Current Affairs Questions for IBPS RRB PO and Clerk 2017: 3rd September 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions Based on The Hindu

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Metal and Mining major ____________ has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO.
(a) Larsen and Toubro
(b) Hindalco Industries
(c) Vedanta Ltd
(d) Hindustan Copper Ltd
(e) Hindustan Zinc Ltd

S1. Ans.(c)
Sol. Metal and mining major Vedanta Ltd has appointed Kuldip Kaura as its interim CEO. Kaura succeeds Tom Albanese, who steps down as CEO and from the board. The company has a presence across India, South Africa, Namibia, Australia and Ireland.

Q2. Prime Minister Narendra Modi is on two nation tour to China and Myanmar. What is the Capital of Myanmar?
(a) Yangon
(b) Naypyidaw
(c) Mandalay
(d) Bagan
(e) Pathein

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi is on two nation tour to China and Myanmar. In the first leg of his three day tour to China, Mr Modi will reach Xiamen to attend the 9th BRICS Summit there. Naypyidaw is the Capital of Myanmar.

Q3. Which of the following Indian city was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO?
(a) Varanasi
(b) Gaya
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata
(e) Kochi

S3. Ans.(c)
Sol. Gujarat’s commercial capital Ahmedabad was formally accorded the status of India’s first World Heritage City by UNESCO. UNESCO Director General Irina Bokova handed over the certificate declaring Ahmedabad as a ‘World Heritage City’ to Gujarat Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar.

Q4. In which city, PM Narendra Modi has recently inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017?
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Ahemedabad

S4. Ans.(d)

Sol. PM Narendra Modi inaugurated the two-day annual conference, Rajaswa Gyan Sangam, 2017 Vigyan Bhawan, New Delhi. The conference was jointly organized by the Central Board of Direct Taxes and the Central Board of Excise and Customs.

Q5. Who among the following is the newly appointed Chairperson of Central Board of Secondary Education (CBSE)?
(a) Rajesh Kumar
(b) Arun Agnihotri
(c) varun Badola
(d) Shankar Anand
(e) Anita Karwal

S5. Ans.(e)
Sol. IAS officer Anita Karwal was appointed as the new Chairperson of Central Board of Secondary Education, CBSE. The 1988-batch officer from Gujarat cadre is currently serving as additional secretary in HRD Ministry. She would be replacing Rajesh Kumar Chaturvedi, who has been appointed as Director General of the National Skill Development Agency.

Q6. Defence major SAAB has recently announced its tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s program. SAAB is a defence company based in __________.
(a) Sweden
(b) Norway
(c) Iran
(d) France
(e) Russia

S6. Ans.(a)
Sol. Swedish defence major SAAB announced its tie-up with Adani Group to manufacture the Gripen E fighter jets in India under the Defence Ministry’s $10 billion single-engine fighter jet procurement program.

Q7. In which of the following country, the world's highest sandcastle has been built recently (16.68 meters tall)?
(a) China
(b) USA
(c) France
(d) Germany
(e) Russia

S7. Ans.(d)
Sol. The world's highest sandcastle is now standing 16.68 meters tall in the German city of Duisburg. A German travel operator organized the construction of the mammoth sandcastle, bringing in 3,500 tons of sand over the past three and a half weeks to the site at a former steelworks in the inland city. It takes the title from a 14.84-metre sandcastle built early this year in India by sand artist Sudarsan Pattnaik.

Q8. Name the person who has been nominated as the next U.S ambassador to India.
(a) David C. Mulford
(b) Kenneth I. Juster
(c) Timothy J. Roemer
(d) Nancy J. Powell
(e) Richard R. Verma

S8. Ans.(b)
Sol. Kenneth I. Juster, deputy director of the National Economic Council at the White House, has been nominated as the next U.S ambassador to India.

Q9. Who is the present chancellor of Germany?
(a) Frank-Walter Steinmeier
(b) Joachim Gauck
(c) Angela Merkel
(d) Christian Wulff
(e) Horst Seehofer

S9. Ans.(c)
Sol. Angela Merkel is the present stateswoman and chancellor of Germany.

Q10. Who is the Present Director-General of UNESCO?
(a) Margaret Chan
(b) T A Ghebreyesus
(c) Ban ki Moon
(d) Irina Bokova
(e) Angela Merkel

S10. Ans.(d)
Sol. UNESCO stands for United Nations Educational Scientific and Cultural Organization. Irina Bokova is the Present Director-General of UNESCO.



Print Friendly and PDF