(d) Rs 6010 crore
(e) Rs 540 crore

S11. Ans.(e)
Sol. The Railways has earned additional revenue of Rs 540 crore in less than a year through the flexi fare scheme and there is no plan to discontinue it. The scheme was launched on 09th September 2016, is applicable in Rajdhani, Shatabdi and Duronto trains, allowing 10 per cent of the seats to be sold at the normal fare and thereafter increasing it by 10 per cent with every 10 per cent of berths sold with a ceiling of 50 per cent.

Q12. Who will be the next or 45th Chief Justice of India?
(a) HJ Kania
(b) TS Thakur
(c) Ram Nath Kovind
(d) Dipak Misra
(e) J S Khehar

S12. Ans.(d)
Sol. The Union government appointed Justice Dipak Misra as the next Chief Justice of India. He will be replacing incumbent Justice J S Khehar, who is set to retire on August 27, 2017. It was Khehar who had recommended Misra's name to succeed him as the next Chief Justice of India. Justice Misra will be sworn in as the 45th Chief Justice of India by President Ram Nath Kovind on August 27. Justice Misra will retire on October 2, 2018.

Q13. Who is the current Minister for Road Transport and Highways and Shipping?
(a) Ajay Tamta
(b) Suresh Prabhu
(c) Nitin Gadkari
(d) Rajnath Singh
(e) Giriraj Singh

S13. Ans.(c)
Sol. Nitin Gadkari is the current Minister for Road Transport and Highways and Shipping.

Q14. The eighth meeting of the Regional Technical Group of Confidence Building Measure on Trade, Commerce & Investment Opportunities under the Heart of Asia – Istanbul Process was hosted by-
(a) Sri Lanka
(b) India
(c) Pakistan
(d) Nepal
(e) China

S14. Ans.(b)
Sol. The eighth meeting of the Regional Technical Group of Confidence Building Measure on Trade, Commerce & Investment Opportunities under the Heart of Asia – Istanbul Process was hosted by India in New Delhi.

Q15. Which among the following company and Triumph Motorcycles UK has announced a global partnership recently? 
(a) Bajaj Auto
(b) Hero Moto
(c) Suzuki India
(d) Yamaha Automobiles
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(a)
Sol. Bajaj Auto and Triumph Motorcycles UK have announced a global partnership. This non-equity tie-up between Bajaj and Triumph will enable the former to build a range of mid-capacity motorcycles, building on the collective strengths of both companies.