Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 24th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 22nd Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 24th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Russia’s Deputy Prime Minister who was recently in India to attend the meeting of  India-Russia Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific, Technological and  Cultural Cooperation (IRIGC-TEC).
(a) Dmitry Medvedev
(b) Alexander Rutskoy
(c) Vladimir Putin
(d) Dmitry Rogozin
(e) Boris Yeltsin

S1. Ans.(d)
Sol. Russia’s Deputy Prime Minister Dmitry Rogozin arrived in New Delhi. He will co-chair the  meeting of India-Russia Inter-Governmental Commission on Trade, Economic, Scientific,  Technological and Cultural Cooperation (IRIGC-TEC).

Q2. The government had formally launched the ‘Ganga Gram’ project at the Ganga Gram Swachata Sammelan in New Delhi. The Water Resources and Ganga Rejuvenation Minister of India is 
(a) Uma Bharti
(b) Nitin Gadkari
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Ananthgeet
(e) Ramvilas Paswan

S2. Ans.(b)
Sol. The government had formally launched the ‘Ganga Gram’ project at the Ganga Gram Swachata  Sammelan in New Delhi. The Water Resources and Ganga Rejuvenation Minister of India is Nitin  Gadkari.

Q3. With an aim to bring foreign policy to the masses the External Affairs Ministry has come up  with an initiative called SAMEEP. SAMEEP stands for _____________.
(a) Students and Ministers Engagement Program
(b) Students and MEA Enrolment Program
(c) Students and MEA Engagement Program
(d) Students and MEA Encouragement Program
(e) Students and MEA Effort Program

S3. Ans.(c)
Sol. With an aim to bring foreign policy to the masses the External Affairs Ministry has come up  with an initiative called SAMEEP - 'Students and MEA Engagement Programme'. Under this MEA  officials will talk to students to help them better understand foreign policy.

Q4. Name the city that will host the seventh edition of the India International Coffee Festival  (IICF) in January, 2018.
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Bhubaneshwar
(d) Pune
(e) Bengaluru

S4. Ans.(e)
Sol. The seventh edition of the India International Coffee Festival (IICF) will be held in  Bengaluru from January 16-19. The four-day IICF 2018, being organized by the India Coffee Trust  and State-run Coffee Board to promote the Indian coffees globally.

Q5. Name the person who has has been recently announced as the next Ambassador of India to the Republic of Peru.
(a) Arun Kumar Singh
(b) Subrahmanyam Jaishankar
(c) Navtej Sarna
(d) M. Subbarayudu
(e) Nirupama Rao

S5. Ans.(d)
Sol. Shri M. Subbarayudu, presently Joint Secretary in the Ministry of External Affairs has been  appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Peru.

Q6. Name the Petroleum Company with which SBI Card, the credit card issuer has announced to  launch the most rewarding fuel co-branded credit card in the country.
(a) Oil and Natural Gas Corporation Limited
(b) Hindustan Petroleum Corporation Limited
(c) Bharat Petroleum Corporation Limited
(d) Oil and Gas India
(e) GAIL India Ltd

S6. Ans.(c)
Sol. SBI Card, the credit card issuer and Bharat Petroleum, the leading petroleum company in  India announced the launch of the BPCL SBI Card – the most rewarding fuel co-branded credit card  in the country.

Q7. Name the officer who recently took over the reins of National Cadet Corps as its Director  General.
(a) Lieutenant General Praveen Seth
(b) Lieutenant General B S Sahrawat
(c) Lieutenant General Pramod Singh
(d) Lieutenant General Kapil Saraswat
(e) Lieutenant General harish Bhanwal

S7. Ans.(b)
Sol. Lieutenant General B S Sahrawat took over the reins of National Cadet Corps as its Director  General. The General Officer is a third generation army officer.

Q8. India's largest mortgage lender HDFC has sold its realty brokerage business HDFC Realty to  ______________.
(a) Snapdeal
(b) Paisabazar
(c) Policymaker
(d) Quikr
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. India's largest mortgage lender HDFC has sold its realty brokerage business HDFC Realty and  its digital real estate business HDFC Developers which owns HDFC RED (Real Estate Destination)  to online classifieds player Quikr.

Q9. Kisan Diwas (Farmer's Day) is observed every year on _______________.
(a) 29 December
(b) 27 December
(c) 23 December
(d) 25 December
(e) 21 December

S9. Ans.(c)
Sol. Kisan Diwas (Farmer's Day) is observed every year on 23 December to celebrate the birth  anniversary of the fifth prime minister of India Chaudhary Charan Singh. He was the PM of India  for a very short tenure starting from 28th of July 1979 until 14th January 1980.

Q10. Jatileswar Mukhopadhyay had passed away recently in Kolkata aged 82. He was ____________.
(a) Singer
(b) Dancer
(c) Sitar Player
(d) Tabla Player
(e) Flute Player

S10. Ans.(a)
Sol. Acclaimed Bengali singer Jatileswar Mukhopadhyay passed away in Kolkata following prolonged  illness. He was 82. The West Bengal government had conferred him with the Sangeet Samman award  in 2012.

Q11. Who is the present Governor of Himachal Pradesh?
(a) Kaptan Singh Solanki
(b) Acharya Dev Vrat
(c) V. P. Singh Badnore
(d) Ganga Prasad
(e) S. C. Jamir

S11. Ans.(b)
Sol. Acharya Dev Vrat is the present Governor of Himachal Pradesh.

Q12. Kisan Diwas (Farmer's Day) is observed every year to celebrate the birth anniversary of  _____________.
(a) Madan Mohan Malviya
(b) Avtar Singh
(c) Sohan Singh Bhangu
(d) Dr. Rajendra Prasad
(e) Chaudhary Charan Singh

S12. Ans.(e)
Sol. Kisan Diwas (Farmer's Day) is observed every year on 23 December to celebrate the birth  anniversary of the fifth prime minister of India Chaudhary Charan Singh. He was the PM of India  for a very short tenure starting from 28th of July 1979 until 14th January 1980.

Q13. Who is the present Chairman & Managing Director of Bharat Petroleum Corporation Limited?
(a) Rajnish Kumar
(b) D. Rajkumar
(c) N. Srinivasa Rao
(d) Mudita Mishra
(e) K. Ramadevi

S13. Ans.(b)
Sol. D. Rajkumar is the Chairman & Managing Director of Bharat Petroleum Corporation Limited.

Q14. Lima is the capital city of _____________.
(a) Israel
(b) Oman
(c) Suva
(d) Peru
(e) Kuwait

S14. Ans.(d)
Sol. Peru Capital- Lima, Currency- Sol.

Q15. Who is the present President of India Coffee Trust?
(a) Srivatsa Krishna
(b) Vasudevan Sahu
(c) Anil Bhandari
(d) Shubham Aggarwal
(e) Arindam Mukherjee

S15. Ans.(c)
Sol. Anil Bhandari is the President of India Coffee Trust.






You may also like to Read:
        

"Share Your RRB PO Interview Experience at contact@bankersadda.com"



Print Friendly and PDF