Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 28th September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Indian Defense unit that has signed a contract with Research Centre Imarat (RCI) for the supply of Medium Range Surface-to-Air Missiles (MRSAM) to Indian Army.
(a) DRDO
(b) BDL
(c) HAL
(d) Tata Advanced Systems
(e) Reliance Defense and Engineering

S1. Ans.(b)
Sol. Bharat Dynamics Limited (BDL) has signed a contract with Research Centre Imarat (RCI) for the supply of Medium Range Surface-to-Air Missiles (MRSAM) to Indian Army.

Q2. The International Cricket Council (ICC) has recently announced several changes to the existing template of the cricket. As per the new change, the thickness of the edges of the bat can’t be more than ____________.
(a) 45mm
(b) 40mm
 (c) 37mm
(d) 43mm
(e) 35mm

S2. Ans.(b)
Sol. The International Cricket Council (ICC) has announced several changes to the existing template of how the sport of cricket is played. The restriction on the length and width of bats remain unchanged but the thickness of the edges can’t be more than 40mm and the overall depth can be 67 mm at the most.

Q3. Name the newly appointed Chairman and Managing Director (CMD) of India's biggest oil and gas producer Oil and Natural Gas Corporation Limited (ONGC).
(a) Dinesh K Sarraf
(b) Bimal Sarna
(c) Shashi Shankar
(d) Swarup Saroha
(e) Vikram Saraswat

S3. Ans.(c)
Sol. Shashi Shankar was appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of India's biggest oil and gas producer ONGC. Shankar, at present director (technical and field services), ONGC, will take over the charge as CMD from October 1. He will replace Dinesh K Sarraf. Mr Shankar will have a nearly four-year term until March 2021.

Q4. Name the two Indian women have featured on Fortune's list of Most Powerful Women in business outside the US.
(a) Chanda Kochhar and Shikha Sharma
(b) Arundhati Bhattacharya and Shikha Sharma
(c) Chanda Kochhar and Neeta Ambani
(d) Usha Ananthasubramanian and Shikha Sharma
(e) Usha Ananthasubramanian and Neeta Ambani

S4. Ans.(a)
Sol. Two Indian women have featured on Fortune's list of Most Powerful Women in business outside the US. Managing Director and CEO of ICICI Bank Chanda Kochhar was ranked fifth and Managing Director and CEO of Axis Bank Shikha Sharma was ranked at 21.

Q5. The World Tourism Day is celebrated across the world on ___________.
(a) 22 September
(b) 23 September
(c) 28 September
(d) 27 September
(e) 30 September

S5. Ans.(d)
Sol. The World Tourism Day is celebrated across the world on 27th of September.  Its purpose is to foster awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value.  The theme for World Tourism Day 2017 is 'Sustainable Tourism – a Tool for Development'.

Q6. Eman Ahmed who was once the world’s heaviest woman has passed away recently. She was from which country?
(a) Oman
(b) Egypt
(c) Indonesia
(d) Yemen
(e) Afghanistan

S6. Ans.(b)
Sol. Eman Ahmed, the world’s heaviest woman who made news when she arrived in Mumbai earlier this year for a weight-loss surgery, passed away in Abu Dhabi. Eman Ahmed Abd El Aty was an Egyptian woman.

Q7. The Kandla Port has been recently renamed as ______________.
(a) Atal Port
(b) Lal Bahadur Shastri Port
(c) Deendayal Port
(d) Mahatma Gandi Port
(e) Sandesh Port

S7. Ans.(c)
Sol. The Kandla Port, one of the top 12 major ports in the country, has been renamed as Deendayal Port in the name of Hindutva icon Pandit Deendayal Upadhyay.

Q8. Name the young boy from Srinagar who has recently become the brand ambassador for Swachhata Hi Seva campaign.
(a) Bilal Dar
(b) Aaroha Shah
(c) Omar Abdullah
(d) Amar Khan
(e) Aramis Sayyed

S8. Ans.(a)
Sol. Bilal Dar, a young boy from Srinagar has become the brand ambassador for Srinagar Municipal Corporation. Dar has been contributing to the  ‘Swachhta Abhiyan’ since the age of 12.

