Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 20th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 20th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Which of the following country will host a meeting of WTO member countries in February 2018 to muster support for food security and other issues?
(a) Canada
(b) Indonesia
(c) India
(d) Russia
(e) France

S1. Ans.(c)
Sol. India will host a meeting of WTO member countries in February 2018 to muster support for food security and other issues. The announcement was made by Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu in New Delhi.

Q2. Name the India’s top-ranked junior shuttler who won U-17 and U-19 singles titles at Badminton junior Nationals in Guwahati, Assam.
(a) Anjali Barua
(b) Laxmi Kumari
(c) Bannya Kabiraj
(d) Aakarshi Kashyap
(e) Karishma Rai

S2. Ans.(d)
Sol. India’s top-ranked junior shuttler Aakarshi Kashyap won U-17 and U-19 singles titles at Badminton junior Nationals in Guwahati, Assam. In Under-17 category, 16-year-old from Bhilai defeated Malvika Bansod in the final. In under 19 categories final, Kashyap has beaten Vaidehi Choudhari.

Q3. Indian junior boxers had clinched total 11 Medals at the fifth International Sven Lange Memorial Tournament. The tournament was held in ______________.
(a) Japan
(b) Germany
(c) China
(d) Libya
(e) UAE

S3. Ans.(b)
Sol. Indian junior boxers had clinched total 11 Medals (six gold, four silver and a bronze medal) at the fifth International Sven Lange Memorial Tournament, to finish as overall champions in the German city of Schwerin.

Q4. India currently ranks _____________ out of 127 countries on the Global Innovation Index (GII) 2017.
(a) 66th
(b) 65th
(c) 54th
(d) 50th
(e) 60th

S4. Ans.(e)
Sol. India currently ranks 60th out of 127 countries on the Global Innovation Index (GII) 2017 as compared to 66th rank on GII 2016. The list was topped by Switzerland. NITI Aayog, Department of Industrial Policy & Promotion (DIPP) and Confederation of Indian Industry (CII) together launched a mega initiative “India Innovation Index”.

Q5. Goa has recently celebrated its Liberation Day. The state was liberated in ______________ from Portuguese control.
(a) 1956
(b) 1954
(c) 1961
(d) 1964
(e) 1975

S5. Ans.(c)
Sol. Goa has celebrated its 56th Liberation Day. The state was liberated on 19th December in 1961 from Portuguese control after almost 450 years of colonial rule.

Q6. Name the country that has overtaken Saudi Arabia for the first time to become India's top crude oil supplier in the current fiscal.
(a) Iraq
(b) Iran
(c) UAE
(d) Kuwait
(e) Mexico

S6. Ans.(a)
Sol. Iraq has overtaken Saudi Arabia for the first time to become India's top crude oil supplier in the current fiscal, according to the Oil Minister Dharmendra Pradhan. Saudi Arabia traditionally has been India's top oil source but in the April-October period of 2017-18, Iraq dethroned it, supplying 25.8 million tonnes (MT) of oil.

Q7. Name the Eminent poet who will be given the 31st Moortidevi Award for the year 2017.
(a) Haraprasad Das
(b) C C Radhakrishnan
(c) Vishwanath Tripathi
(d) Joy Goswami
(e) Kolakaluri Enoch

S7. Ans.(d)
Sol. Eminent Bengali poet Joy Goswami will be given the 31st Moortidevi Award for the year 2017. The committee, headed by poet and scholar Satya Vrat Shastri, unanimously decided to confer the award upon Goswami for his poetry collection titled Du Dondo Phowara Matro.

Q8. Joda East Iron Mine (JEIM) of which of the following company has been honored with the prestigious Golden Peacock Innovation Management Award for the year 2017?
(a) Reliance Industries
(b) Tata Steel
(c) Hindustan Copper Limited
(d) Gemini Mines Private Limited
(e) Mittal Industries

S8. Ans.(b)
Sol. Joda East Iron Mine (JEIM) of Tata Steel has been honored with the prestigious Golden Peacock Innovation Management Award for the year 2017 for driving innovation in mines.

Q9. The International Migrants Day is organized across the world on __________.
(a) 19th December
(b) 17th December
(c) 18th December
(d) 16th December
(e) 14th December

S9. Ans.(c)
Sol. The International Migrants Day is organized across the world on 18th December. The theme for IMD 2017 is 'Safe Migration in a World on the Move.' On 4 December 2000, the General Assembly proclaimed 18 December as International Migrants Day.

Q10. Which among the following country has topped the Global Innovation Index (GII) 2017?
(a) Netherlands
(b) Sweden
(c) Switzerland
(d) Norway
(e) Denmark

S10. Ans.(c)
Sol. India currently ranks 60th out of 127 countries on the Global Innovation Index (GII) 2017 as compared to 66th rank on GII 2016. The list was topped by Switzerland. The Top 3 Countries on the list are-
1. Switzerland,
2. Sweden,
3. Netherlands.

Q11. Cab operator Ola has recently acquired food delivery start-up ______________  from its German parent Delivery Hero AG in an all-stock deal.
(a) Foodpanda
(b) Swiggy
(c) Zomato
(d) Bikanerwala
(e) Big Basket

S11. Ans.(a)
Sol. Ola, operated by ANI Technologies Pvt. Ltd has acquired food delivery start-up Foodpanda India Pvt. Ltd from its German parent Delivery Hero AG in an all-stock deal that will see the ride-hailing major infuse $200 million in Foodpanda’s India operations.

Q12. Name the telecom company that has entered into a definitive agreement with Millicom International Cellular S.A., under which its Rwanda company will acquire 100% equity in Tigo Rwanda Ltd.
(a) Tata DoCoMo
(b) Reliance
(c) Vodafone India
(d) Bharti Airtel Ltd
(e) Telenor

S12. Ans.(d)
Sol. Bharti Airtel Ltd has entered into a definitive agreement with Millicom International Cellular S.A., under which Airtel Rwanda Ltd will acquire 100% equity in Tigo Rwanda Ltd.

Q13. Name the present Chairperson of National Green Tribunal (NGT).
(a) Justice Anirudh Bannerjee
(b) None of the given options is true
(c) Justice Swatanter Kumar
(d) Justice Prakash Mehta
(e) Justice Omkar Nath Gaba

S13. Ans.(b)
Sol. National Green Tribunal (NGT) Chairperson Justice Swatanter Kumar retired from the post after completing his five-year tenure. His successor is yet to be appointed. Justice Kumar resigned as Supreme Court judge after he was appointed NGT chairperson on December 20, 2012.

Q14. The theme for International Migrants Day 2017 is ____________________.
(a) Together for Migration
(b) Moving safely with you
(c) Migration in vulnerable situations
(d) Safe Migration in a World on the Move
(e) None of the given theme is true

S14. Ans.(d)
Sol. The International Migrants Day is organized across the world on 18th December. The theme for IMD 2017 is 'Safe Migration in a World on the Move.' On 4 December 2000, the General Assembly proclaimed 18 December as International Migrants Day.

Q15. The Golden Peacock Award was instituted by the Institute Of Directors (IOD) of India in ______________.
(a) 1993
(b) 1995
(c) 1991
(d) 1990
(e) 1986

S15. Ans.(c)
Sol. The Golden Peacock Award was instituted by the Institute Of Directors (IOD) of India in 1991.

No comments