Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 2nd Jan 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 1st Jan 2018
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 1st Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects  worth _______________ in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra".
(a) Rs 900 crore
(b) Rs 500 crore
(c) Rs 1000 crore
(d) Rs 700 crore
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Bihar Chief Minister Nitish Kumar has laid foundation stones for more than 100 projects  worth Rs 700 crore in Nalanda district as part of his state-wide "Vikas Samiksha Yatra".

Q2. Name the bank that has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services.
(a) Bank of Baroda
(b) Allahabad Bank
(c) State Bank of India
(d) Syndicate bank
(e) Punjab National Bank

S2. Ans.(b)
Sol. Allahabad Bank has entered into an agreement with state-run National e-Governance Services  Limited (NeSL) for utilizing the latter’s Information Utility Services envisaged under the  Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.

Q3. Name the Indian oil company that has placed orders for another 400-km of pipeline of the ambitious Pradhan Mantri Urja Ganga natural gas pipeline project that will take the fuel to eastern India.
(a) ONGC
(b) SAIL India
(c) GAIL India
(d) IOCL
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. GAIL India has placed orders for another 400-km of pipeline of the ambitious Pradhan Mantri  Urja Ganga natural gas pipeline project that will take the fuel to eastern India.

Q4. State-run Bank of India has received capital infusion of Rs. 2,257 crore from the  government. The head office of Bank of India is in ____________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) New Delhi
(e) Hyderabad

S4. Ans.(a)
Sol. State-run Bank of India has received capital infusion of Rs. 2,257 crore from the  government. Bank of India was founded on 7th September 1906. Dinabandhu Mohapatra is Managing  Director & CEO of Bank of India. Headoffice of Bank of India- Mumbai.

Q5. As per the PM of India, on this republic day, leaders of how many ASEAN countries will be the Chief guest?
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 9
(e) 10

S5. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi stated that Republic Day celebration in 2018 would be  "remembered through the ages" because the government for the first time in India's history would  host leaders of 10 Asean countries as chief guests on 26th January 2018.

Q6. Which among the following country has banned solo climbers from scaling its mountains in a bid to reduce accidents?
(a) China
(b) Pakistan
(c) India
(d) Nepal
(e) South Africa

S6. Ans.(d)
Sol. Nepal has banned solo climbers from scaling its mountains, including Mount Everest, in a  bid to reduce accidents. The new safety regulations also prohibit double amputee and blind  climbers from attempting to reach the summit of the world's highest peak without a valid medical  certificate.

Q7. France's Audrey Azoulay is the ____________ Director General of UNESCO.
(a) 14th
(b) 9th
(c) 13th
(d) 11th
(e) 15th

S7. Ans.(d)
Sol. France's Audrey Azoulay- 11th DG of UNESCO. It Headquarters in Paris, France.

Q8. Name the leader who has been recently appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.
(a) Sukesh Kamte
(b) Vinay Sahasrabuddhe
(c) Arvind De Silva
(d) Prakash Ojha
(e) Sameer Srivastava

S8. Ans.(b)
Sol. National vice-president of the BJP, Vinay Sahasrabuddhe, who is also member of Rajya Sabha  has been appointed the President of Indian Council of Cultural Relations.

Q9. Which among the following team have created history by winning the Ranji Trophy for the  first time in history?
(a) Vidarbha
(b) Delhi
(c) Tripura
(d) Railways
(e) Mumbai

S9. Ans.(a)
Sol. Vidarbha have created history by winning the Ranji Trophy for the first time in history  with a thumping nine-wicket win over Delhi at the Holkar stadium in Indore.

Q10. Name the state that has been recently declared open defecation free ahead of the national  deadline of October 2, 2019.
(a) Himachal Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Arunachal Pradesh

S10. Ans.(e)
Sol. Arunachal Pradesh has been declared open defecation free ahead of the national deadline of  October 2, 2019. The milestone was achieved after the state announced an incentive of Rs 8,000  in addition to the Rs 12,000-grant provided by the Centre for building toilets.


Print Friendly and PDF