Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 9th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following state government has signed an MoU with the US-based Hyperloop Transportation Technologies (HTT) to build India's first Hyperloop system?
(a) Telangana
(b) Uttar Pradesh
(c) Andhra Pradesh
(d) Uttarakhand
(e) Rajasthan

S1. Ans.(c)
Sol. The Andhra Pradesh government has signed an MoU with the US-based Hyperloop Transportation Technologies (HTT)to build India's first Hyperloop system. The planned project is aimed at connecting cities Amaravati and Vijayawada in Andhra Pradesh, supposedly covering the distance of over 35 km in just five minutes.

Q2. International Literacy Day is celebrated across the world on _________________.
(a) 18 September
(b) 08 September
(c) 10 September
(d) 09 September
(e) 15 September

S2. Ans.(b)
Sol. International Literacy Day is celebrated across the world on 08th September. On this day, in the year 1965, the World Congress of Ministers of Education met in Tehran for the first time to discuss the program of education at the international level.  The UNESCO in its 14th Session in November 1966, declared 8th September as the International Literacy Day.

Q3. Indian Navy and Sri Lankan Navy have begun the 2017 Exercise at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. This exercise is named as ______________.
(a) Indo-Sri-X
(b) SRIND-X
(c) LANIND-X
(d) SLINEX 2017
(e) Shakti-XI

S3. Ans.(d)
Sol. Indian Navy and Sri Lankan Navy has begun the 2017 Sri Lanka-India Exercise (SLINEX) at Visakhapatnam, Andhra Pradesh. SLINEX 17 aims at reinforcing strong neighbourly ties between both countries underscored by extensive maritime interaction and improved understanding.

Q4. Name the person who has recently resigned as the President and Co-founder of MakeMyTrip.
(a) Rajiv Nigan
(b) Ratnesh Shukla
(c) Ashish Kashyap
(d) Rupesh Thakur
(e) Dinesh Takral

S4. Ans.(c)
Sol. Ashish Kashyap resigned as the President and Co-founder of MakeMyTrip with effect from 30 September 2017. As per the settlement agreement, Kashyap will be under non-solicitation and non-competition obligation for the next two years.

Q5. Nestle has set up its first Food Safety Institute in Manesar, Gurugram. It was inaugurated by FSSAI CEO. Who is the present CEO of FSSAI?
(a) Ravi Pratap Singh
(b) Rakesh Sharma
(c) Lokesh Kumar
(d) Praveen Verma
(e) Pawan Kumar Agarwal

S5. Ans.(e)
Sol. The new FSSAI CEO Pawan Kumar Agarwal inaugurated the Nestle Food Safety Institute in Manesar, Gurugram. It will provide guidance and training on food safety. The FSSAI has been working with Nestle India for setting up the institute at Manesar. While this is the first such institute in India, Nestle already runs a similar Institute each in China and Lausanne, Switzerland.

Q6. Name the person who has been recently appointed as the Chairman of Press Trust of India, the country’s largest news agency.
(a) Sanjeev Singh
(b) ViveckGoenka
(c) Rajiv Goel
(d) Kamal Nath Tripathi
(e) Sushma Singh

S6. Ans.(b)
Sol. Viveck Goenka, Chairman and Managing Director of the Express Group was elected Chairman of Press Trust of India, the country’s largest news agency.

Q7. Which of the following Insurance Company has recently got capital markets regulator SEBI's go-ahead for its estimated Rs 6,000 crore initial public offer (IPO)?
(a) Apollo Munich Health Insurance
(b) Cigna TTK
(c) Bajaj Allianz General Insurance
(d) ICICI Lombard GIC
(e) GIC Re

S7. Ans.(d)
Sol. ICICI Lombard General Insurance Company has got capital markets regulator SEBI's go-ahead for its estimated Rs 6,000 crore initial public offer (IPO).

Q8. Airtel Business has recently launched 'Airtel GST Advantage' - a solution designed to enable small businesses and start-ups. Who is the Director & CEO of Airtel Business?
(a) Rajiv Kumar
(b) PritiChauhan
(c) Ashok Ganapathy
(d) ShubhamAgrawal
(e) Mahesh Mishra

S8. Ans.(c)
Sol. Airtel Business, the B2B arm of telecom major BhartiAirtel, has launched Airtel GST Advantage - a solution designed to enable small businesses and start-ups to file their GST returns “accurately, securely and seamlessly.” Ashok Ganapathy is the Director& CEO of Airtel Business.

Q9. In which of the following Indian city, Amazon has recently opened its largest fulfilment centre?
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) Bengaluru
(d) Mangalore
(e) Kochi

S9. Ans.(a)
Sol. Amazon opened its largest fulfilment centre in India on the outskirts of Hyderabad, near the Rajiv Gandhi International Airport, Shamshabad. The 400,000 sq feet centre with close of 2.1 million cubic feet of storage space is the 5th such centre in Telangana. With this, the US major has ramped up its storage capacity to 3.2 million cubic feet in the State alone.

Q10. What was the theme announced by UNESCO for International Literacy Day 2017?
(a) Literacy Around the World
(b) Literacy for Individual
(c) Literacy in Shining World
(d) Literacy for Everyone
(e) Literacy in a digital world

S10. Ans.(e)
Sol. International Literacy Day is celebrated across the world on 08th September. The theme announced by UNESCO for 2017 is `Literacy in a digital world’.

You may also like to Read: