Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 18th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 18th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. With which of the following country, India has signed nine documents to further the cooperation that includes cooperation in Cybersecurity, cooperation in the field of Petroleum and natural gas etc?
(a) Israel
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Myanmar
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(a)
Sol. India and Israel signed nine documents to further the cooperation. These include cooperation in Cybersecurity, cooperation in the field of Petroleum and natural gas, document for the amendment to the air transport agreement, cooperation in film co-production, cooperation in the homoeopathy medicines, co-operation in the field of space science, boosting investment, cooperation in metal-air batteries and cooperation in solar thermal technology.

Q2. Sports Ministry launched the official anthem and mascot of Khelo India School Games, recently. Who is the present Minister of Sports in India?
(a) Vijay Goyal
(b) Vijay Rupani
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Rajyavardhan Rathore
(e) Abhinav Bindra

S2. Ans.(d)
Sol. Sports Minister Rajyavardhan Rathore made the announcement during the launch of the official anthem and mascot of Khelo India School Games.

Q3. According to data released by Ministry of Commerce and Industry, the Country's exports grew by __________ in December 2017.
(a) 14.34%
(b) 13.56%
(c) 12.36%
(d) 11.23%
(e) 10.23%

S3. Ans.(c)
Sol. The Country's exports grew by 12 point 36 percent in December 2017 to 27 point 03 billion US dollars on account of strong performance by sectors like engineering goods and petroleum products. According to data released by Ministry of Commerce and Industry, exports have been on a positive trajectory since August 2016 to December 2017 with a dip of 1.1 percent in the month of October last year.

Q4. Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), under the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), has launched a competition for college and university students to foster a culture of innovation and creativity in the youth. The competition has been named as ___________.
(a) VPlay
(b) IPrism
(c) DIPPlay
(d) WinPlay
(e) None of the given option is true

S4. Ans.(b)
Sol. Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM), under the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), has launched a competition for college and university students to foster a culture of innovation and creativity in the youth. The competition - IPrism - invites students to submit films on piracy and counterfeiting under two categories of 30 and 60 seconds.

Q5. Romania's Prime Minister Mihai Tudose has resigned recently after losing the backing of his party due to internal power struggles. What is the Capital of Romania?
(a) Iohannis
(b) Bucharest
(c) Jakarta
(d) Budapest
(e) Alpaniso

S5. Ans.(b)
Sol. Romania's left-wing Prime Minister Mihai Tudose resigned after losing the backing of his party due to internal power struggles, barely seven months after his predecessor suffered the same fate. Bucharest is the Capital of Romania. The Romanian leu is the currency of Romania.

Q6. In which of the following state, Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the project commencement of the state refinery? This is the first oil refinery in the state.
(a) Punjab
(b) Maharashtra
(c) Madhya Pradesh
(d) Jharkhand
(e) Rajasthan

S6. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the project commencement of the Rajasthan Refinery at Pachpadra in Barmer district. This is the first oil refinery in the state. The 43,000 crore rupee project is a joint venture between HPCL and the Rajasthan government.

Q7. Indian Oil Corporation has signed Letters of Intent (LoI) with Phinergy that will allow Indian Oil to work on adoption of advanced energy systems for the Indian market both for mobility and stationary industrial applications. Phinergy is a/an ___________.
(a) Indonesian start-up company
(b) Israeli start-up company
(c) US start-up company
(d) France start-up company
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. Indian Oil Corporation has signed Letters of Intent (LoI) with Phinergy, an Israeli start-up company, and YEDA, a technology spin-off company from Weizmann Research Institute, Israel.

Q8. World Cup team winner Ronaldinho has formally confirmed his retirement from football, recently. He was from which country?
(a) France
(b) Portugal
(c) Brazil
(d) Sweden
(e) Denmark

S8. Ans.(c)
Sol. Brazilian World Cup winner Ronaldinho has formally confirmed his retirement from football, more than two years since his last appearance as a professional, reports in Brazil. The 37-year-old former Paris Saint-Germain and Barcelona star, a key member of the Brazil side which won the World Cup in 2002, last played in 2015 during a brief stint with Fluminense.

Q9. Name the IT services firm that has signed an over GBP 500 million (USD 690 million) deal with M&G Prudential, the UK and European savings and investments business of Prudential plc. 
(a) WIPRO
(b) Infosys
(c) HCL
(d) TCS
(e) Dell

S9. Ans.(d)
Sol. India’s largest IT services firm Tata Consultancy Services (TCS) has signed an over GBP 500 million (USD 690 million) deal with M&G Prudential, the UK and European savings and investments business of Prudential plc.

Q10. The Centre has recently sanctioned projects over 10,000 crore rupees in the North East for better network connectivity. Who is the present Telecommunication Minister of India?
(a) Manoj Sinha
(b) J P Nadda
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Vijay Goyal
(e) Ananth Kumar

S10. Ans.(a)
Sol. The Centre has sanctioned projects over 10,000 crore rupees in the North East for better network connectivity. 2 MoUs have been signed to cover the uncovered areas in the North East including Assam and Arunachal Pradesh. Telecommunication Minister Manoj Sinha has been given to upgrade the network connection in border areas.

