Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 3rd Jan 2018

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 1st Jan 2018
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The State Bank of India has recently reduced the base rate by ____________, which will benefit customers on the old pricing regime.
(a) 10 basis points
(b) 15 basis points
(c) 20 basis points
(d) 30 basis points
(e) 25 basis points

S1. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India reduced the base rate and benchmark prime lending rates by 30 basis points each, which will benefit nearly 80 lakh customers on the old pricing regime.

Q2. Name the Senior diplomat who has been appointed foreign secretary of India.
(a) Sameer Bhandari
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Rupesh Goyal
(d) Unmukt Roshan
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(b)
Sol. Senior diplomat Vijay Keshav Gokhale has been appointed foreign secretary of India. He has succeeded S Jaishankar.

Q3. Name the Indian golfer who has recently won the Royal Cup at Pattaya.
(a) Jyoti Randhawa
(b) Anirban Lahiri
(c) Shiv Kapur
(d) Arjun Atwal
(e) Shiv Chawrasia

S3. Ans.(c)
Sol. Indian golfer Shiv Kapur won the Royal Cup at Pattaya, which is his third Asian Tour title of 2017. The 35-year-old, who had just one win in almost 11 years till April 2017, has now won three times in last eight months.

Q4. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal named _____________ in New Delhi for the empowerment of women.
(a) NARI
(b) Shakti
(c) Suraksha
(d) Jagriti
(e) MAA

S4. Ans.(a)
Sol. Women and Child Development Minister Maneka Gandhi inaugurated an online portal NARI in New Delhi for the empowerment of women. The portal will provide women with easy access to information on government schemes and initiatives for women.

Q5. Name the state that has become first in India to release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens.
(a) Sikkim
(b) Himachal Pradesh
(c) Tripura
(d) Assam
(e) Punjab

S5. Ans.(d)
Sol. The citizen of Assam witnessed the release of the first draft of National Register of Citizens (NRC) containing the first batch of 19 million names of genuine Indian citizens in compliance with the Supreme Court 's orders.

Q6. What is/are the new language/languages that have been recently included in the Prime Minister’s Official website?
(a) Assamese
(b) both (a) and (d)
(c) Gujarati
(d) Manipuri
(e) both (a) and (c)

S6. Ans.(b)
Sol. The Assamese and Manipuri language versions of Prime Minister’s Official website- www.pmindia.gov.in were launched. Now the PM INDIA website is available in 11 regional languages namely Assamese, Bengali, Gujarati, Kannada, Malayalam, Manipuri, Marathi, Odia, Punjabi, Tamil and Telugu in addition to English and Hindi.

Q7. Which of the following two countries have recently introduced value-added tax (VAT) for the first time?
(a) Saudi Arabia and United Arab Emirates
(b) Iraq and Azerbaijan
(c) United Arab Emirates and Bahrain
(d) Azerbaijan and Bahrain
(e) Qutar and Kuwait

S7. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia and the United Arab Emirates (UAE) introduced value-added tax (VAT). These are the first two countries in the Gulf which have introduced the VAT system.

Q8. Name the person who has recently assumed the charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).
(a) Sanjeev Jha
(b) Vijay Keshav Gokhale
(c) Pankaj Jain
(d) Rajiv Kumar
(e) Sandeep Kumar

S8. Ans.(c)
Sol. Pankaj Jain, Joint Secretary in the Department of Financial Services (DFS), has assumed charge as the Managing Director of India Infrastructure Finance Company Ltd (IIFCL).

Q9. Anwar Jalalpuri passed away recently at the age of 71 in Lucknow. He was famous ____________.
(a) Flute Player
(b) Film Director
(c) Singer
(d) Poet
(e) Sitar Player

S9. Ans.(d)
Sol. Noted Urdu poet Anwar Jalalpuri passed away at the age of 71 in Lucknow. He suffered with a brain stroke. Anwar Jalalpuri is best known for his translation of shaloks of Bhagvad Gita into Urdu verses.

Q10. SBI has recently revised down the benchmark prime lending rates from 13.7 percent to ______________.
(a) 15.8 percent
(b) 16.6 percent
(c) 12.5 percent
(d) 14.3 percent
(e) 13.4 percent

S10. Ans.(e)
Sol. SBI revised down the base rate to 8.65 percent for existing customers from 8.95 percent, while the benchmark prime lending rates are down from 13.7 percent, to 13.4 percent. The one-year MCLR of the bank stands unchanged at 7.95 percent.