Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 20th Jan 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th Jan

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.



Q1. Name the Basketball Hall of Famer and two-time NBA champion who passed away, recently.
(a) George Mikan
(b) Jo Jo White
(c) John Wooden
(d) Bob Cousy
(e) Tom Heinsohn

S1. Ans.(b)
Sol. Basketball Hall of Famer Jo Jo White, a two-time NBA champion with the Boston Celtics and an Olympic gold medalist, has passed away.

Q2. India Ratings and Research has projected the country’s economic growth to improve to _____________ in 2018-19.
(a) 7.2 percent
(b) 7.3 percent
(c) 6.9 percent
(d) 7.1 percent
(e) 6.8 percent

S2. Ans.(d)
Sol. India Ratings and Research has projected the country’s economic growth to improve to 7.1 percent in 2018-19 from 6.5 percent in 2017-18, buoyed by robust consumption demand and low commodity prices.

Q3. An MoU was signed between Government of India and Confederation of Indian Industry (CII) to enhance import and export performance. Who is the President of CII?
(a) Rakesh Bharti Mittal
(b) Uday Kotak
(c) Shobana Kamineni
(d) Aditya Puri
(e) Naushad Forbes

S3. Ans.(c)
Sol. A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between Government of India and Confederation of Indian Industry (CII) in the presence of Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu to enhance import and export performance. Shobana Kamineni is the President of CII.

Q4. The government appointed _____________ as Chairman and Managing Director (CMD) of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL).
(a) Rakesh Bharti Mittal
(b) Jamnalal Bajaj
(c) S Selvakumar
(d) Malweyn Rego
(e) Mahesh Sharma

S4. Ans.(c)
Sol. The government appointed senior IAS officer S Selvakumar as Chairman and Managing Director (CMD) of Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL).

Q5. Facebook has appointed outgoing American Express CEO ____________ to its board, making him the first African-American to be on the board.
(a) Kenneth Chenault
(b) Alan Clark
(c) Bruce Hemphill
(d) Markus Jooste
(e) Mike Brown

S5. Ans.(a)
Sol. Facebook has appointed outgoing American Express CEO Kenneth Chenault to its board, making him the first African-American to be on the board.

Q6. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender _______________ for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India.
(a) Axis Bank
(b) ICICI Bank
(c) Karnataka Bank
(d) HDFC Bank
(e) Yes Bank

S6. Ans.(e)
Sol. Amplus Energy Solutions announced entering into a pact with private sector lender Yes Bank for strategic tie-up to co-finance projects in the solar energy space in India.

Q7. The four mints operationalized in India are located in ___________________.
(a) Kolkata, Delhi, Hyderabad, and Mumbai
(b) Kolkata, Noida, Chennai, and Mumbai
(c) Kolkata, Noida, Hyderabad, and Lucknow
(d) Kolkata, Noida, Hyderabad, and Mumbai
(e) Pune, Noida, Hyderabad, and Mumbai

S7. Ans.(d)
Sol. The four mints operationalized in India are located in Kolkata, Noida, Hyderabad, and Mumbai.

Q8. Name the state that has become the first state in the country that has come out with a public cloud policy, virtually mandating its departments to shift their data storage onto the cloud.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Karnataka
(d) Jharkhand
(e) Kerala

S8. Ans.(b)
Sol. Maharashtra has become the first state in the country that has come out with a public cloud policy, virtually mandating its departments to shift their data storage onto the cloud. This move has created a USD 2- billion opportunity for the industry.

Q9. Name the instant messaging platform that has rolled out a feature that connects small businesses with customers.
(a) Snapchat
(b) LiveChat
(c) WhatsApp
(d) Hike
(e) Imo

S9. Ans.(c)
Sol. Facebook-owned instant messaging platform WhatsApp has rolled out a feature that connects small businesses with customers. Currently, only Android users can access the feature and they can avail of it through the latest update of the app.

Q10. As per the Power Minister RK Singh, India will set up a ___________ fund to finance solar projects as the country steps up efforts to achieve its ambitious target of adding 175 gigawatts (GW) in renewable energy by 2022.
(a) $350-million
(b) $450-million
(c) $380-million
(d) $480-million
(e) $550-million

S10. Ans.(a)
Sol. As per the Power Minister RK Singh, India will set up a $350-million fund to finance solar projects as the country steps up efforts to achieve its ambitious target of adding 175 gigawatts (GW) in renewable energy by 2022.