Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 29th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 26th Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 29th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Indian Actor/Actress who has been named PETA's Person of the Year by animal rights organization People for Ethical Treatment of Animals (PETA).
(a) Akshay Kumar
(b) Aishwarya Rai
(c) Anushka Sharma
(d) Sonam Kapoor
(e) Ranveer Singh

S1. Ans.(c)
Sol. Actress Anushka Sharma has been named PETA's Person of the Year by animal rights organisation People for Ethical Treatment of Animals (PETA).

Q2. Name the Hollywood actor who has been named the top-grossing actor of 2017 by Forbes, with $1.6 billion.
(a) Dwayne Johnson
(b) Vin Diesel
(c) Tom Cruise
(d) Adam Sandler
(e) Johnny Depp

S2. Ans.(b)
Sol. Vin Diesel has been named the top-grossing actor of 2017 by Forbes, with $1.6 billion in global ticketing receipts from his film 'The Fate of the Furious'. The second spot was occupied by Dwayne Johnson 'The Rock', with $1.5 billion receipts.

Q3. The President of India, Ram Nath Kovind has recently dedicated four major projects to the people of _____________.
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Rajasthan
(d) Andhra Pradesh
(e) Punjab

S3. Ans.(d)
Sol. The President of India, Ram Nath Kovind, dedicated to the people of Andhra Pradesh four projects of the State Government at a function held at Velagapudi, Andhra Pradesh. The Projects were Andhra Pradesh Fibregrid Project, Andhra Pradesh Surveillance Project, Drone Project; and Free Space Optical Communication (FSOC) system.

Q4. Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister has recently launched LDF-Mobile App. LDF stands for ________________.
(a) Livestock Disease Forewarning
(b) Liver Disease Forewarning
(c) Live Disability Forewarning
(d) Leverage Disease Forewarning
(e) Liver Disability Forewarning

S4. Ans.(a)
Sol. Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister, Shri Radha Mohan Singh has launched Livestock Disease Forewarning –Mobile Application (LDF-Mobile App). The app is developed by ICAR-National Institute of Veterinary Epidemiology and Disease Informatics (ICAR-NIVEDI), Bengaluru.

Q5. In which of the following state the President Ramnath Kovind inaugurated the 100th Annual Conference of the Indian Economic Association?
(a) Madhya Pradesh
(b) Assam
(c) Uttar Pradesh
(d) Andhra Pradesh
(e) Bihar

S5. Ans.(d)
Sol. President Ramnath Kovind inaugurated the 100th Annual Conference of the Indian Economic Association at Acharya Nagarjuna University in Guntur of Andhra Pradesh. The event will be held for four days.

Q6. India is set to leapfrog _____________ in 2018 to become the world’s fifth-largest economy in dollar terms.
(a) Britain
(b) Germany
(c) Both (a) and (e)
(d) Both (a) and (b)
(e) France

S6. Ans.(c)
Sol. India is set to leapfrog Britain and France in 2018 to become the world’s fifth-largest economy in dollar terms. The Centre for Economics and Business Research (CEBR) consultancy’s 2018 World Economic League Table painted an upbeat view of the global economy, boosted by cheap energy and technology prices.

Q7. Name the shooter who won the women’s 25m pistol gold with a new record at the ongoing 61st National Shooting Championship Competitions.
(a) Ankur Mittal
(b) Anisa Sayyed
(c) Karni Singh
(d) Minika Hooda
(e) Gurmeet Kaur

S7. Ans.(b)
Sol. Haryana shooter Anisa Sayyed won the women’s 25m pistol gold with a new record at the ongoing 61st National Shooting Championship Competitions (61st NSCC), in Thiruvananthapuram, Kerala.

Q8. Name the e-commercial platform that has become country's first payments app to cross the 100 million downloads mark on playstore.
(a) Paytm
(b) Flipkart
(c) Amazon
(d) Oxigen
(e) Freecharge

S8. Ans.(a)
Sol. India's largest mobile-first financial services platform, Paytm announced that its app has crossed the 100 million milestone on Google Play Store in the second week of December 2017. This makes Paytm the country's first payments app to cross the 100 million downloads mark.

Q9. Which among the following Veteran singer has been selected for prestigious 'Harivarasanam' award 2017, instituted by the Kerala government?
(a) K J Yesuda
(b) M Jayachandran
(c) S P Balasubramanyam
(d) K S Chitra
(e) Kavitha Krishnamurthy

S9. Ans.(d)
Sol. Veteran singer K S Chitra has been selected for prestigious  'Harivarasanam' award 2017, instituted by the Kerala government. The award carrying a cash prize of Rs one lakh, citation and plaque would be presented to the veteran playback singer at a function on January 14, 2018.

Q10. Mumbai based People for Ethical Treatment of Animals (PETA) India was launched in ________________.
(a) 1995
(b) 1998
(c) 1992
(d) 2004
(e) 2000

S10. Ans.(e)
Sol. People for Ethical Treatment of Animals (PETA) India, based in Mumbai, was launched in January 2000.

Q11. Name the Senior IPS officer who has been appointed Director General of Narcotics Control Bureau (NCB).
(a) Vikram Sinha
(b) Jatinder Saroha
(c) Mayank Aggrawal
(d) Abhay
(e) Manoj

S11. Ans.(d)
Sol. Senior IPS officer Abhay was appointed Director General of Narcotics Control Bureau (NCB). He is at present working in Central Reserve Police Force (CRPF).

Q12. Bob Givens had passed away recently at the age of 99. He was famous ______________.
(a) Writer
(b) Animator
(c) Film Director
(d) Pop Singer
(e) Football Player

S12. Ans.(b)
Sol. Bob Givens, one of the animators behind designing the iconic characters Bugs Bunny and Elmer Fudd, died at the age of 99. He was from the USA.

Q13. India successfully test-fired its indigenously developed Advanced Air Defence (AAD) supersonic missile. It is a/an _______________ missile.
(a) Fighter
(b) Navigator
(c) Interceptor
(d) Air-to-air
(e) Air-to-surface

S13. Ans.(c)
Sol. India successfully test-fired its indigenously developed Advanced Air Defence (AAD) supersonic interceptor missile, capable of destroying any incoming ballistic missile at low altitude, from a test range in Odisha. This was the third supersonic interceptor test carried out this year in which an incoming ballistic missile target was successfully intercepted, within a 30km altitude of the earth’s atmosphere by an interceptor.

Q14. According to the country's largest lender, SBI, its board has approved raising ______________ through various sources, including masala bonds, to meet Basel III capital norms.
(a) Rs 8,000 crore
(b) Rs 8,200 crore
(c) Rs 8,500 crore
(d) Rs 7,500 crore
(e) Rs 7,800 crore

S14. Ans.(a)
Sol. According to the country's largest lender, SBI, its board has approved raising Rs 8,000 crore through various sources, including masala bonds, to meet Basel III capital norms. Masala bonds are rupee denominated specialised debt instruments that can be floated in overseas markets only to raise capital.

Q15. 'Harivarasanam' awards were instituted in ________________.
(a) 2000
(b) 2006
(c) 2009
(d) 2012
(e) 2004

S15. Ans.(d)
Sol. 'Harivarasanam' awards were instituted in 2012.







You may also like to Read:
        

"Share Your RRB PO Interview Experience at contact@bankersadda.com"


1 comment

INTZAR said...
This comment has been removed by the author.