Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 13th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 13th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The National Youth Day has been celebrated every year on _____________.
(a) 14 January
(b) 13 January
(c) 12 January
(d) 11 January
(e) 10 January

S1. Ans.(c)
Sol. The National Youth Day has been celebrated every year on 12 January. This is the day when Swami Vivekananda, one of the greatest social reformers, thinkers, and philosophers of India, was born. The Indian government had declared back in 1984 that Swamiji’s birthday would be celebrated as the National Youth Day.

Q2. The ISRO has recently launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. The PSLV has been named as ________________.
(a) PSLV-C45
(b) PSLV-C40
(c) PSLV-C42
(d) RSLV-C40
(e) RSLV-C45

S2. Ans.(b)
Sol. The Indian Space Research Organisation (ISRO) launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. The PSLV-C40 is to place 31 satellites, originating from seven countries, across two orbits.

Q3. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Youth Festival 2018?
(a) Bareilly
(b) Varanasi
(c) Lucknow
(d) Greater Noida
(e) Noida

S3. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Youth Festival in Greater Noida through Video conferencing. The five-day event provided a platform to bring the youth of the country together and opportunity to showcase their talents in various activities. The Theme of the Festival is 'Sankalp Se Siddhi'. Culture Minister Dr Mahesh Sharma was the guest of honour on the occasion.

Q4. India's domestic air passenger traffic grew by what percent in November 2017, topping the growth chart worldwide, according to the International Air Transport Association (IATA)?
(a) 11.8 percent
(b) 13.2 percent
(c) 14.6 percent
(d) 15.5 percent
(e) 16.4 percent

S4. Ans.(e)
Sol. India's domestic air passenger traffic grew by 16.4 percent in November 2017, topping the growth chart worldwide, according to the global aviation body, the International Air Transport Association (IATA).

Q5. Name the bank that has recently announced plans to introduce the first battery-powered, interactive payment cards to the Indian market in 2018.
(a) IndusInd Bank
(b) Kotak Mahindra Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) South Indian Bank
(e) Indian Bank

S5. Ans.(a)
Sol. IndusInd Bank and Dynamics Inc. at the 2018 Consumer Electronics Show (CES) announced plans to introduce the first battery-powered, interactive payment cards to the Indian market in 2018.

Q6. The 5th Bilateral Technical Meeting on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine between India and ___________ was held in New Delhi.
(a) Singapore
(b) Switzerland
(c) Malaysia
(d) Indonesia
(e) Russia

S6. Ans.(c)
Sol. The 5th Bilateral Technical Meeting on cooperation in the field of Traditional Systems of Medicine between Govt. of India and Malaysia was held in New Delhi. It was a part of the agreement signed between both countries in 2010.

Q7. With which of the following organization UN Environment has agreed a new, wide-ranging collaboration to accelerate action to curb environmental health risks that cause an estimated 12.6 million deaths a year?
(a) Pan American Health Organization
(b) USAID
(c) IMA
(d) WHO
(e) International Medical Corps

S7. Ans.(d)
Sol. UN Environment and the World Health Organization have agreed a new, wide-ranging collaboration to accelerate action to curb environmental health risks that cause an estimated 12.6 million deaths a year.

Q8. The railway station of which city has become the first railway station in the country to have a sanitary napkin vending machine?
(a) Varanasi
(b) Bhopal
(c) Ajmer
(d) Jaipur
(e) Mumbai

S8. Ans.(b)
Sol. Bhopal railway station has become the first railway station in the country to have a sanitary napkin vending machine. The machine dispenses two sanitary napkins at the cost of Rs 5 only. The sanitary pads vending machine has been named ‘Happy Nari’.

Q9. Name the former director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS), Bengaluru, and a renowned administrator of nuclear power technologies who has passed away recently.
(a) Sankatha Prasad
(b) Bihari Lal
(c) Baldev Raj
(d) Sukesh Bakshi
(e) Dhruva Prasad

S9. Ans.(c)
Sol. Baldev Raj, the director of the National Institute of Advanced Studies (NIAS), Bengaluru, and a renowned administrator of nuclear power technologies in the country has passed away. He was 70 years old.

Q10. Who was the guest of honour of the National Youth Festival 2018?
(a) Minister of Social Justice and Empowerment Thaawar Chand Gehlot
(b) PM of India Narendra Modi
(c) President of India Ram Nath Kovind
(d) Minister of Health and Family Welfare J P Nadda
(e) Culture Minister Dr Mahesh Sharma

S10. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Youth Festival in Greater Noida through Video conferencing. The five-day event provided a platform to bring the youth of the country together and opportunity to showcase their talents in various activities. The Theme of the Festival is 'Sankalp Se Siddhi'. Culture Minister Dr Mahesh Sharma was the guest of honour on the occasion.

Q11. Name the country that has become Nepal’s second internet service provider, breaking India’s monopoly in providing internet access to Nepal.
(a) Pakistan
(b) China
(c) Bhutan
(d) Afghanistan
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. China became Nepal’s second internet service provider, breaking India’s monopoly in providing internet access to Nepal. The Hong Kong and Beijing based China Telecom Global (CTG) has teamed up with Nepal Telecom to provide alternate cyber-connectivity to Nepal. CTG was formed in 2012.

Q12. Name the senior advocate who has become the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India.
(a) Ranjana Prakash Desai
(b) Ruma Pal
(c) Sudha Misra
(d) Sujata V Manohar
(e) Indu Malhotra

S12. Ans.(e)
Sol. The Supreme Court collegium has recommended the name of senior advocate Indu Malhotra as the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India.

Q13. Who is the present Governor of Madhya Pradesh?
(a) S. C. Jamir
(b) Satya Pal Malik
(c) Ganga Prasad
(d) Om Prakash Kohli
(e) Kalyan Singh

S13. Ans.(d)
Sol. Shivraj Singh Chouhan is the CM of Madhya Pradesh and Om Prakash Kohli is the present Governor of MP.

Q14. Kuala Lumpur is the capital city of ______________.
(a) Malaysia
(b) Singapore
(c) Philippines
(d) Vietnam
(e) Thailand

S14. Ans.(a)
Sol. Kuala Lumpur is the capital city of Malaysia. Its currency is Malaysian ringgit.

Q15. The ISRO has recently launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota. The 30 other satellites include two other satellites from India and 28 satellites from six countries. Which among the following is not one of them?
(a) Canada
(b) Finland
(c) France
(d) Russia
(e) United Kingdom

S15. Ans.(d)
Sol. The ISRO has recently launched its 42nd Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) from the First Launch Pad of Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota, Andhra Pradesh. The 30 other satellites include two other satellites from India and 28 satellites from six countries -Canada, Finland, France, Korea, the United Kingdom and the United States.


Print Friendly and PDF