Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 12th Jan 2018

Dear Aspirants,
current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 12th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced __________.
(a) G.Madhavan
(b) Krishnaswamy Kasturirangan
(c) K. Radhakrishnan
(d) A.S. Kiran Kumar
(e) Udupi Ramachandra Rao

S1. Ans.(d)
Sol. Noted rocket scientist Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO). He has replaced A.S. Kiran Kumar.

Q2. President Ram Nath Kovind has recently inaugurated the three-day International Dharma-Dhamma conference in ___________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Kathmandu
(d) Thimpu
(e) New Delhi

S2. Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind inaugurated a three-day International Dharma-Dhamma conference at Rajgir in Bihar. The conference has been jointly organised by India Foundation, Nalanda University, Ministry of External Affairs, Asean-India and Vietnamese Buddhist Sangha.

Q3. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. Who is the present Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI?
(a) J Satyanarayana
(b) Nandan Nilekani
(c) Ajay Bhushan Pandey
(d) Rajesh Jain
(e) Anand Deshpande

S3. Ans.(c)
Sol. The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of 'Virtual ID' to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. The Aadhaar number holder can use 'Virtual ID' in place of an Aadhaar number whenever authentication or KYC services are performed. The Chief Executive Officer(CEO) of UIDAI is Ajay Bhushan Pandey.

Q4. With which of the following country, the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country?
(a) South Korea
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Oman
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. An official delegation from South Korea and the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed an MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country, with a focus on automobile, defence and textiles sectors.

Q5. Name the Indian-origin businessman who has been appointed as the Chairman of the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).
(a) Peter Bakker
(b) Vickey Malhotra
(c) Arindam Bhattacharya
(d) Sunny Verghese
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(d)
Sol. Singapore-based Indian-origin businessman Sunny Verghese has been appointed as the Chairman of the Geneva-based World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

Q6. The Indian Olympic Association (IOA) appointed ______________ as the ‘Chef De Mission’ for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea in .
(a) Manisder Kumar
(b) T. Venkates
(c) Harjinder Singh
(d) Manohar Vishwanath
(e) Kalpak Jian

S6. Ans.(c)
Sol. The Indian Olympic Association (IOA) appointed Harjinder Singh as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea in February 2018.

Q7. The Ministry of Railways has launched SFOORTI App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business. What does 'RT' stands for in SFOORTI?
(a) Reliable Time
(b) Real Time
(c) Reliable Transport
(d) Real Transport
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. In a major digital initiative to help plan the traffic flows and optimize freight operations, Ministry of Railways has launched Smart Freight Operation Optimisation & Real Time Information (SFOORTI) App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business using Geographic Information System (GIS) Views and Dashboard.

Q8. Who is the present President of Indian Olympic Association (IOA)?
(a) Narinder Dhruv Batra
(b) Kamal Singh
(c) Achal Kumar Dhanoa
(d) Birender Kumar
(e) Malweyn Rego

S8. Ans.(a)
Sol. Narinder Dhruv Batra  the present President of Indian Olympic Association (IOA)

Q9. The World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) headquarters in ______________.
(a) Paris, France
(b) new York, USA
(c) Geneva, Switzerland
(d) Jakarta, Indonesia
(e) Beijing, China

S9. Ans.(c)
Sol. World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) headquarters in Geneva, Switzerland. WBCSD CEO and President is Peter Bakker.

Q10. Who among the following was the Founder and 1st Chairman of ISRO?
(a) C. V. Raman
(b) Satyendra Nath Bose
(c) Homi J Bhabha
(d) Vikram Ambalal Sarabhai
(e) Har Gobind Khorana

S10. Ans.(d)
Sol. ISRO was established in 1969. The Founder and 1st Chairman of ISRO was Vikram Ambalal Sarabhai. ISRO Headquarters in Bengaluru, Karnataka.