Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 15th August 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The second Seminar on ‘Make in India’ projects for Indian Army was held in ____________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Hyderabad

S1. Ans.(b)
Sol. The second Seminar on ‘Make in India’ projects for Indian Army was held at India Habitat Centre, New Delhi jointly under aegis of Indian Army and Cll. During the course of the seminar, a round table interaction of various Directorates of Integrated Headquarters of MoD (Army) with industry reps was also held at the same venue.

Q2. Ministry of State for Culture and Tourism has recently organized a Sankalp Se Siddhi (Attainment through Resolve) Program in which of the following city?
(a) Sikkim
(b) Dispur
(c) Coimbatore
(d) Raipur
(e) Mangalore

S2. Ans.(c)
Sol. Ministry of State for Culture and Tourism has recently organized a Sankalp Se Siddhi (Attainment through Resolve) Program at  SriRamalingaSowdambigai College of Science and Commerce, Onappalayam, Coimbatore.  Minister of State for Culture and Tourism (Independent Charge), Dr. Mahesh Sharma graced the occasion.

Q3. A three-day annual cultural festival named _____________ was organized recently by the government of Puducherry.
(a) Fete de Puducherry
(b) Fest de Puducherry
(c) Celebration at Puducherry
(d) Colours of India
(e) Festival of Puducherry

S3. Ans.(a)
Sol. A three-day annual cultural festival named ‘Fete de Puducherry’ was organised recently by the government of Puducherry. The festival is held in
association with the South Zone Cultural Centre Thanjavur (Tamil Nadu) every year to bring to focus the multi-faceted cultural features of various states.

Q4. Gabriel Chundan won the 65th edition of the prestigious Nehru Trophy held recently at Kerala. Nehru Trophy is related with which sports?
(a) Hockey
(b) Football
(c) Badminton
(d) Boat Race
(e) Kabaddi

S4. Ans.(d)
Sol. Gabriel Chundan, the snake boat powered by oarsmen of Thuruthippuram Boat Club, won the 65th edition of the prestigious Nehru Trophy held at the Punnamda Lake, Kerala.

Q5. Environment Ministry of India has recently launched ‘GajYatra’ to mark World Elephant Day 2017. World Elephant Day is observed globally on __________.
(a) 14 August
(b) 13 July
(c) 12 August
(d) 16 July
(e) 13 August

S5. Ans.(c)
Sol. Environment Ministry of India has recently launched ‘GajYatra’ to mark World Elephant Day 2017. World Elephant Day is observed globally on 12 August.

Q6. On which TherapyIndia's first online course was launched recently by Infusion Nurses Society (INS)?
(a) Physio
(b) Infusion
(c) Muscular
(d) Infant
(e) Molecular

S6. Ans.(b)
Sol. India's first online course on Infusion Therapy was launched recently by Infusion Nurses Society (INS) which is a global authority in infusion therapy.

Q7. Indian Coast Guard has recently commissioned the fifth in the series of six 105-metre offshore patrol vessels (OPVs). What is the name of this ship?
(a) Drona
(b) Arjun
(c) Vijay
(d) Parakram
(e) Shaurya

S7. Ans.(e)
Sol. Indian Coast Guard ship 'Shaurya', the fifth in the series of six 105-metre offshore patrol vessels (OPVs), was commissioned in Goa by Union Minister for Petroleum and Natural Gas DharmendraPradhan. The OPV which is propelled by 9100 kilowatt diesel engine, has been designed and built indigenously by Goa Shipyard Ltd.

Q8. Name the Chief Executive Officer (CEO) at public broadcaster Prasar Bharati who has been appointed as the chief of Rajya Sabha TV.
(a) Ambati Velthaty
(b) Shikhar Paul
(c) Diwakar Saxena
(d) Shashi Shekhar Vempati
(e) Amar Pratap Singh

S8. Ans.(d)
Sol. ShashiShekharVempati, chief executive officer (CEO) at public broadcaster PrasarBharati has been appointed as the chief of RajyaSabha TV.

Q9. Which of the following state has recently launched 'She Means Business' program of Facebook for women entrepreneurs across the state?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) Odisha
(d) Uttar Pradesh
(e) Madhya Pradesh

S9. Ans.(c)
Sol. Chief minister of Odisha Naveen Patnaik launched 'She Means Business' programme of Facebook for women entrepreneurs in Odisha. Under the scheme 25, 000 women entrepreneurs and self-help group (SHG) members will be given training on digital marketing skills within next one year.

Q10. Name the state that has recently launched Namo Yuva Rojgar Kendra, an initiative providing job opportunities to unemployed youth.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
(e) Assam

S10. Ans.(b)
Sol. Maharashtra Chief Minister DevendraFadnavis launched NamoYuvaRojgar Kendra, an initiative providing job opportunities to unemployed youth in Mumbai.

Q11. Name the sprinter, who recently took official retirement from racing.
(a) Usain Bolt
(b) Yohan Blake
(c) Moruga Swan
(d) ShimowaBhan
(e) Yaship Grow

S11. Ans.(a)
Sol. The greatest sprinter of modern times, Usain Bolt today said good bye to the Athletics world. Running the final race of his career, the 30-year-old Bolt suffered cramps on his left hamstring.

Q12. In the 7th Asian Championship Shotgun, Mairaj-Rashmmi pair of India bagged a gold medal in the skeet mixed team event. The event was held in _____________.
(a) Jakarta, Indonesia
(b) New Delhi, India
(c) Astana, Kazakhstan
(d) Shanghai, China
(e) Tokyo, Japan

S12. Ans.(c)
Sol. In the 7th Asian Championship Shotgun, Mairaj-Rashmmi pair of India bagged a gold medal in the skeet mixed team event. The event was held in Astana, Kazakhstan.

Q13. To which of the following country, the World Health Organization (WHO) has recently declared free of polio?
(a) Iran
(b) Iraq
(c) Indonesia
(d) Somalia
(e) The UAE

S13. Ans.(d)
Sol. The World Health Organisation (WHO) declared Somalia free of polio. The UN health agency announced that it had not recorded any case of polio disease in Somalia in the last three years.

Q14. Name the Veteran journalist who has been chosen for the first Kesari Media Award.
(a) P S Katre
(b) Amar Bhanwala
(c) Jason Chaddha
(d) M K Bhargawa
(e) T J S George

S14. Ans.(e)
Sol. Veteran journalist T J S George has been chosen for the first Kesari Media Award, instituted by the Kesari Memorial Journalist Trust. The award comprises a purse of Rs 50,000, citation and a statuette designed by renowned artist Bhatathiri.

Q15. Name the IAS officer who has been appointed as Executive Director of World Bank to represent the constituency of India, Bangladesh, Bhutan and Sri Lanka for three years.
(a) T. SuwarnaRaju
(b) S. Aparna
(c) KiranRawat
(d) SulekhaRupenwar
(e) Akhil Kumar Jyoti

S15. Ans.(b)
Sol. S. Aparna, an IAS officer from Gujarat cadre has been appointed as Executive Director, World Bank to represent the constituency of India, Bangladesh, Bhutan and Sri Lanka for three years.

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF