Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 19th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 19th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu inaugurated the 3rd edition of the geo-political conference named ______________.
(a) Po-Geo Conference
(b) Po-Geo Dialogue
(c) Raisina Dialogue
(d) Rekhine Conference
(e) Raisina Conference

S1. Ans.(c)
Sol. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu inaugurated the 3rd edition of the geo-political conference, 'Raisina Dialogue'. PM Modi and External Affairs Minister Sushma Swaraj attended the inaugural session of the three-day event. This year's topic of Raisina Dialogue is 'Managing Disruptive Transitions - Ideas, Institutions and Idioms.' This is the first time when any foreign head of state has participated in this dialogue.

Q2. Odisha CM Naveen Patnaik has launched an assistance scheme for Artists in the state. The scheme has been named as _______________.
(a) Odisha Arts and Crafts Scheme
(b) Mukhyamantri Kalakar Sahayata Jojana
(c) Mukhyamantri Kala Sahayata Jojana
(d) Mukhyamantri Rajya Sahayata Jojana
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. Odisha CM Naveen Patnaik has launched the ‘Mukhyamantri Kalakar Sahayata Jojana’ (MMKSJ) – an assistance scheme for Artists in the state. Around 50,000 artists will be benefited from this. The government has decided to give Rs 1,200 per month as artist assistance.

Q3. India, for the first time, took part in a two-day meeting of the international military cooperation departments of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Beijing, China. The Indian delegation was led by ______________.
(a) Major General Dalbir Singh Dhanoa
(b) Major General Kripal Shetty
(c) General Bipin Rawat
(d) Major General Ajay Seth
(e) Major General Shubham Sharma

S3. Ans.(d)
Sol. India, for the first time, took part in a two-day meeting of the international military cooperation departments of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) in Beijing, China. An Indian delegation was led by Major General Ajay Seth. The meeting discussed issues of practical cooperation among SCO nations.

Q4. Digital invoice discounting marketplace - Invoicemart has tied up with state-run lender _______________ to discount invoices for MSMEs.
(a) Bank of Baroda
(b) SBI
(c) DENA Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Syndicate Bank

S4. Ans.(a)
Sol. Digital invoice discounting marketplace - Invoicemart has tied up with state-run lender Bank of Baroda to discount invoices for MSMEs. Buyers and sellers registered in the marketplace will now be able to access funding from Bank of Baroda. Invoicemart is a joint venture between Axis Bank Ltd and junction services ltd.

Q5. Name the Navy officer who recently took over as Chief of Staff, Western Naval Command from Vice Admiral Ravneet Singh.
(a) Ranvijay Singh
(b) Ajendra Bahadur Singh
(c) Jasvinder Singh
(d) Atul Desai
(e) Amrinder Chaddha

S5. Ans.(b)
Sol. Vice Admiral Ajendra Bahadur Singh, took over as Chief of Staff, Western Naval Command from Vice Admiral Ravneet Singh. Vice Admiral AB Singh was the Deputy Commander-in-Chief, Strategic Forces Command prior to his current appointment.

Q6. Who is the Chairman of Bank of Baroda?
(a) P.S.Jayakumar
(b) Malweyn Rego
(c) Ravi Venkatesan
(d) T S Vijayan
(e) Mahesh Kumar Jain

S6. Ans.(c)
Sol. Bank of Baroda Chairman- Ravi Venkatesan, Managing Director & CEO- P.S.Jayakumar.

Q7. Name the two countries that have agreed to march together under a single unified country flag at Winter Olympics 2018.
(a) China and Japan
(b) Pakistan and Afghanistan
(c) Oman and Indonesia
(d) North Korea and South Korea
(e) None of the Given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. North and South Korea have agreed to march together under a single unified Korea flag at Winter Olympics in the South. They also agreed to field a joint women’s ice hockey team after rare talks at the truce village of Panmunjom.

Q8. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu addressed the India-Israel Business Summit in ______________.
(a) Kochi
(b) Chennai
(c) Gandhinagar
(d) New Delhi
(e) Mumbai

S8. Ans.(e)
Sol. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu visited Mumbai during the final leg of his visit to India. Mr Netanyahu addressed the India-Israel Business Summit at the iconic Taj Mahal hotel in south Mumbai.

Q9. India test-fired its nuclear-capable Agni-V ICBM, which has a strike range of over 5,000km. ICBM stands for _____________.
(a) Inter-Communicable Ballistic Missile
(b) Inter-Continental Ballistic Missile
(c) Inter-Country Ballistic Missile
(d) Inter-Conventional Ballistic Missile
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. India test-fired its nuclear-capable Agni-V inter-continental ballistic missile (ICBM), which has a strike range of over 5,000km. It was test fired successfully from Abdul Kalam island off the coast of the eastern state of Odisha.

Q10. Who is the present Governor of Odisha?
(a) ESL Narsimhan
(b) Kesri Nath Tripathi
(c) Banwari Lal Purohit
(d) Jagdish Mukhi
(e) SC Jamir

S10. Ans.(e)
Sol. SC Jamir is the present Governor of Odisha. Naveen Patnaik is the CM of Odisha.

