Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 22nd Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 22nd Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the football player who has received La Liga’s top scorer and best player awards for the 2016-2017 football season.
(a) Cristiano Ronaldo
(b) Kaka
(c) Neymar
(d) Lionel Messi
(e) Paolo Maldini

S1. Ans.(d)
Sol. Lionel Messi, the star forward of Barcelona, has received La Liga’s top scorer and best player awards for the 2016-2017 football season.

Q2. India and Myanmar signed MoU on ________________ Development Programme and on Government to Government agreement on long-term socio-economic development of the state.
(a) Mon State
(b) Kayin State
(c) Rakhine State
(d) Shan State
(e) Kachin State

S2. Ans.(c)
Sol. India and Myanmar signed MoU on Rakhine State Development Programme and on Government to Government agreement on long-term socio-economic development of the state.

Q3. In which of the following Indian City, Union Cabinet has recently approved the Ministry of Railways' transformative initiative to set up India's first ever National Rail and Transport University (NRTU)?
(a) Mumbai
(b) Vadodara
(c) Bhubaneshwar
(d) Chennai
(e) Kolkata

S3. Ans.(b)
Sol. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved the Ministry of Railways' transformative initiative to set up India's first ever National Rail and Transport University (NRTU) in Vadodara, Gujarat to skill its human resources and build capability.

Q4. The Reserve Bank of India has put United Bank of India (UBI) under the prompt corrective action (PCA) framework, recently. The UBI headquarters in ________________.
(a) Bengaluru
(b) Jaipur
(c) New Delhi
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S4. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India has put Kolkata-based United Bank of India under the prompt corrective action (PCA) framework. The additional action points were in the view of high net non-performing assets, low leverage ratio and need to raise capital.

Q5. The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for a new skill development scheme covering the entire value chain of the textile sector. The scheme has been titled as _________________.
(a) Scheme for Capacity Building in Textile Sector
(b) Scheme for Comprehensive Brokerage in Textile Sector
(c) Scheme for Cultural Briefing in Textile Sector
(d) Scheme for Comprehensive Building in Textile Sector
(e) None of the given titles is true

S5. Ans.(a)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs has given its approval for a new skill development scheme covering the entire value chain of the textile sector excluding Spinning & Weaving in organized Sector, titled "Scheme for Capacity Building in Textile Sector (SCBTS)" from 2017-18 to 2019-20 with an outlay of Rs. 1300 crore.

Q6. Name the country that has topped Forbes' rankings of best countries in the world for business in 2018 for the first time.
(a) Denmark
(b) Norway
(c) The Netherlands
(d) New Zealand
(e) United Kingdom

S6. Ans.(e)
Sol. The United Kingdom has topped Forbes' rankings of best countries in the world for business in 2018 for the first time, up from fifth last year. The list ranks 153 countries on 15 factors including property rights, innovation, taxes and red tape.

Q7. The Capital market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has raised the investment limit for FPI in central government securities to over 1.91 lakh crore from January 2018. FPI stands for _____________.
(a) Foreign Public Investors
(b) Financial Portfolio Investment
(c) Fiscal Portfolio Investment
(d) Foreign Portfolio Investors
(e) Forced Private Investment

S7. Ans.(d)
Sol. The Capital market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) has raised the investment limit for foreign portfolio investors (FPI) in central government securities to over 1.91 lakh crore from January 2018.

Q8. Indian Navy in collaboration with which of the following country has successfully completed the second phase of the joint oceanographic survey?
(a) Nepal
(b) Sri Lanka
(c) Bangladesh
(d) Japan
(e) Russia

S8. Ans.(b)
Sol. Indian Navy in collaboration with its Sri Lankan counterpart has successfully completed the second phase of the joint oceanographic survey conducted off the South Western Coast of Sri Lanka. The survey commenced with the arrival of Indian Naval Ship Sutlej in Sri Lanka.

Q9. Name the city that will host the Commonwealth Games in 2022.
(a) Moscow
(b) Durban
(c) Birmingham
(d) Gold Coast
(e) Canberra

S9. Ans.(c)
Sol. The central English city of Birmingham will host the Commonwealth Games in 2022. The 2022 Commonwealth Games were originally given to Durban in 2015, but the South African city was stripped of the event this year because of financial difficulties.

Q10. In the Forbes' rankings of best countries in the world for business, what is the ranking of India?
(a) 60th
(b) 62nd
(c) 65th
(d) 67th
(e) 70th

S10. Ans.(b)
Sol. The United Kingdom has topped Forbes' rankings of best countries in the world for business in 2018 for the first time, up from fifth last year. The list ranks 153 countries on 15 factors including property rights, innovation, taxes and red tape. The UK is followed by New Zealand and the Netherlands, while India was ranked 62nd on the list.

Q11. The Minister of Communications Manoj Sinha has recently launched DARPAN Scheme. DARPAN Stands for _______________________.
(a) Digital Acquisition of Rural Post Office for A New India
(b) Development & Advancement of Rural Post Office for A New India
(c) Development & Appraisal of Rural Post Office for A New India
(d) Digital Advancement of Rural Post Office for A New India
(e) None of the given option is true

S11. Ans.(d)
Sol. The Minister of Communications Manoj Sinha launched DARPAN- “Digital Advancement of Rural Post Office for A New India” Project to improve the quality of service, add value to services and achieve 'financial inclusion' of the unbanked rural population.

Q12. The government has recently appointed _______________ as officiating chairperson of the National Green Tribunal (NGT).
(a) Justice U D Salvi
(b) Justice Swatanter Kumar
(c) Justice Deepak Misra
(d) Justice Pradeep Mishra
(e) None of the given option is true

S12. Ans.(a)
Sol. The government has appointed Justice U D Salvi as officiating chairperson of the National Green Tribunal (NGT) following the superannuation of Justice Swatanter Kumar.

Q13. The Indian Army's Southern Command had conducted exercise 'Hamesha Vijayee' in ___________ to evaluate the capability of the armed forces.
(a) Odisha
(b) Rajasthan
(c) Jammu & Kashmir
(d) Karnataka
(e) Assam

S13. Ans.(b)
Sol. The Indian Army's Southern Command had conducted exercise 'Hamesha Vijayee' in the deserts of Rajasthan to evaluate the capability of the armed forces to strike deep into the enemy territory in an integrated air-land battle.

Q14. Who among the following is the 27th Chief of Army Staff of Indian Army?
(a) Deepak Kapoor
(b) V K Singh
(c) Bikram Singh
(d) Bipin Rawat
(e) Dalbir Singh

S14. Ans.(d)
Sol. The 27th Chief of Army Staff of Indian Army is Bipin Rawat.

Q15. Naypyidaw is the capital city of ______________.
(a) Bhutan
(b) Baku
(c) Myanmar
(d) Suva
(e) Oman

S15. Ans.(c)
Sol. Myanmar PM- Aung San Suu Kyi, Capital- Naypyidaw.


Print Friendly and PDF