Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 26th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 26th Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 26th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Good Governance Day was established in 2014 to mark the birth anniversary of ________________.
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Atal Bihari Vajpayee
(c) Pt. Madan Mohan Malviya
(d) Mahatma Gandhi
(e) Pt. Jawahar Lal Nehru

S1. Ans.(b)
Sol. Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s birthday is being celebrated as Good Governance Day across the country on 25th December. Good Governance Day was established in 2014 to honour Mr Vajpayee by fostering awareness among the people of accountability in government. Atal Bihari Vajpayee was the Prime Minister of India from 1998 to 2004.

Q2. Which among the following city has got India's first ever Air-Conditioned suburban local train as Christmas gift?
(a) Pune
(b) Kolkata
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S2. Ans.(d)
Sol. Mumbai has got India's first ever AC suburban local train as Christmas gift. The first service of the 12-coach EMU will commence between Borivali and Churchgate. The first and 12th coaches from Churchgate end are earmarked as ladies coaches.

Q3. As per the data furnished by RBI, Bad loans of Public sector banks (PSBs) stood at ______________ by the end of second quarter this fiscal.
(a) Rs 4.65 lakh crore
(b) Rs 5.75 lakh crore
(c) Rs 7.34 lakh crore
(d) Rs 6.89 lakh crore
(e) Rs 8.03 lakh crore

S3. Ans.(c)
Sol. Bad loans of Public sector banks (PSBs) stood at Rs 7.34 lakh crore by the end of second quarter this fiscal, a bulk of which came from corporate defaulters, private sector banks' NPAs were considerably low. Moreover, for the recovery of the bad loans, the network of Debt Recovery Tribunals have been expanded to 39 at present, as compared to 33 in 2016-17, according to data furnished by the RBI and the government.

Q4. Name the city that has become the first Indian city to have its own logo after the state government launched it.
(a) Bengaluru
(b) Chennai
(c) Kolkata
(d) Varanasi
(e) Mumbai

S4. Ans.(a)
Sol. Karnataka's capital city Bengaluru has become the first Indian city to have its own logo after the state government launched it. The logo was designed by a design start-up and uses both English and Kannada alphabets.

Q5. Name the state/UT that is all set to get India's first runway on a ‘sea bridge’ as Airports Authority of India (AAI) has been given a nod to extend one of its Airports.
(a) Chandigarh
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) New Delhi
(e) Lakshadweep

S5. Ans.(e)
Sol. India is all set to get its first runway on a ‘sea bridge’, as the Airports Authority of India (AAI) has been given a nod to extend Lakshadweep’s Agatti Airport.

Q6. The gross non-performing assets of public sector banks as on September 2017 were Rs 7,33,974 crore. Which of the following PSBs had the highest level of NPAs?
(a) Punjab National Bank
(b) Bank of India
(c) Indian Overseas Bank
(d) State Bank of India
(e) United Bank of India

S6. Ans.(d)
Sol. The gross non-performing assets of public sector and private sector banks as on September 30, 2017 were Rs 7,33,974 crore and Rs 1,02,808 crore, respectively. Among the major government-owned banks, State Bank of India had the highest level of NPAs at over Rs 1.86 lakh crore, followed by Punjab National Bank (Rs 57,630 crore) and Bank of India (Rs 49,307 crore).

Q7. To enhance standards of cleanliness on beaches, the environment ministry has launched a pilot project named _______________ for its clean-up and development.
(a) Clean Beach
(b) Blue Flag
(c) Beach Flag
(d) Clean it up
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. To enhance standards of cleanliness on beaches, the environment ministry has launched a pilot project 'Blue Flag' for its clean-up and development. With the prime objective of enhancing standards of cleanliness, upkeep and basic amenities at beaches, the ministry has launched a pilot project, also striving for the 'Blue Flag' certification for such identified beaches.

Q8. Name the state government that has recently signed an MoU with South Korea to enhance cooperation in the field of tourism, skill development, culture and farming.
(a) Uttarakhand
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Karnataka
(e) Kerala

S8. Ans.(c)
Sol. The Uttar Pradesh government signed an MoU with South Korea to enhance cooperation in the field of tourism, skill development, culture and farming.

Q9. In which of the following country the world’s longest glass bridge has been opened to the public?
(a) Russia
(b) Saudi Arabia
(c) UAE
(d) Japan
(e) China

S9. Ans.(e)
Sol. The world’s longest glass bridge has been opened in China to the public. Though it has a capacity to hold 2000 people, only 500 would be allowed at a time. Located in Shijiazhuang, the magnificent bridge lies 218 meters above hanging between the two cliffs in Hongyagu Scenic Area in Pingshan county. The bridge is 488 meters long and two meters wide, with two dragon statues on top that could produce smoke.

Q10. The gross non-performing assets of the private sector banks as on September 2017 were Rs 1,02,808 crore. Which among the following private sector banks had the most amount of NPAs?
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) South Indian Bank
(e) Federal Bank

S10. Ans.(c)
Sol. The gross non-performing assets of public sector and private sector banks as on September 30, 2017 were Rs 7,33,974 crore and Rs 1,02,808 crore, respectively. Up to end-September, among private banks, ICICI Bank had the most amount of NPAs at Rs 44,237 crore, followed by Axis Bank (Rs 22,136 crore) and HDFC Bank (Rs 7,644 crore).


Print Friendly and PDF