Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 21st Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 20th Dec 2017

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 21st Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. ICRA Management Consulting Services (IMaCS), an arm of ICRA, launched a set of four fixed income indices to create more depth in the Indian debt market. Which one of the following is not one of those indices?
(a) ICRA Banks Bond Indices
(b) ICRA Composite Debt Indices
(c) ICRA Corporate Bond Indices
(d) ICRA Liquid Indices
(e) ICRA Gilt Indices

S1. Ans.(a)
Sol. ICRA Management Consulting Services (IMaCS), an arm of ICRA, launched a set of four fixed income indices including one on corporate bonds. It aims to create more depth in the Indian debt market. ICRA Gilt Indices, ICRA Liquid Indices, ICRA Corporate Bond Indices and ICRA Composite Debt Indices, the four indices launched, would help asset managers and financial services companies make objective analysis and provide comprehensive benchmarking of debt portfolios. 

Q2. Prime Minister Narendra Modi visited Ockhi affected Lakshwadeep, Tamil Nadu and Kerala to take stock of the situation, meets affected people. He announced the relief package of amount _____________.
(a) Rs 300 crore
(b) Rs 325 crore
(c) Rs 350 crore
(d) Rs 375 crore
(e) Rs 400 crore

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi visited Ockhi affected Lakshwadeep, Tamil Nadu and Kerala to take stock of the situation, meets affected people. He announced the relief package of Rs 325 crore for all 3 states and ex-gratia assistance of Rs. 2 lakh to the next of kin of the deceased.

Q3. The Assam government has signed an MoU with _____________ to conserve and rejuvenate the rivers of Assam.
(a) Mangala Foundation
(b) Kiran Foundation
(c) Asha Foundation
(d) Isha Foundation
(e) Sapna Foundation

S3. Ans.(d)
Sol. The Assam government has signed an MoU with Isha Foundation to conserve and rejuvenate the rivers of Assam. Assam became the sixth state in the country to sign MoU with non-profit making and spiritual organization, the Isha foundation.

Q4. The Union Minister of State for Home Affairs inaugurated the first national-level training of trainers program to sensitize various Central Ministries and Departments on utilization of Sendai Monitor for developing action plans for Disaster Risk Reduction (DRR) in _____________.
(a) Bengaluru
(b) Mumbai
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Chennai

S4. Ans.(c)
Sol. The Union Minister of State for Home Affairs, Shri Kiren Rijiju, inaugurated the first national-level training of trainers program to sensitize various Central Ministries and Departments on utilization of Sendai Monitor for developing action plans for Disaster Risk Reduction (DRR) in New Delhi.

Q5. Name the Telangana state government’s prestigious scheme that has recently got the Green Nod from central government.
(a) Single Women Pension Scheme
(b) KCR Kit scheme
(c) Kalyana Lakshmi Scheme
(d) Kaleshwaram Lift Irrigation Scheme
(e) None of the given schemes are correct

S5. Ans.(d)
Sol. The Telangana state government’s prestigious Kaleshwaram Lift Irrigation Scheme (KLIS) has finally got the Green Nod from central government. The expert appraisal committee (EAC) of the Union Ministry of Environment and Forest recommended the “proposal for grant of environmental clearance” in its meeting held in Delhi.

Q6. Name the lender with which the European Investment Bank will co-finance $400-million funding for renewable power generation in the country.
(a) Dena Bank
(b) YES Bank
(c) HDFC Bank
(d) Syndicate Bank
(e) Axis Bank

S6. Ans.(b)
Sol. YES Bank and the European Investment Bank will co-finance $400-million funding for renewable power generation in the country. The new financing programme will streamline financing for a range of renewable energy projects being built and operated by leading Indian corporations and private sector developers.

Q7. Name the finance bank that has announced signing an MoU with Sahaj e-Village for extending its banking service in remote areas through Business Correspondent Agent (BC) model.
(a) Capital Local Area Bank
(b) Disha Microfin
(c) AU Small Finance Bank
(d) ESAF Microfinance and Investments
(e) Ujjivan Financial Services

S7. Ans.(c)
Sol. AU Small Finance Bank has announced signing an MoU with Sahaj e-Village for extending its banking service in remote areas through Business Correspondent Agent (BC) model. AU Small Finance Bank headquarters- Jaipur, Rajasthan, Started in- 1996, Chairman- Mannil Venugopalan.

Q8. Which of the following state government has entered into an agreement with the moonshot factory of Alphabet X to bring the breakthrough Free Space Optical Communication (FSOC) technology?
(a) Kerala
(b) Telangana
(c) Arunachal Pradesh
(d) Andhra Pradesh
(e) Maharashtra

S8. Ans.(d)
Sol. The government of Andhra Pradesh has entered into an agreement with the moonshot factory of Alphabet (earlier Google) X to bring the breakthrough Free Space Optical Communication (FSOC) technology in order to provide internet through the government Fibergrid project.

Q9. Name the Washington resident who has been crowned Miss India USA 2017.
(a) Shree Saini
(b) Deepika Mathur
(c) Madhu Sinha
(d) Rachna Chhabra
(e) Anupriya Midul

S9. Ans.(a)
Sol. Washington resident Shree Saini has been crowned Miss India USA 2017. While Prachi Singh from Connecticut was declared the first runner-up at the pageant, which was held at the Royal Alberts Palace in Edison, New Jersey.

