Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 12th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. India's indigenously developed third generation anti-tank guided missile (ATGM) Nag has been successfully flight tested by Defence Research and Development Organization (DRDO). The missile can hit a target up to _______________.
(a) 4 km
(b) 13 km
(c) 5 km
(d) 7 km
(e) 10 km

S1. Ans.(d)
Sol. India's indigenously developed third generation anti-tank guided missile (ATGM) Nag has been successfully flight tested by Defence Research and Development Organization (DRDO) in deserts of Rajasthan, marking the completion of development trials. The missile can hit a target up to seven km.

Q2. From which of the following Sailing Vessel, Defence Minister Nirmala Sitharaman flagged off the Navika Sagar Parikrama by an all-women crew of Indian Navy?
(a) INS Varuna
(b) INS Tarini
(c) INS Parakram
(d) INS Aditi
(e) INS Vasundhara

S2. Ans.(b)
Sol. Defence Minister Nirmala Sitharaman flagged off the Navika Sagar Parikrama by an all-women crew of Indian Navy aboard Indian Naval Sailing Vessel (INSV) Tarini in Goa.

Q3. What was the position of India in the medals tally at the Moscow Shotgun World Championships?
(a) 5th
(b) 3rd
(c) 6th
(d) 8th
(e) 4th

S3. Ans.(a)
Sol. India has finished fifth in the medals tally with one gold and two silver medals at the Moscow Shotgun World Championships. Only 16 of the 76 participating nations got amongst the medals and Italy topped the tally with nine gold medals for a total of 17 medals in all.

Q4. Name the Indian Ambassador in UAE who has recently inaugurated the second Indian Workers’ Resource Centre (IWRC) in UAE to provide support and counseling to Indians in distress.
(a) Ravi Prakash Jha
(b) N Balalakshmi
(c) Surinder Sran
(d) Navdeep Chadda
(e) Navdeep Singh Suri

S4. Ans.(e)
Sol. Indian Ambassador in UAE Navdeep Singh Suri inaugurated the second Indian Workers’ Resource Centre (IWRC) in UAE to provide support and counseling to Indians in distress.

Q5. Who was the winner of Men's Singles in the 2017 US Open tennis tournament?
(a) Roger Federer
(b) Kevin Anderson
(c) Rafael Nadal
(d) Stan Wawrinka
(e) Chan Yung-jan

S5. Ans.(c)

Sol. The 2017 US Open was the fourth and final Grand Slam event of the year. Rafael Nadal was the winner of Men's Singles. With this win, Nadal captured his third US Open title and his 16th Grand Slam title overall. He defeated Kevin Anderson.


Q6. With which of the following Bank, state-run firm BSNL has teamed up to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country?
(a) State bank of India
(b) Indian Overseas Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Union Bank
(e) HDFC Bank

S6. Ans.(c)
Sol. Punjab National Bank and state-run firm BSNL teamed up to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country. PNB Speedway wallet will operate like any other mobile wallet for paying bills, recharging phone besides its users will be able to deposit and withdraw money from authorized retail outlets.

Q7. Securities and Exchange Board of India has set up an advisory committee to discuss a proposal for extending stock market trading hours. The 19-member committee is headed by _______________.
(a) Jayanth R Varma
(b) Mahendra Kumar
(c) Vandana Sahu
(d) Kumar Nagendra
(e) Yogesh Kataria

S7. Ans.(a)
Sol. Securities and Exchange Board of India has set up an advisory committee to discuss a proposal for extending stock market trading hours. The 19-member committee is led by Jayanth R Varma, professor, Indian Institute of Management, Ahmedabad.

Q8. In which of the following city, Vice President M Venkaiah Naidu has recently laid the foundation stone for the country’s first ‘green-field’ smart city?
(a) Ahemedabad
(b) Lucknow
(c) Kochi
(d) Ranchi
(e) Chennai

S8. Ans.(d)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu laid the foundation stone for Ranchi Smart City coming up on the Heavy Engineering Corporation (HEC) land. According to the Urban Development Minister CP Singh, this would be the country’s first ‘green-field’ smart city.

Q9. The air forces of China and Pakistan has recently begun a joint training exercise in China. This joint exercise is named as ____________.
(a) Nazeer V
(b) Shah-Alam VI
(c) Babur V
(d) Kareem V
(e) Shaheen VI

S9. Ans.(e)
Sol. The air forces of China and Pakistan began a joint training exercise named "Shaheen VI" and deployed their latest fighter jets and AWACS aircraft. China has dispatched J-11 fighters, JH-7 fighter-bombers, KJ-200 AWACS aircraft and ground forces including surface-to-air missile and radar troops.

Q10. Who was the Runner-up of Men's Singles in the 2017 US Open tennis tournament and from which country he belongs to?
(a) Rafael Nadal, Spain
(b) Roger Federer, Switzerland
(c) Kevin Anderson, South Africa
(d) Sloane Stephens, USA
(e) Jamie Murray, UK

S10. Ans.(c)
Sol. Kevin Anderson of South Africa was the Runner-up of Men's Singles in the 2017 US Open tennis Tournament.

Q11. Who is the present MD & CEO of Punjab National Bank?
(a) Malweyn Rego
(b) Usha Ananthasubramanian
(c) Rana Kapoor
(d) Sunil Mehta
(e) Mahesh Kumar Jain

S11. Ans.(d)
Sol. Sunil Mehta is the MD & CEO of Punjab National Bank. PNB is headquartered in New Delhi.

Q12. India Regulation Board, Securities and Exchange Board of India was recently in News. It was established in ______________.
(a) 1994
(b) 1992
(c) 1980
(d) 1990
(e) 1998

S12. Ans.(b)
Sol. An advisory committee of the Securities and Exchange Board of India is likely to discuss a proposal for extending stock market trading hours. Ajay Tyagi is the Present Chairman of SEBI. SEBI was set up on 12th April 1992.

Q13. Name the Private sector lender that has signed a confidentiality agreement with India's second largest Microfinance Company Bharat Financial Inclusion for the proposed merger between them.
(a) IndusInd Bank
(b) HDFC Bank
(c) Axis Bank
(d) Karnataka Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S13. Ans.(a)
Sol. Private sector lender IndusInd Bank and India's second largest Microfinance company Bharat Financial Inclusion have signed a confidentiality agreement for the proposed merger between them.

Q14. The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has recently raised the upper age limit for joining the National Pension Scheme (NPS) to 65 years. Who is the present Chairman of PFRDA?
(a) Prashant Tomar
(b) Mahendra Nath Balla
(c) Shivkumar Swami
(d) Hemant Contractor
(e) Nathu Kumar Singh

S14. Ans.(d)
Sol. The Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has recently raised the upper age limit for joining the National Pension Scheme (NPS) to 65 years. Hemant Contractor is the Chairman of PFRDA.

Q15. Who is the Present Governor of Jharkhand?
(a) Ram Naik
(b) Krishan Kant Paul
(c) Banwarilal Purohit
(d) Palaniswamy Sathasivam
(e) Smt Droupadi Murmu

S15. Ans.(e)
Sol. Smt Droupadi Murmu is the Present Governor of Jharkhand. Shri Raghubar Das is the CM of Jharkhand.

You may also like to Read:

Print Friendly and PDF