Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 14th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Indu Malhotra has recently become the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India. Who was the first woman to be appointed as a judge of the apex  court since independence?
(a) Justice R Banumathi
(b) Justice Ruma Pal
(c) Justice Sujata V Manohar
(d) Justice M Fathima Beevi
(e) Justice Gyan Sudha Misra

S1. Ans.(d)
Sol. The Supreme Court collegium has recommended the name of senior advocate Indu Malhotra as  the first woman lawyer to be directly appointed as a judge of the Supreme Court of India. The  first woman to be appointed as a judge of the apex court since independence was Justice M  Fathima Beevi in 1989.

Q2. In which of the following city, the Agriculture ministers of ASEAN countries met for the  fourth sitting?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Jaipur

S2. Ans.(b)
Sol. Agriculture ministers of ASEAN countries met for the fourth sitting in New Delhi. The topic  of discussion was based on food and agricultural future developments.

Q3. American and Japanese military forces have recently launched 13th edition of the joint  exercise named ______________.
(a) EKUVERIN-2018
(b) Extreme Survivals
(c) Iron Fist
(d) Golden Punch
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. American and Japanese military forces have launched joint exercise named Iron Fist. The  13th annual Iron Fist exercises kicked off in the U.S. western state of California.

Q4. Retail inflation crossed the RBI’s comfort level and rose to ________ in December 2017 on  rise in prices of food items, egg and vegetables, dashing hopes of interest rate cut in the near  future.
(a) 5.21 percent
(b) 5.25 percent
(c) 4.37 percent
(d) 6.28 percent
(e) 4.47 percent

S4. Ans.(a)
Sol. Retail inflation crossed the RBI’s comfort level and rose to 5.21 percent in December on  rise in prices of food items, egg and vegetables, dashing hopes of interest rate cut in the near  future. The retail inflation, based on Consumer Price Index (CPI), was 4.88 percent in November.

Q5. Name the country that has emerged as a top borrower from the China-sponsored Asian  Infrastructure Investment Bank (AIIB) with USD 1.5 billion worth of loans in 2017.
(a) Indonesia
(b) Oman
(c) Singapore
(d) India
(e) Pakistan

S5. Ans.(d)
Sol. India has emerged as a top borrower from the China-sponsored Asian Infrastructure  Investment Bank (AIIB) with USD 1.5 billion worth of loans last year and USD three billion more  in the pipeline. India's Ambassador Gautam Bambawale met AIIB President Jin Liqun in Beijing and  held in-depth talks on deepening India's engagements with the bank. Next to India, Indonesia has  emerged as the second largest borrower with about USD 600 million loans.

Q6. The 7th edition of ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav-2018’ will be held in ____________.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Maddhya Pradesh
(e) Rajasthan

S6. Ans.(b)
Sol. 7th edition of ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav-2018’ to be held in Karnataka.

Q7. Name the Senior sports administrator who was named Chairman of the Finance Commission of the Indian Olympic Association.
(a) Sumit Mahajan
(b) Pankaj Kumar
(c) Anil Khanna
(d) Pinkan Hooda
(e) Dalbir Singh

S7. Ans.(c)
Sol. Senior sports administrator Anil Khanna was named Chairman of the Finance Commission of the  Indian Olympic Association, which also formed a four-member advisory committee. The advisory  committee comprises Tarlochan Singh, GS Mander, S Regunathan and BS Landge.

Q8. Who is the present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India?
(a) R.S.Sharma
(b) Anil Kaushal
(c) H Pradeep Rao
(d) Sunil K. Gupta
(e) M. Jagadesh Kumar

S8. Ans.(a)
Sol. R.S.Sharma is the present Chairman of Telecom Regulatory Authority of India.

Q9. Syndicate bank headquarters in ______________.
(a) Manipal
(b) Mysore
(c) Jaipur
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S9. Ans.(a)
Sol. Syndicate bank headquarters in Manipal.

Q10. Who is the present president of China-Headquartered AIIB?
(a) Yang Shaolin
(b) Jim Yong Kim
(c) Zhao Houlin
(d) Takehiko Nakao
(e) Jin Liqun

S10. Ans.(e)
Sol. AIIB Headquarter in Beijing, China it Commenced operations in January 2016. Mr Jin Liqun is  the president of AIIB.





You may also like to Read:

      


Print Friendly and PDF