Q10. Who is the present President of Luxembourg headquartered European Investment Bank?
(a) Xavier Bettel
(b) Werner Hoyer
(c) Henry Pyalt
(d) Claude Juncker
(e) Maria Teresa

S10. Ans.(b)
Sol. Werner Hoyer is the President of European Investment Bank. It headquarters in Luxembourg.

Q11. The parliament of which among the following country has approved a law banning all exploration and production of oil and natural gas by 2040 within the country and its overseas territories?
(a) Russia
(b) USA
(c) France
(d) Oman
(e) Chile

S11. Ans.(c)
Sol. France's parliament has approved a law banning all exploration and production of oil and natural gas by 2040 within the country and its overseas territories. Under that law that passed a final vote, existing drilling permits will not be renewed and no new exploration licenses will be granted. The French government claims the ban is a world first.

Q12. In Zee Cine Awards 2018, the Best actor male was awarded to _____________.
(a) Varun Dhawan
(b) Shahrukh Kahn
(c) Akshay Kumar
(d) Rajkumar Rao
(e) Ranbeer Kapoor

S12. Ans.(a)
Sol. In Zee Cine Awards 2018 the Best actor male was awarded to Varun Dhawan for Badrinath Ki Dulhania.

Q13. According to the latest report by JLL India, a real estate services firm, Delhi has been ranked __________  in the list of the most expensive premium office locations in the world.
(a) 10th
(b) 9th
(c) 7th
(d) 5th
(e) 3rd

S13. Ans.(c)
Sol. Delhi has emerged as one of the most expensive premium office locations in the world. Ranked 7th in the list, rent of Delhi’s premium office location is higher than San Francisco and Dubai, according to the latest report by JLL India, a real estate services firm.

Q14. Name the car manufacturing company with which the Skill Development Ministry has signed an agreement to impart training to youth and enhance their employment potential.
(a) Mahindra
(b) Maruti Suzuki
(c) Hyundai
(d) Toyota
(e) Renault

S14. Ans.(b)
Sol. The Skill Development Ministry and Maruti Suzuki have signed an agreement to impart training to youth and enhance their employment potential. As part of the agreement with the Directorate General of Training, DGT, Maruti Suzuki will ensure that not less than 80 percent of trainees are placed with Maruti Suzuki or its business partners.

Q15. AU Small Finance Bank headquarters in _______________.
(a) New Delhi
(b) Kochi
(c) Jaipur
(d) Thiruvananthpuram
(e) Mumbai

S15. Ans.(c)
Sol. AU Small Finance Bank headquarters- Jaipur, Rajasthan, Started in- 1996, Chairman- Mannil Venugopalan.

Q16. The World Bank has committed $125 million (around Rs800 crore) loan to India for the STRIVE project for skill development. What does 'EV' stands for in STRIVE?
(a) Value Encouragement
(b) Vulnerable Empowerment
(c) Value Empowerment
(d) Value Enhancement
(e) None of the given option is true

S16. Ans.(d)
Sol. The World Bank has committed $125 million (around Rs800 crore) loan to India for the STRIVE project for skill development. The objective of the operation (Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement) is to improve access to quality and market-driven vocational training as well as apprenticeships. The financing agreement was signed between the World Bank and the Finance Ministry.

Q17. The Competition Commission of India (CCI) has approved the scheme of amalgamation between IndusInd Bank and ______________.
(a) None of the given option is true
(b) Utkarsh Small finance Bank
(c) Indiana Finance
(d) Bharti Axa Life
(e) Bharat Financial Inclusion

S17. Ans.(e)
Sol. The Competition Commission of India (CCI) has approved the scheme of amalgamation between IndusInd Bank and Bharat Financial Inclusion. According to a filing with the stock exchanges, CCI had considered the proposed combination and approved the same. The scheme remains subject to the receipt of approval from the RBI and regulatory approval, including approval of the stock exchanges, SEBI, and the National Company Law Tribunal.

Q18. The Reserve Bank of India has placed Bank of India under the Prompt Corrective Action. The Managing Director & CEO of Bank of India is _________________.
(a) Malweyn Rego
(b) Mahesh Kumar Sharma
(c) Dinabandhu Mohapatra
(d) Sukesh Bakshi
(e) Pushpendra Mahajjan

S18. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India has placed Bank of India under the Prompt Corrective Action Framework, consequent to the onsite inspection under the Risk-Based Supervision Model carried out for the year ended March 2017. Managing Director & CEO of Bank of India is Dinabandhu Mohapatra.

Q19. In Zee cine Awards 2017, the Best director award was given to __________________.
(a) Mani Ratnam
(b) Ashwiny Iyer
(c) Prakash Jha
(d) Rituparno Ghosh
(e) Deepa Mehta

S19. Ans.(b)
Sol. In Zee cine Awards 2017, the Best director award was geven to Ashwiny Iyer Tiwari for Bareilly Ki Barfi.

Q20. Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship is _______________.
(a) Raj Kumar Singh
(b) Jitendra Singh
(c) Anantkumar Hegde
(d) Giriraj Singh
(e) Manoj Sinha

S20. Ans.(c)
Sol. Minister of State for Skill Development & Entrepreneurship is Anantkumar Hegde.


Print Friendly and PDF