Q11. Prime Minister Narendra Modi and PM Benjamin Netanyahu inaugurated the 'iCreate Centre' in ______________.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Gandhinagar
(d) Ahmedabad
(e) Chennai

S11. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and PM Benjamin Netanyahu inaugurated the 'iCreate Centre' at Deo Dholera in Ahmedabad. iCreate paves way for the two nations to jointly script new stories of success through innovation.

Q12. President Ram Nath Kovind presented the Sangeet Natak Akademi Awards for the year 2016 at a function held in New Delhi. Who is the Present Chairman of Sangeet Natak Akademi?
(a) Deen Bondhu Chattopadhyay
(b) Amartya Sen
(c) Shekhar Sen
(d) Vishal Kumar
(e) Sandeep Sharma

S12. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind presented the Sangeet Natak Akademi’s Fellowships (Akademi Ratna) and Sangeet Natak Akademi Awards (Akademi Puraskar) for the year 2016 at a function held in New Delhi. Shekhar Sen is the Present Chairman of Sangeet Natak Akademi.

Q13. Name the player who has been crowned the International Cricket Council's Test Player of the Year for a second time.
(a) Steve Smith
(b) Virat Kohli
(c) AB De Villiers
(d) Hashim Amla
(e) jaspreet Bumrah

S13. Ans.(a)
Sol. Australia captain Steve Smith has been crowned the International Cricket Council's Test Player of the Year for a second time, while Indian captain Virat Kohli has been honoured twice in the ICC's annual awards.

Q14. Minister of State for Power and New & Renewable Energy, Raj Kumar Singh delivered the keynote address at the ministerial plenary session of the International Solar Alliance at ____________.
(a) Jakarta, Indonesia
(b) The Hague, Netherlands
(c) Riyadh, Saudi Arabia
(d) Abu Dhabi, UAE
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(d)
Sol. Minister of State (Independent Charge) for Power and New & Renewable Energy, Raj Kumar Singh delivered the keynote address at the ministerial plenary session of the International Solar Alliance at Abu Dhabi, UAE.

Q15. Name the player who has been named as ICC Men’s Cricketer of the Year.
(a) Steve Smith
(b) AB de Villiers
(c) Virat Kohli
(d) Hashim Amla
(e) Rohit Sharma

S15. Ans.(c)
Sol. Australia captain Steve Smith has been crowned the International Cricket Council's Test Player of the Year for a second time, while Indian captain Virat Kohli has been honoured twice in the ICC's annual awards.

Q16. The Election Commission of India announced dates for elections to the Assemblies of Meghalaya, Tripura and Nagaland. Who is the present EC of India?
(a) Nazim Zaidi
(b) Achal Kumar Joti
(c) Deepak Misra
(d) Rajiv Kumar
(e) Rajiv Gauba

S16. Ans.(b)
Sol. The Election Commission of India, Achal Kumar Joti announced dates for elections to the Assemblies of Meghalaya, Tripura and Nagaland. The CEC announced the polling for legislative assembly elections in Tripura on 18 February, while Meghalaya and Nagaland will go to vote on 27 February.

Q17. Name the lender that has crossed Rs5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company to achieve this milestone.
(a) HDFC Bank
(b) SBI
(c) Axis Bank
(d) ICICI Bank
(e) IDFC Bank

S17. Ans.(a)
Sol. India’s most-valued lender HDFC Bank Ltd crossed Rs5 trillion market capitalisation for the first time, making it only the third Indian company to achieve this milestone.

Q18. Name the player who was named the captain of the International Cricket Council (ICC) Test and One-Day International (ODI) teams of the year.
(a) Steve Smith
(b) David Warner
(c) Virat Kohli
(d) M S Dhoni
(e) None of the given options is true

S18. Ans.(c)
Sol. Virat Kohli was named the captain of the International Cricket Council (ICC) Test and One-Day International (ODI) teams of the year that included four other Indians as well. Kohli scored 2,023 runs at 77.80, including eight centuries and three half-centuries in 18 matches during the qualification period.

Q19. Name the 1st Chief Election Commissioner of Independent India.
(a) Prasoon Pandey
(b) Sandeep Jha
(c) Pramod Mahajan
(d) Sukumar Sen
(e) Nav Vrat Kumar

S19. Ans.(d)
Sol. Sukumar Sen was the 1st Chief Election Commissioner of Independent India.

Q20. In the recently announced ICC Awards 2017, Men’s Emerging Cricketer of the Year award was given to _____________.
(a) Rashid Khan
(b) Hasan Ali
(c) Yujvendra Chahal
(d) Karn Shrma
(e) Jaspreet Bumrah

S20. Ans.(b)
Sol. In ICC awards 2017, Men’s Emerging Cricketer of the Year award went to Hasan Ali (Pakistan).