Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 10th Jan 2018

Dear Aspirants,
current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Philippe Coutinho has recently become the second most expensive player after his transfer from team Liverpool to the team Barcelona. He is from which country?
(a) France
(b) Denamrk
(c) Russia
(d) Brazil
(e) Portugal

S1. Ans.(d)
Sol. Team Liverpool sold Brazilian football player Philippe Coutinho to Team Barcelona for 160 million Euros ($192 million). With this, transfer of Philippe Coutinho has become the 2nd Most Expensive transfer in World Soccer History.

Q2. PM Narendra Modi inaugurated the first Persons of Indian Origin (PIO) Parliamentary Conference in _______________ on the occasion of Pravasi Bharatiya Divas.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) Delhi
(d) Mumbai
(e) Chandigarh

S2. Ans.(c)
Sol. PM Narendra Modi inaugurates the first Persons of Indian Origin (PIO) Parliamentary Conference in Delhi on the occasion of Pravasi Bharatiya Divas. The day is celebrated every year to mark the contribution of the overseas Indian community in the development of India.

Q3. Union Minister of Earth Sciences Dr Harsh Vardhan dedicated India’s fastest and first multi-petaflops supercomputer named ____________ to the nation.
(a) Anant
(b) Vikas
(c) Shakti
(d) Tez
(e) Pratyush

S3. Ans.(e)
Sol. Union Minister of Earth Sciences Dr Harsh Vardhan dedicated India’s fastest and first multi-petaflops supercomputer named ‘Pratyush’ to the nation in Pune. It is established at the Indian Institute of Tropical Meteorology, Pune.

Q4. Pravasi Bharatiya Divas is commemorated across the nation to mark the _______________.
(a) return of Mahatma Gandhi
(b) 1st visit of Nelson Mandela in India
(c) 1st visit of Dalai Lama in India
(d) return of Subhash Chandra Bose in India
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Pravasi Bharatiya Divas commemorates the return of Mahatma Gandhi from South Africa to Mumbai on 9 January 1915.

Q5. Which among the following city has become first in the world to launch common card for rides on public buses and the metro?
(a) Bengaluru
(b) Delhi
(c) Kolkata
(d) Kochi
(e) Jaipur

S5. Ans.(b)
Sol. Delhi CM Arvind Kejriwal launched a common card for rides on public buses and the metro. Delhi is the first city in the country to have a common mobility card, which can at present be used on 200 DTC and 50 cluster buses plying on different routes, apart from metro trains.

Q6. Peter Sutherland has passed away recently. He was ________________.
(a) 1st Director-General of World Bank
(b) 1st Director-General of United Nations
(c) 1st Director-General of WTO
(d) 1st Director-General of UNESCO
(e) 1st Director-General of UNICEF

S6. Ans.(c)
Sol. Peter Sutherland, the first Director-General of the World Trade Organization (WTO), has passed away in Dublin, Ireland. He was 71.

Q7. Name the Powerlifting world champion who had passed away recently.
(a) Hariharan Singh
(b) Angad Rajput
(c) Saksham Yadav
(d) Dhanush Parmar
(e) Jatinder Wara

S7. Ans.(c)
Sol. Powerlifting world champion Saksham Yadav died of his injuries after road accident near Delhi. Yadav had won a gold medal for the country in the 2017 powerlifting championship in Moscow, Russia.

Q8. World’s largest Ice Festival 'International Ice and Snow Festival' was held in ___________.
(a) Ireland
(b) Iceland
(c) Denmark
(d) China
(e) Switzerland

S8. Ans.(d)
Sol. World’s largest Ice Festival 'International Ice and Snow Festival' was held in Harbin, China. This is one of China’s coldest cities in the winter. It is the 34th annual Ice Festival in Harbin, north-east China.

Q9. Name the state that has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu.
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Karnataka
(d) Kerala
(e) Arunachal Pradesh

S9. Ans.(b)
Sol. Gujarat has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu in New Delhi. The chart is an indicator of the efficiency of logistical services necessary for promoting exports in particular and economic growth in general.

Q10. The provisional figures of Direct Tax collections up to December 2017 show that net collections are at Rs. 6.56 lakh crore which is ___________ higher than the net collections for the corresponding period of last year.
(a) 18.2%
(b) 17.5%
(c) 19.4%
(d) 17.5%
(e) 16.3%

S10. Ans.(a)
Sol. The provisional figures of Direct Tax collections up to December 2017 show that net collections are at Rs. 6.56 lakh crore which is 18.2% higher than the net collections for the corresponding period of last year.

Q11. The research arm of Ministry of Railways, Research Designs & Standards Organization (RDSO)has recently launched “New Online Vendor Registration System”. RDSO headquarters in ____________.
(a) Mumbai
(b) Bengaluru
(c) Delhi
(d) Chennai
(e) Lucknow

S11. Ans.(e)
Sol. Research Designs & Standards Organisation (RDSO), the research arm of Ministry of Railways, has launched “New Online Vendor Registration System”. This new system provides major improvements and big changes in the registration system over the earlier system.

Q12. Name the Present Governor of Sikkim.
(a) Jagdish Mukhi
(b) Ganga Prasad
(c) Tathagata Roy
(d) Shriniwas Dadasaheb Patil
(e) Acharya Dev Vrat

S12. Ans.(d)
Sol. Shriniwas Dadasaheb Patil is the Present Governor of Sikkim.

Q13. Music composer A R Rahman has recently became the brand ambassador of __________.
(a) Sikkim
(b) Meghalaya
(c) Tripura
(d) Gujarat
(e) Assam

S13. Ans.(a)
Sol. Music composer A R Rahman became the brand ambassador of Sikkim. The declaration was made by Sikkim CM Pawan Kumar Chamling.

Q14. The Supreme Court stated that playing the national anthem before screening movies in cinema halls is not mandatory. The decisive bench was headed by ____________.
(a) DY Chandrachud
(b) Abinav Shrivastav
(c) Dipak Misra
(d) Anupam Khasa
(e) Virender Sahu

S14. Ans.(c)
Sol. The Supreme Court said playing the national anthem before screening movies in cinema halls is not mandatory. The bench was headed by chief justice Dipak Misra.

Q15. Name the Union Territories that has topped the logistics index chart, according to a Report released by Commerce & Industry Ministry.
(a) Chandigarh
(b) Delhi
(c) Lakshadweep
(d) Daman & Diu
(e) Puducherry

S15. Ans.(d)
Sol. Among the Union Territories, Daman & Diu has topped the logistics index chart, according to a Report released by Union Minister for Commerce & Industry Suresh Prabhu in New Delhi.