Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 25th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 25th Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the former Indian player who has been recently appointed as General Manager (Cricket Operations) of the BCCI.
(a) Harsha Bhogle
(b) Saba Karim
(c) Saurav Ganguly
(d) Sanjay Manjrekar
(e) Sunil Gavaskar

S1. Ans.(b)
Sol. Former India wicketkeeper Saba Karim has appointed as General Manager (Cricket Operations) of the BCCI. Karim will assume office from 01st January and he will report to CEO Rahul Johri. He will assist Johri in meeting the Board’s vision and strategy.

Q2. India’s first home-grown high purity gold reference standard 'BND-4201' was launched at the India Government Mint, Mumbai. BND stands for _______________.
(a) Bharatiya Niveshak Dravya
(b) Bharatiya Naveenatam Dravya
(c) Bharatiya Nirman Dravya
(d) Bharatiya Nirdeshak Dravya
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. India’s first home-grown high purity gold reference standard - the Bharatiya Nirdeshak Dravya (BND-4201) - was launched at the India Government Mint, Mumbai. BND-4201, which is the reference material for gold of ‘9999’ fineness (gold that is 99.99 per cent pure), will be beneficial to the consumers and public at large to ensure purity of gold.

Q3. Vijender Singh defended his WBO Oriental and Asia Pacific super middleweight titles against Ghana’s Ernest Amuzu at the Sawai Mansingh Stadium in Jaipur. Vijender Singh is related with which of the following sports?
(a) Weightlifting
(b) Wrestling
(c) Boxing
(d) Arm Wrestling
(e) Archery

S3. Ans.(c)
Sol. Indian Boxer Vijender Singh defended his WBO Oriental and Asia Pacific super middleweight titles against Ghana’s Ernest Amuzu at the Sawai Mansingh Stadium in Jaipur. The 32-year-old Haryana pugilist, who is currently sixth in WBO rankings, fought in the mega show called ‘Rajasthan Rumble’.

Q4. Name the leader who has been recently named as the next Chief Minister of Himachal Pradesh.
(a) Prem Kumar Dhumal
(b) Virbhadra Singh
(c) Shanta Kumar
(d) Yashwant Singh Parmar
(e) Jairam Thakur

S4. Ans.(e)
Sol. The Bharatiya Janata Party has named Jairam Thakur as legislature party leader in Himachal Pradesh, effectively making him the state’s next chief minister.

Q5. Vice President M Venkaiah Naidu has recently inaugurated the Centenary celebrations of the Yoga Institute in _______________.
(a) Delhi
(b) Kolkata
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Chennai

S5. Ans.(d)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu has inaugurated the Centenary celebrations of the Yoga Institute in Mumbai. The institute was founded by Shree Yogendraji Mani Haribhai Desai, the disciple of Paramahans Madhavadasji in 1918. It helps spread yoga practices.

Q6. Name the Indian wrestler who was declared as the most expensive player of Pro Wrestling League (PWL) as he was Sold to Delhi Sultans for a whopping amount of Rs 55 lakh.
(a) Sakshi Malik
(b) Yogeshwar Dutt
(c) Geeta Phogat
(d) Babita Phogat
(e) Sushil Kumar

S6. Ans.(e)
Sol. Sushil Kumar was wanted by all the teams ahead of the new season of Pro Wrestling League (PWL) and the bidding war created history in New Delhi. Sold to Delhi Sultans for a whopping amount of Rs 55 lakh, Sushil is now the most expensive player in the history of the tournament.

Q7. Mr. Atal Bihari Vajpayee was conferred with which of the following awards?
(a) Padma Bhushan
(b) Bharat Ratna
(c) Padma Vibhushan
(d) Padma Shri
(e) Jeevan Raksha Padak

S7. Ans.(b)
Sol. In 2015, Mr. Atal Bihari Vajpayee was conferred the Bharat Ratna, India's highest civilian award.

Q8. The Good Governance Day is celebrated across the country on ________________.
(a) 24th December
(b) 27th December
(c) 25th December
(d) 21st December
(e) 20th December

S8. Ans.(c)
Sol. Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s birthday is being celebrated as Good Governance Day across the country on 25th December. Good Governance Day was established in 2014 to honour Mr Vajpayee by fostering awareness among the people of accountability in government.

Q9. The India Government Mint operates four mints in the country for the production of coins. Which among the following is not one of them?
(a) Kolkata
(b) New Delhi
(c) Hyderabad
(d) Noida
(e) Mumbai

S9. Ans.(b)
Sol. The India Government Mint operates four mints in the country for the production of coins. The Mint are in Mumbai, Kolkata, Hyderabad, and Noida.

Q10. Who is the present governor of Himachal Pradesh?
(a) V. P. Singh Badnore
(b) Satya Pal Malik
(c) Jagdish Mukhi
(d) Acharya Dev Vrat
(e) N. N. Vohra

S10. Ans.(d)
Sol. Acharya Dev Vrat is the present governor of Himachal Pradesh.


Print Friendly and PDF