Q9. In which of the following country, India has launched "Incredible India!" campaign to woo travellers and make them aware of magnificent holiday options in the country?
(a) France
(b) Croatia
(c) Turkey
(d) Egypt
(e) Oman

S9. Ans.(d)
Sol. India launched a campaign to woo Egyptian travellers and make them aware of magnificent holiday options in the country. The month-long "Incredible India!" campaign has been organised by the Embassy of India in Cairo. Cairo is the capital and largest city of Egypt.

Q10.  The theme for World Tourism Day 2017 is ______________.
(a) Tourism and the quality of life
(b) Pride in travel: good guests and good hosts
(c) Tourism: an unrecognized industry, a service to be released
(d) Sustainable Tourism – a Tool for Development
(e) Quality staff, quality tourism

S10. Ans.(d)
Sol. The World Tourism Day is celebrated across the world on 27th of September.  Its purpose is to foster awareness among the international community of the importance of tourism and its social, cultural, political and economic value.  The theme for World Tourism Day 2017 is 'Sustainable Tourism – a Tool for Development'.

Q11. Which among the following is the world’s third-biggest energy company, according to Platts Top 250 Global Energy Company Rankings?
(a) TATA Power
(b) Reliance Industries Ltd
(c) ONGC
(d) IOCL
(e) CIL

S11. Ans.(b)
Sol. Reliance Industries Ltd (RIL) is the world’s third-biggest energy company behind Russian gas firm Gazprom and German utility E.ON, according to Platts Top 250 Global Energy Company Rankings. State-owned Indian Oil Corp (IOC) climbed to 7th position in the 2017 ranking, up from 14th rank in 2016. Oil and Natural Gas Corp (ONGC) was placed at 11th position in 2017 as against 20th in 2016.

Q12. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh launched the 'PENCIL Portal' at the National Conference on Child Labour organised by the Ministry of Labour and Employment. PENCIL is abbreviated as _______________________.
(a) Platform for Efficient Enforcement for No Child Labour
(b) Platform for Effective Empowerment for No Child Labour
(c) Platform for Efficient Empowerment for No Child Labour
(d) Platform for External Empowerment for No Child Labour
(e) Platform for Effective Enforcement for No Child Labour

S12. Ans.(e)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh launched the Platform for Effective Enforcement for No Child Labour (PENCIL) Portal at the National Conference on Child Labour organised by the Ministry of Labour and Employment. The PENCIL is an electronic platform that aims at involving Centre, State, District, Governments, civil society and the general public in achieving the target of child labour free society.

Q13. Name the country that has recently sworn in Joao Lourenco as the country's President, making him the first new President of the country in 38 years.
(a) Angola
(b) Namibia
(c) Republic of the Congo
(d) Zimbabwe
(e) Kenya

S13. Ans.(a)
Sol. Angola swore in Joao Lourenco as the country's President, making him the first new President of the country in 38 years. This comes after the previous president, Jose Eduardo dos Santos, announced his retirement and chose Lourenco as his successor.

Q14. The Central Industrial Security Force (CISF) security at which airport has been recognized as the best service in this domain by a global quality rating agency?
(a) Delhi Airport
(b) Varanasi Airport
(c) Vijayawada Airport
(d) Mumbai Airport
(e) Bangalore Airport

S14. Ans.(d)
Sol. The Central Industrial Security Force (CISF) security at the Chhatrapati Shivaji International Airport (CSIA) in Mumbai has been recognised as the best service in this domain by a global quality rating agency.

Q15. What was the Ranking of India in the global competitiveness ranking of 137 countries by the World Economic Forum (WEF)?
(a) 35th
(b) 45th
(c) 40th
(d) 54th
(e) 64th

S15. Ans.(c)
Sol. India remains the most competitive country in South Asia, appearing at No. 40 in the global competitiveness ranking of 137 countries by the World Economic Forum (WEF). The ranking is one lower than last year.

You may also like to Read:
 


Print Friendly and PDF