Q11. Sanjay Manjrekar has recently launched his autobiography named '________' in Mumbai.
(a) The Unknown Hero
(b) The Talker
(c) The Unheard Voice
(d) Imperfect
(e) None of the given option is true

S11. Ans.(d)
Sol. Sanjay Manjrekar launched his autobiography named ‘Imperfect’, in Mumbai. The book ‘Imperfect’ was released by Dilip Vengsarkar, Sanjay Manjrekar’s first international captain. The book was published by Harper Collins.

Q12. The two-day International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure (IWDRI) has been successfully concluded recently in __________.
(a) Pune
(b) Chennai
(c) New Delhi
(d) Mysore
(e) Bengaluru

S12. Ans.(c)
Sol. The two-day International Workshop on Disaster Resilient Infrastructure (IWDRI) successfully concluded in New Delhi. It had set the stage for taking the dialogue on resilient infrastructure forward at the global level. The Workshop was organised by the National Disaster Management Authority (NDMA) jointly with United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR).

Q13. Saksham is an annual flagship event of Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum & Natural Gas. Saksham stands for ____________.
(a) Sanrakshan Kshamta Mahotsav
(b) Surakshit Kshamta Mahotsav
(c) Sanrakshan Kala Mahotsav
(d) Surakshit Kala Mahotsav
(e) None of the Given option is true

S13. Ans.(a)
Sol. Saksham (Sanrakshan Kshamta Mahotsav) is an annual flagship event of Petroleum Conservation Research Association (PCRA) under the aegis of Ministry of Petroleum & Natural Gas, Govt. of India.

Q14. With which of the following country, India has signed four agreements for collaboration in the Information and communication technology (ICT) sector, setting up of an e-office system and connecting of National Knowledge Network (NKN)?
(a) Bangladesh
(b) Sri Lanka
(c) Nepal
(d) Bhutan
(e) Afghanistan

S14. Ans.(b)
Sol. India and Sri Lanka signed four agreements for collaboration in the Information and communication technology (ICT) sector, setting up of an e-office system and connecting of National Knowledge Network (NKN) for collaboration among universities and academics.

Q15. Who is the Chairman of National Disaster Management Authority (NDMA)?
(a) Ram Nath Kovind
(b) Alok Prakash
(c) Narendra Modi
(d) NN Vohra
(e) K L Dinakaran

S15. Ans.(c)
Sol. India's fifteenth Prime Minister, Narendra Modi is the Chairman of National Disaster Management Authority (NDMA).

Q16. Which among the following state government has signed an MoU with the Indian Oil Corporation to set up bio-gas and bio-CNG plants in the state?
(a) Himachal Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Jharkhand
(e) Uttarakhand

S16. Ans.(c)
Sol. The Punjab government signed an MoU with the Indian Oil Corporation to set up bio-gas and bio-CNG plants in the state. The pact is part of the state's concerted efforts to find sustainable solutions to paddy straw burning, which has emerged as a major environmental concern.

Q17. Name the veteran Actor who was honored with the Janakavi P Sawlaram award at a function held in Mumbai.
(a) Alok Nath
(b) Anupam Kher
(c) Sudhir Dalvi
(d) Manoj Bajpai
(e) Ranveer Singh

S17. Ans.(c)
Sol. Actor Sudhir Dalvi was honoured with the Janakavi P Sawlaram award at a function held in Mumbai. The award is jointly given by the Thane Municipal Corporation and the Janakavi P Savlaram Kala Samiti.

Q18. The 65th meeting of the Central Advisory Board of Education (CABE) was held in New delhi under the chairmanship of _______________.
(a) Smriti Irani
(b) J P Nadda
(c) Narendra Modi
(d) Prakash Javadekar
(e) Ram Nath Kovind

S18. Ans.(d)
Sol. The 65th meeting of the Central Advisory Board of Education (CABE) was held in New delhi under the chairmanship of Union Human Resource Development Minister Prakash Javadekar. The meeting' agenda was focused on issues related to school education and literacy.

Q19. Market regulator SEBI has approved the appointment of ___________ as Managing Director and CEO of the country’s largest agri-commodity bourse NCDEX.
(a) Kamlesh Jha
(b) Vijay Kumar
(c) Nirupna Shah
(d) Karan Thakur
(e) Arindam Chakaborty

S19. Ans.(b)
Sol. Market regulator SEBI has approved the appointment of Vijay Kumar as Managing Director and CEO of the country’s largest agri-commodity bourse NCDEX.

Q20. Name the 3 countries that have given nod to operating procedures for movement of passenger vehicles in the sub-region under Bangladesh-Bhutan-India-Nepal (BBIN) motor vehicles agreement.
(a) Bangladesh, India and Nepal
(b) Bangladesh, Bhutan and Nepal
(c) Bangladesh, India and Bhutan
(d) Srilanka, India and Nepal
(e) Bangladesh, India and Sri Lanka

S20. Ans.(a)
Sol. Bangladesh, India and Nepal have given nod to operating procedures for movement of passenger vehicles in the sub-region under Bangladesh-Bhutan-India-Nepal (BBIN) motor vehicles agreement.


Print Friendly and PDF